Sva lica života (kolumna Željke Tokić): Sretni vikend

Zadnjih dana crnih vijesti mi je bilo jednostavno – PREVIŠE! Otvorim novine, uključim TV, radio, jednim dijelom i na internetu: sve se pretvorilo u crnu kroniku! Onda sam se sjetila nekih poznanika koji ne prate vijesti i novine, već se bave drugim, pozitivnim stvarima. To mi se učinilo pametnim pa sam odlučila probati i iskopčati se iz elektroničkih medija i drugih vijesti. I znate što – baš je bilo iscjeljujuće!

Sretni vikend

Imam jednu malu ovisnost, a zove se TV. Pravdam je svojom velikom ljubavlju prema filmu, ali problem je tu, čim imam potrebu za opravdavanjem. Svaki ovisnik nađe opravdanje! U mome slučaju konzumiranje kreće odmah ujutro ako nemam dogovoren posao – tek da vidim što ima… «Dobro jutro, Hrvatska», crtić ili neka glupa sapunica prati moje razbuđivanje. Iza toga kreću dokumentarci jer ima ih sjajnih, zar ne?

Onda Oprah – možda neka zanimljiva tema?! Onda vijesti itd. Sve to pratim jednim okom dok pišem na kompu, pravim doručak, perem rublje, telefoniram. I to mi baš lijepo krade vrijeme! Ako imam posla ili sam okupirana nečim pametnim, TV uopće ne zamjećujem.

U protivnom dio dana provedem s jednim okom na glupostima!

Iskreno govoreći, ono što se isplati pogledati jesu izvrsni dokumentarci i poneki dobar film, no kakvi su ovi novi, rađeni unazad desetak godina, TV bi danima mogao biti isključen!

Volim stare, kvalitetne filmove iz 40-tih, 50-tih, 60-tih, no njih je tako malo.

Shvatila sam da mi TV krade dragocjeno vrijeme i odlučila nedjelju provesti potpuno iskopčana iz svega – nema TV-a, nema kompa, nema radija. Upalila sam duhovni CD, spremala stan, kuhala, meditirala u pokretu i razgovarala s Anđelima spremajući se za popodnevnu radionicu iscjeljivanja s Arkanđelom Rafaelom. Opuštati se uz pjevanje duhovnih swamija je bilo baš prekrasno, a dan je bio beskrajan, dug…

Na kraju, šlag na torti, odnosno trešnja na šlagu bilo je druženje s Rafaelom i anđeoskim prijateljicama: Sanjom, Dragicom, Nevenkom, Mirjanom i Marie. Bilo je tako prekrasno, posebno iskustvo, satima iza toga osjećala sam se kao da letim!

Rafael je u Gradu anđela iscijelio sve moje trenutne slabosti. Zamolila sam ga da pročisti i blagoslovi ljude oko mene, da svjetlošću obasja tamnu energiju oko nas, sve uz puno, puno ljubavi…

Zaboravila sam vijesti s početka teksta, vikend je bio prekrasan i radostan, a nedjelja posvećena Anđelima. Bilo je tako lijepo da sam odlučila sve ponoviti svake nedjelje, a ponešto učiniti i sa svojom ovisnosti – pogledati program, izabrati film koji me zanima i onda (samo onda) uključiti TV. Ostalo vrijeme provest ću s Anđelima, u molitvi, šetnji, s prijateljima. Stvarno je glupo trošiti dragocjene trenutke na banalne stvari…

 

Zrnca mudrosti na temu…

“Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto sasvim drugo, sasvim različito. Treba mnogo, mnogo naivnosti za pravu, čistu radost. Prava je radost ustvari bezrazložna. U tom i jest njena čudesna ljepota.”

Vladan Desnica

Sretni smo samo onda kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo, a od današnjega sa zahvalnošću primamo ono što nam nosi.

Herman Hesse

Ako želite biti sretni u svijetu, onda budite korisni.

Hans Christian Andersen

Ljudi biraju različite putove k sreći i ispunjenju. Zato što ne idu vašim, ne znači da su se izgubili.

Jackson Brown Jr,

Što ti je veća radost ili žalost, to ti je manji svijet u očima.

Khalil Gibran

Tajna očajnika je u tome što ima previše slobodnog vremena razmišljati o tome je li sretan ili nije.

George Bernard Shaw

Ne govorite o svojoj sreći čovjeku manje sretnom od vas.

Pitagora

Koliko bi očiju trebao imati čovjek da opazi sreću koja ga okružuje?

William Shakespeare

Kad kuješ svoju sreću, ne udaraj bližnje po prstima.

Ibn Zafar

Ono što čovjek jest, mnogo više pridonosi njegovoj sreći, negoli ono što čovjek ima.

Artur Schopenhauer

Željka Tokić

Duhovni učitelj, savjetnik i terapeut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *