San poboljšava regeneraciju i učinkovitost mišića

Home / Zdravlje / Fitness / San poboljšava regeneraciju i učinkovitost mišića

Imate izvrsni redoviti trening i savršeno prilagođenu prehranu? Ako mislite da je to sve što je potrebno da budete fit, griješite! Preduga večernja zabava ili zanimljiv  film u kasnim satima može ograničiti učinke treninga sljedećih dana. Umjesto dodatnog opterećenja koje se može odraziti i na motivaciji vrijedi planirati i odspavati još nekoliko minuta više?!?


Zdrav san je često zanemaren, ali vrlo važan aspekt kod vježbanja. Vrijedi se potruditi i prije svega razumjeti taj odnos jer može poboljšati ili pogoršati učinkovitost vašeg truda.

San i regeneracija mišića, San poboljšava regeneraciju i učinkovitost mišića

Utjecaj hormona

Tijekom spavanja, tijelo oslobađa hormon rasta (somatotropin), koji stimulira rast većine tkiva, uglavnom kroz umnožavanje, a ne povećanje veličine. Tvar, koju mnogi ljudi smatraju nekom vrstom eliksira mladosti, izlučuje hipofiza. Najaktivnije oslobađanje hormona rasta je tijekom noćnog odmora, pa je vrijedno brinuti o zdravom snu.

Regeneracija mišića

Regeneracija mišića još je jedan od razloga zašto dobro spavate. Npr. svaki put kada podignete i spustite utege u teretani, javlja se mikrostruktura u mišićnoj strukturi. Tijelo mora imati vremena za oporavak, a spavanje je najbolja prilika. Tijekom spavanja, mišići su u mirovanju a to olakšava regeneraciju mikro marazama (marazam – iscrpljenost i oronulost organizma, najčešće vidljiva u dubokoj starosti, u bolesnika s teškim dugotrajnim bolestima ili u završnim stadijima zloćudnih bolesti). Marazam u male djece nastaje kao posljedica smanjenja unosa kalorija.

Osim toga, tijekom spavanja, imunološki sustav radi s dvostrukom snagom i potiče uklanjanje ozljeda stečenih tijekom dana. Nedostatak potpune regeneracije mišića može samo smanjiti njihovu učinkovitost drugi dan, čak i zaustaviti napredak.

Metabolizam

Ako želite izgubiti težinu ili dobiti više učinka pri vježbi najbolje je voditi računa o ispravnom metabolizmu. To znači kontrolirati njegovu brzinu, regulirati osjećaj gladi i apetita.

Nedovoljno sna znači da se metabolički proces počinje djelovati kaotično, a time i manje učinkovito. Uznemireni organizam gubi kontrolu nad razinom šećera u krvi, a cijeli proces je sličan onome kao kod dijabetičara. Osim toga, nedostatak sna može smanjiti proizvodnju hormona štitnjače koji reguliraju količinu kalorija koje se izgaraju.

San i regeneracija mišića, San poboljšava regeneraciju i učinkovitost mišića

San poboljšava regeneraciju i učinkovitost mišića!Uskoči u krevet na vrijeme!

Dobra obuka i odgovarajuća prehrana možda neće donijeti očekivane rezultate ako ne spavate i odmarate dovoljno. Preduga večernja zabava ili zanimljiv  film u kasnim satima može ograničiti učinke treninga sljedećih dana. Ipak  umjesto  dodatnog opterećenja koje se može odraziti i na motivaciji vrijedi planirati i odspavati još nekoliko minuta više?

Ako vas muči nesanica, saznajte kako ju popjediti prirodnim metodama. Svakako, uskočite u krevet na vrijeme!

Odgovori