Yohji Yamamoto – umjetnost u modi

Uvijek nešto malo teško progutati posebno kad se radi o visokoj modi. Moda je besramno poslovanje a umjetnost je uvijek pod okriljem  tržišta, često na drugom mjestu. No kada se visoka moda  i umjetnost susternu to biva vrlo prepoznatljivo. Yohji Yamamoto, koji  godinama radi po svom,  uvijek na „nešto drugačijem putu“ sada  ponovo uvodi  umjetnost u modu.

yy5Kada pričamo o Yohji Yamamoto većina pomisli na svjetski  poznatog japanskog modnog dizajnera kao dizajnera  neobičnog i čudnog stila.

Sam Yamamoto prkoseći publici, uvijek prisutan u visokoj modi a uvjek u  tihoj opoziciji, izaziva i… uvjek pita zašto? I doista, njegov  prekrasan svijet u kojem je opstao i dalje stvara dalje stvarati, s pravom odgovara: zašto ne?

Ako se i vi  pitate zašto ili vam je teško progutati,  istina je da  ne postoji razlog zašto, ili postoji, zato što njegova  odjeća govori  sama za sebe. “Sporedan  sam”, govori, a ponovo se slavi  njegovo izvanredno nasljeđe i duh.

Nova senzualnost se pojavljuje s “njegovom ženom”, umotana je  u crne zavoje, trake i mreže, otkriva bogat dekolte.

Majstorski mekan kroj i iluzija ukupne jednostavnosti, prikriva majstorske i  nevjerojatno složene krojačke zahvate.

yohji-yamamoto3
Yohji Yamamoto

Yamamotov stil je uvijek bio jedinstven i igrao je važnu ulogu u progresiji mode u Japanu, a  najbolje opisuje pojam antimoda.

Rođen je u Tokiju 1943. godine. Diplomirao je pravo  no ubrzo se ipak odlučio se posvetiti modi i modnom dizajnu. Svoju drugu diplomu stekao je na modnom  Bunka Fashion Collegu.

Razlog promjene profesije bila je njegova majka koja  bila vlasnica dućana  haljinama i trebala je pomoć oko svojih kreacija.

U početku je radio haljine za mamine prijateljice, međutim 1972. započeo je vlastiti biznis i osnovao svoju tvrtku. Tada je nastala prva linija odjeće pod imenom “Y “, prvo samo ženska kolekcija, a nakon nje i muška.

yohji-yamamoto-2Koristi sjajne teksture koje aktivno mijenjaju obrise i kretanje njegovih tema. Boje su obično ograničene na jednu nijansu.

Koristi  uglavnom crnu i bijelu – s povremenim bljeskovima boja. Stil mu je sofisticiran i od običnog izgleda stvara  djeću za muškarce i žene koji odmah postaju bezvremenski klasici.

On je majstor krojač, poznat po prikazivanju avangardne siluete, koja skriva formu onoga ko nosi njegovu odjeću, stvarajući potpuno novi oblik.

yohji-yamamoto-za-adisas
Yohji Yamamoto za Adisas

Osim što je vrlo cijenjen dizajner koji diljem svijeta posjeduje 333 dućana sa svojom odjećom, Yohji je ujedno i majstor karatea, nositelj crnog pojasa, glavni organizator karate susreta Svjetske udruge karatista, svira i pjeva u svom bendu.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *