Duhovnost i mistika

Vještice

Prema legendama vještice su obično stare žene, udovice ili ostavljene žene. One su na neki način uvijek bile stavljane u usku vezu s vragom jer su s njime navodno imale pakt i dobivale neke nadnaravne moći.  Sotona je darivao tu moć, a za uzvrat bi toj ženi uzeo dušu i ona bi mu morala služiti. Međutim, vještica je često duh koji nije ljudski ,pojavljuje se u svakom obliku, čak i u obliku životinje. Ponekad ima i guščje noge i nekoliko glava.

Vještice

Smatralo se da vještice donose bolest ljudima i stoci. Ako su imale pramen kose, i nokte ili pak stvar koju je osoba dodirivala mogle su svoju žrtvu začarati. vještica-bijelaUglavnom narod sve što nije znao objasniti pripisivao je čudesnoj moći vještice ili vještičjim skupinama. Tako da je vještica mogla izazvati i buru, uništiti žetvu.

Neki narodi govore o tome da su vještice mogle s nevidljivim strijelama donijet
bolest stoci ili pak smrt. Vjerovalo se da su vještice jahale noću konje da bi ih izmorile. A kravama su davale neku čaroliju da daju krvavo mlijeko.

Vjerovalo se također da su se vještice pretvarale u životinje da ih ne bi prepoznali, te da ih prate porodični duhovi koji izvršavaju njihova naređenja.

Ponekad su vještice opisivali kao prelijepe i privlačne žene kojima se nije moglo odoljeti.

vješticce-1Tako su zavodile ljubavnike i lomile im srca.  Za čovjeka koji je imao košmarne snove ili nepoznatu bolest govorilo se da ga posjećuje vještica ili pak da je on sam vještac ili vještac.

Crne i bijele vještice

Postoje priče da su u Skandinaviji vještice, sjedile na krovu kuće, ili pak na ogradi, u namjeri da je sruše.  Određenog dana vještice su se obavezno skupljale na vještičji Crni šabat. bijele-vješticeNa mjesto sastanka doletjele su i nadmetale se koja će počiniti više prljavih djela ili oskvrnuti kršćanske običaje, letjele su na štapu ili na drškama od metle. Jahale su na vuku i zauzdanim zmijama. Bavile se magijom bijelom i crnom. Vjerovanje da vještice i čarobnice lete zrakom na noćne sastanke bilo je vrlo rašireno . Navodno postoje priče da je vještica morala namazati noge i tijelo prije leta mašću ubijenog djeteta, onda uzjaše štap, izleti kroz dimnjak i ode na mjesto sastanka.
U bajkama smo često čitali o vješticama koje su uglavnom bile zle. Puna ih je mitologija, crne vješticepogotovo Keltska.

Tradicija razlikuje takozvane crne i bijele vještice. Zapravo radilo se o paganskim vjerovanjima starih naroda.

Progon vještica

Zbog neznanja ljudi a i Crkva zauzela je negativan stav prema vještim ženama ili pak ženama i muškarcima koji su nešto više znali od drugih. Služili se prirodnim pripravcima i iscjeljivali. Crkva se žestoko usprotivila svakome tko nije prihvaćao kršćanski nauk. Inkvizicija je osnovana 1231 godine a 1252 tadašnji Papa je odobrio razne metode mučenja žena i muškaraca kako bi priznali da su vještice i da čine zlo. U koliko je bilo ustanovljeno da je osoba vještac ili vještica gorila je na lomači a prevješticce-1thodno javno mučena. U vrijeme Inkvizicije svaku ženu se moglo optužiti da je vještica.
Nisu bili potrebni čak nikakvi dokazi dovoljno je bilo da se pokaže prstom na nju i onda su slijedile razne ucjene i mučenja kao tehnike priznanja. Poznati “vještičji ” madež na tijelu ju je mogao odati .
I to bi bio dokaz sasma dovoljan da gori na lomači. Inkvizitori su žene poškropili blagoslovljenom svetom vodom potom ženu bacili u hladnu rijeku u koliko je izronila bila je proglašena za vješticu
ako se ugušila u vodi bila je čista. Od epilepsije se i tada bolovalo ali bolest nisu poznavali  pa su često  žene koje bi imale epileptični napad ili napad panike bile proglašavane vješticama.

Vješte žene i danas su možda drugačije od drugih ali su mnoge vješte liječnice, umjetnice, političarke, kuharice ali su doista vješte i jednostavno znaju i mogu.vještice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *