Kako prevenirati i liječiti kožne promjene izrasline tipa madeža i bradavice

Home / Zdravlje / Kako prevenirati i liječiti kožne promjene izrasline tipa madeža i bradavice

Uklanjanje madeža i drugih promjena na koži izvodi se najčešće iz estetskih razloga, no i kada se nehotice dogodi povreda madeža uslijed koje dolazi do promjena u boji, veličini i obliku, a što može biti praćeno i bolom, svrbežom i/ili krvarenjem. Većina madeža i promjena na koži je dobroćudna, no u pojedinim slučajevima riječ je o tumorima koje je nužno kirurški odstraniti i tako prevenirati daljnju opasnost po zdravlje.

Ako se to učini u ranoj fazi,  moguće je u potpunosti ukloniti sve kancerogene stanice, uz vrlo malu mogućnost ponovne pojave istih. Savjet liječnika trebale bi potražiti i sve osobe koje tijekom samopregleda primijete da madež raste, ima nejasne konture ili mijenja boju, neovisno o mogućoj mehaničkoj povredi.

Kožne promjene iznad razine, u razini i ispod razine kože su uglavnom dobroćudne dobroćudne (benigne) no u rijetkim slučajevima nogu biti zloćudne (maligne). Preventiva je ključan element.

Kako prevenirati i liječiti kožne promjene izrasline tipa madeža i bradavice, Odstranjivanje madeža i bradavica, Madeži i bradavice

Kako prevenirati i liječiti kožne promjene izrasline tipa madeža i bradavice

U različite kožne promjene spadaju fibromi (vezivne nakupine), ateromi (masne nakupine), hygromi , burse, bradavice, pjege, naevusi (madeži), ksantelazme (masne nakupine oko očiju), keratoze (zadebljanja), neurofibroma, ciste…

Gotovo sve navedene promjene osjetljive su izuzetno na jako UV zračenje, znojenje, kemijska sredstva u kremama, deterdžentima, sapunima i dezodoransima. Budući da ljeto donosi sve navedene faktore rizika, uputno je riješiti se svih kožnih promjena što ranije.

Tipovi kožnih promjena i izraslina

Bradavice

Bradavice ili verrucae su izrasline uzrokovane HPV virusom, ima ih oko 150 vrsta koji uzrokuju bradavice. Uglavnom se prenose kontaktom kroz oštećenu kozu. Virus može živjeti samo u domaćinu. Najčešće se javljaju u dječjoj dobi, rijetke su u staračkoj dobi. Najveća opasnost od kontakta vreba u dvoranama i bazenima. Preventivno je potrebno nositi šlape i održavati redovnu higijenu sapunom.

Prema izgledu bradavice se dijele na:

  • Verrucae Vulgares: obične, na kozi šake, laktovima, na prstima
  • Verrucae plantares: na stopalima, često bolne i rožnate
  • Verrucae plane: ravne najčešće nalazimo na licu
  • V. Fillifirmes tzv končaste: na vlažnim pregibima vrata, pazuha, te oko očiju i nosa
  • Condiloma acuminata: tip končastih bradavica u području genitalija

Bradavice se liječe kemijski octenom i salicilnom kiselinom, tekućim dušikom, i u konačnici i kirurškim otklanjanjem.

Ateromi

Ateromi su masne ciste odnosno nakupine masti u začepljenoj žlijezdi. Mast koja se nakuplja i nakuplja i ne prazni se stvara sve veći aterom, tvrd ili elastičan. Ateromi su najčešće locirani na glavi, vratu, leđima i preponama.

Liječenje ateroma
Uklanja se kirurški u lokalnoj anesteziji. Šavovi se vade 7-14 dan po zahvatu.

Ksantelazme

Ksantelazme su nakupine masti koje se javljaju na kapcima i mogu biti znak povišenih masnoća ili bolesti jetre.
U lokalnoj se anesteziji skinu skalpelom i sašiju šavom.

Madeži

Madeži su dermalne promjene u razini ili iznad razine kože, smeđe do tamno kavene boje. Uglavnom su dobroćudni, a rijetko su maligni melanomi. Madeže treba pratiti osobito ako su na pregibima i mjestima gdje su svakodnevno iritirani. Svaka promjena ruba, boje, veličine zahtijeva hitni pregled. Osobe s puno madeža moraju ići redovito na preglede, posebno osobe svjetlije puti. Promjena boje madeža u plavkasto crno, nagli porast, pojava krvarenja, promjena okolne kože su važni znaci da je potrebna hitna obrada.

Poliklinika Superiora ustanova za kirurške i internističke djelatnosti, Opća kirurgija, estetska kirurgija, korektivna kirurgija, hormonska terapija, tajlandski facelift ,ajbolja ustanova kirurške i internističke djelatnosti, popularni zahvati u estetskoj i korektivnoj kirurgiji, općoj kirurgiji, antiaging programi, tajlandski facelift, vrhunska usluga u estetskoj kirurgiji najmodernijom tehnologijom, kirurškim i nekirurškim metodama uz postoperativno zbrinjavanje pacjenata u diskreciji i premium diskreciji

Kako prevenirati i liječiti kožne promjene i izrasline

Ako neka od navedenih promjena pokazuje promjene, raste, buja, širi se ili mijenja boju treba ju odmah odstraniti. Odstranjivanje odnosno uklanjanje madeža i manjih kožnih promjena obavlja se  se obavlja kirurškim tehnikama ekscizije i ekstirpacije, tj izrezivanja i vađenja. Zahvati se izvode u lokalnoj anesteziji, traju kratko uz brz oporavak. Tkivo se po potrebi šalje na analizu, šavovi se vade u ovisnosti od lokacije, obično 8. dan nakon zahvata. Može se obaviti više malih zahvata odjednom, jer postoje ljudi s mnogostrukim promjenama, skloni istima. Svakako savjetujemo pravovremeno uklanjanje svih a osobito promjenjivih kožnih izraslina.

Saznajte više o uklanjanu madeža i manjih kožnih promjena!

 

Izvor: Poliklinika Superiora

Odgovori