Znate li što je kolposkopija, CIN 1,2,3?

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene (lezije) vrata maternice, a rjeđe se postupak proširuje i na rodnicu i stidnicu.
Tijekom pregleda liječnik postavlja dijagnozu i eventualno se, u dogovoru s pacijentom, odluči odmah učiniti i zahvat:

  • uzeti uzorak tkiva s mjesta gdje je vidljiv abnormalan epitel (učiniti biopsiju)
  • tretirati ektropij (promjenu na vratu maternice koja može uzrokovati krvarenje ili samo utječe na pH   rodnice i povećava sklonost infekcijama) dijatermijom (topline)
  • ukloniti polipe vrata maternice
  • ukloniti transformacijsku zonu u cijelosti pomoću električne omčice LETZ (Loop Excision of the Transformation Zone)

Uzorvi tkiva se šalju na histološku analizu kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu.

Zašto je potrebna kolposkopija?

Kolposkopski pregled je potreban kod abnormalnog (lošeg) PAPA testa, kod promijenjenog izgleda cerviksa prilikom pregleda u spekulima, kod pojačanog iscjetka, zbog krvarenja prilikom spolnog odnosa ili nalaza polipa vrata maternice.

Kolposkopijom otkrivamo i stupnjujemo promjene na vratu maternice koje onda pratimo dok  ne regradiraju u normalan nalaz ili ako su promjene jačeg stupnja, preporučujemo LETZ, odnosno postupak uklanjanja područja abnormalnosti kako bismo imali pouzdanu dijagnozu i poduzeli potrebne mjere u cilju što manjeg rizika razvoja karcinoma.

Žene koje redoviti obavljaju ginekološke preglede uključujući i PAPA test vrlo vjerojatno neće dobiti rak cerviksa jer će abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadiju.

Što se događa prije kolposkopskog pregleda?

Liječniku je nužan uvid u Vašu ginekološku anamnezu, odnosno povijest abnormalnih citološkog nalaza (PAPA testovi). Ako imate pitanja koja Vas zbunjuju, pitajte, rado ću Vam odgovoriti?

Prednosti liječenja LETZ zahvatima ću Vam pojasniti kao i alternativne opcije.

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Nakon što su udobno smjestite na ginekološkom stolu, nježno se umetne instrument, zvan vaginalni spekulum, u rodnicu (isti instrument koji se koristi za uzimanje obriska za PAPA test). Pomoću vaginalnog spekuluma otvorimo zidove vagine i omogućimo dobar pogled na vrat maternice.

Prilikom pregleda kolposkopom, Vi na monitoru, spojenom na kolposkop, možete pratiti pregled i tako sudjelovati. Slike se pohranjuju u digitalnoj formi radi usporedbe s budućim nalazima.

Kolposkopski pregled traje 15-20 minuta.

Kada je potreban LETZ ?

U većini slučajeva odluka o zahvatu (liječenju) ovisi o Vašem PAPA testu i rezultatu kolposkopije. Ako se radi o uznapredovaloj promjeni na vratu maternice (citološki CIN 2 ili CIN 3) preporuke stručnog kolposkopskog društva je učiniti jedan od LETZ postupaka.

Promjene niskog stupnja mogu se pratiti ponavljanjem citološkog nalaza (PAPA testa) i kolposkopije te ako ne dolazi do spontanog izlječenja unutar godinu do dvije ili promjena progredira potrebno je učiniti LETZ biopsiju.

Što će biopsija pokazati?

kolposkopija1Medicinski termin koji se koristi za opisivanje abnormalnih citoloških promjene stanica vrata maternice je intraepitelna neoplazija (CIN). Stupnjevi promjene su opisani skalom od 1 do 3 prema tome koliko je slojeva stanica pogođeno.

CIN 1 znači da je samo jedna trećina stanica abnormalna u zahvaćenom području. U tom slučaju izvjesno je spontano izlječenje unutar godinu dana. Stvar vašeg izbora, naravno u dogovoru s liječnikom, je konzervativno liječenje ili eventualno intervencija odmah.

CIN 2 znači da su abnormalne stanice u debljini do dvije trećine u zahvaćenom području. Tada se obično preporučuje dijagnostička i/ili terapijska biopsija.

CIN 3 znači da su sve stanice, u zahvaćenom području, abnormalne. Nužno je učiniti dijagnostičku i/ili terapijsku biopsiju koja omogućuje izlječenje u jednom aktu ili ako je promjena veća prvo se učini manja biopsija kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu a potom slijedi LETZ (ekscizija transformacijske zone ili konizacija).

Ako histološki nalaz, nalaz biopsije, pokaže da su promjene na stanicama već u stadiju karcinoma tada je nužno učiniti opsežniji kirurški zahvat.

HPV test je dijagnostička metoda koja nam pomaže donijeti odluku u diferentnim situacijama, ili nam potvrđuje izlječenje nakon zahvata. Može se obaviti u isto vrijeme kada i PAPA test.

Izvor: Polikilnika Ginecej

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *