Joga i meditacija pridonose zdravlju vašeg mozga

Home / Zdravlje / Fitness / Joga i meditacija pridonose zdravlju vašeg mozga

Neaktivnost je neprijatelj broj 1 vašeg mozga. Stručnjaci preporučuju da neovisno o životnoj dobi u vašu dnevnu rutinu uvedete jogu i meditaciju.  Ne samo kako biste bili fleksibilniji i opušteniji nego i kako biste spriječili bolesti poput demencije i depresije.

Mnoga istraživanja provedena među starijim osobama s ranim znakovima slabljenja pamćenja pokazala su da prakticiranje ove drevne vještine:

  • sprečava opadanje moždanih funkcija
  • potiče fleksibilnost mozga
  • izoštrava um

Meditacija za bolji fokus, koncentraciju i raspoloženje

Joga je svojevrsna meditacija u pokretu koja zahtijeva vašu punu pozornost dok polako i fluidno prelazite iz jednog položaja u drugi.

Dok vaše tijelo polako uči nove položaje, dolazi do određenih promjena i u vašem umu i emocijama.

Osim što postajete savitljivi, fleksibilnost uvodite i u druga područja svog života te mijenjate pogled na život.

U istraživanju utjecaja joge na moždane funkcije sudjelovalo je 29 osoba srednje i starije životne dobi kod kojih je primijećeno blago kognitivno oštećenje.

Bili su podijeljeni u 2 grupe. Jedna je grupa radila mentalne vježbe, a druga je prakticirala kundalini jogu i meditaciju.

Nakon 12 tjedana obje su grupe ostvarile napredak moždanih funkcija i kognitivnih sposobnosti.

Kod osoba uključenih u jogu, uz bolje riješene testove pamćenja, primijećeno je i znatno bolje raspoloženje.

Usto, sken mozga je pokazao da je kod osoba koje su vježbale jogu i meditaciju ostvarena bolja komunikacija između dijelova mozga koji kontroliraju pozornost.

Tako su postigle bolji fokus i poboljšale svoje vještine multitaskinga.

Psihološko-mentalne dobrobiti joge

Poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje

Jeste li znali da 20-minutno vježbanje joge snažnije djeluje na vaše kognitivne sposobnosti nego 20-minutno aerobno vježbanje, poput trčanja?

Budući da je tijekom vježbanja joge sva koncentracija usmjerena na disanje i pokret, smanjuje se utjecaj onih izvora koji inače ometaju koncentraciju te um postaje mirniji.

Primijetit ćete i da eliminiranjem buke u vašoj glavi i fokusiranjem uma bolje pamtite i lakše se možete usredotočiti na svakodnevne zadatke.
Pomaže kod depresije i anksioznosti

Ako patite od tjeskobe ili vas obuzimaju crne misli, umjesto antidepresiva i psihoterapije radije birajte jogu, meditaciju i vježbe disanja.

Te tehnike djeluju tako da snižavaju krvni tlak i broj otkucaja srca, poboljšavaju kvalitetu disanja te povećavaju kapacitet pluća, a samim time olakšavaju simptome tjeskobe.

Zahvaljujući umirujućem efektu i djelovanju koje živčani sustav dovodi u ravnotežu, joga može ublažiti cijeli spektar simptoma mentalnih poremećaja izazvanih dugotrajnim stresom.

Primjenom dubokog disanju i pozitivnih vizualizacija, joga će vam pomoći i da smanjite osjećaj zabrinutosti.

Prakticirajte inverzije poput sirsasane ili stoja na glavi jer one potiču cirkulaciju u mozgu, umiruju um, ublažavaju stres i depresiju, a usto smanjuju učestalost glavobolje.
Ublažava učinke traumatičnih iskustava

Osobe koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, poznatijeg kao PTSP, ostvaruju psihološke dobrobiti uz pomoć metoda hatha joge.

Joga smanjuje učestalost noćnih mora i tzv. flashbackova, s kojima se oboljeli često suočavaju.


Smanjuje rizik od mentalnih oboljenja kod tinejdžera

Istraživanja su pokazala da joga može zaštititi tinejdžere od raznih mentalnih oboljenja koja se najčešće javljaju tijekom osjetljivog razdoblja adolescencije.

Kod onih koji su prakticirali jogijske asane, meditaciju, vježbe disanja i relaksaciju primijećeno je bolje raspoloženje, bolja kontrola nad bijesom i ljutnjom, kao i bolja koncentracija.
Ostale dobrobiti joge

  1. povećava otpornost organizma
  2. smanjuje rizik od migrene
  3. poboljšava kvalitetu sna
  4. smanjuje rizik od srčanih bolesti i hipertenzije
  5. snižava razinu kortizola, hormona stresa, te umiruje simpatički živčani sustav
  6. poboljšava libido i spolne funkcije

Izvor: Alternativa za vas

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori