Skroman peršin (Petroselinum) njegova ljekovita svojstva

Home / Dom i vrt / Skroman peršin (Petroselinum) njegova ljekovita svojstva

Peršin je popularan kao začin i kao ljekovita biljka sa odličnim svojstvima antioksidansa. Peršin ili Petroselinum crispum je dvogodišnja biljka porijeklom iz mediterana, rasprostranjena u cijelom svijetu. Postoji i nekoliko vrsta peršina, najpoznatiji je ravnolisni peršin ili Petroselinum crispum neapolitanum.

 Skroman peršin i zdravlje

 Skroman peršin (Petroselinum) ljekovita svojstva peršinaPeršin je jedna od manje kaloričnih biljaka. 100 g svježih listova nosi samo 36 kalorija. Osim toga, lišće nosi nula kolesterola i masti, ali bogato je antioksidantima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Sve u svemu,  ova biljka pomaže u kontroliranju kolesterola, a može pružiti zaštitu od slobodnih radikala uzrokovanih ozljedama i rakom.

Peršin sadrži  eterična hlapljivia ulja koja uključuju myristicin, limonen, eugenol i alpha-thujene.

Eterično ulje, Eugenol, prisutno u ovoj biljci je u terapijskoj primjeni u stomatologiji kao lokalni anestetik i anti-septičko sredstvo za bolesti zuba i desni. Eugenol također  utvrđeno je smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara; međutim, o tome se provode se daljnja i detaljna istraživanja.

Peršin je bogat antioksidansima – ocijenjeno je da je  jedan od  kvalitetnijih biljnih izvora antioksidans aktivnosti. Ukupna ORAC vrijednost, koja mjeri antioksidans snagu 100 g svježeg, sirovog peršina, je 1301 pmol TE (Trolex ekvivalenata).

Biljka je dobar izvor minerala kao što su kalij, kalcij, mangan, željezo i magnezij. 100 g svježeg bilja daje 554 mg ili 12% dnevne-potrebne razina kalija. Kalij je glavni sastojak stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže kontrolu srca i krvniog tlaka – suprotstavljajući učinak natriju. Željezo je neophodno za proizvodnju kema, a važna je i komponenta kisik (crvenie krvnie stanice). Mangan je koristan kao antioksidativni enzim, superoksid dismutaza.

Osim toga, biljka je bogata mnogim antioksidativnim vitaminima, uključujući vitamin-A, beta-karoten, vitamina-C, vitamin E, Zea-xanthin, lutein i cryptoxanthin. Biljka je izvrstan izvor vitamina-K i folata , Zea-xanthin pomaže u sprečavanju senilne makularne degeneracije (ARMD) u mrežnici (oka) u starije populacije.

Svježe bilje listovi također su bogati mnogim esencijalnim vitaminima kao što je pantotenska kiselina (vitamin B-5), riboflavin (vitamin B-2), niacin (vitamin B-3), piridoksina (vitamin B-6) i tiamina (vitamina B- 1). Ovi vitamini igraju ključnu ulogu (ugljikohidrati, masti i metabolizam proteina) djelujući kao ko-enzim unutar ljudskog tijela.

To je, možda, najbogatiji biljni izvor vitamina K; dati 1640 ug ili 1366% od preporučenog dnevnog unosa. Vitamin K je utvrđeno da imaju potencijalnu ulogu u zdravlju kostiju. Također je Skroman peršin (Petroselinum) ljekovita svojstva peršinautvrđena određena uloga u liječenju oboljelih od Alzheimerove bolesti – ograničava oštećenja živaca u mozgu.

Ljekovita svojstva peršina

  • Cijela biljka (listovi, stabljika i korjen) ima antiseptička svojstva, te je odlična protiv nadimanja
  • Spominje se često da smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara
  • Ima diuretička svojstva

 Skroman peršin ima samo 36 kalorija / 100 g, ali su njihove fito-hranjive tvari  ništa manje  vrijedne nego visoko-kalorični izvori hrane.

Ova jedinstvena biljka daje:

38% folata,
220% vitamina C,
281% vitamina A,
1366% vitamina K,
14% kalcija,
77,5% željeza i
5561 mcg od zeaksantin
5054 mcg karoten-beta
(NAPOMENA: vrijednosti su u% RDA na 100 g (RDA-preporučenog dnevnog unosa))

Skroman peršin (Petroselinum) ljekovita svojstva peršina

Odabir i skladištenje

 

Svjež i sušeni peršin može biti dostupan na tržištiu cijele godine. Pokušajte kupiti svježe lišće radije nego osušeno, budući da mu je okus bolji  a i bogatji je u tom obliku mnogim vitalnim vitaminima i antioksidantima kao što su beta-karoten, vitamin-C i folati. Svježa biljka ima jarku zelenu boju lista te čvrstu stabljiku. Sušeno lisće ne smije biti pljesnivo, imati tamne mrlje ili žutilo.

Baš kao i sa ostalim suhim travama, prilikom kupovine osušenog peršina, pokušajte kupiti onaj koji je organski uzgojen (bez ostataka pesticida nakon obrade).

Svježi peršin treba čuvati u hladnjaku pakiran u zip vrećici ili zamotan a blago navlažen  ili u papirnatom ručniku. Osušeni listovi mogu zadržati i  nekoliko mjeseci ako su pohranjeni u čvrsto zatvorenoj staklenoj posudi i na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Primjena

Peršin bi trebalo dobro oprati u vodi kako bi se uklonila prljavština i eventualni pesticidi. Odstranite stare listove, debeli dio stabljike i očistite korjen.

Da biste zadržali okus peršina dobro ga je dodavati na kraju kuhanja. Često se listovi peršina koriste kao ukras kod poslušivanja jela. Zajedno sa drugim začinima peršin se koristi za poboljšanje okusa kod pripreme mesnih jela, piletine, ribe i povrća. Svježe nasjeckani peršin je i odličan dodatak za zelenu salatu.

 

Pazite!

    • Peršin ne treba konzumirati u velikim količinama ili kao lijek ili dodatak kod trudnoće. Eterično ulje u svojoj korijena, list, ili sjeme može dovesti do stimulacije maternice, krvarenje i prijevremenog poroda.
    • Ovaj biljni biljka je vrlo mnogo oksalne kiseline, 1,70 mg na 100 g. Produljenje potrošnju oksalata bogate namirnice mogu rezultirati artritisom od gihta, bubrežnih kamenaca i nedostataka mineralnih hranjivih tvari.
    • Peršin ulje sadrži furanocoumarins i psoralens, što može dovesti do ekstremne fotoosjetljivosti ako se koristi oralno.

Izvor: www.nutrition-and-you.com

Odgovori