Stevija – prirodni zaslađivač s mnogo ljekovitih svojstava

Stevija – prirodni zaslađivač bez kalorija sa mnogo ljekovitih svojstava  za razliku od umjetnih zaslađivača je bez štetnih nuspojava. Uzgoj stevije i priprava zaslađivača jednostavni su i jeftini.

stevija2
Stevija je višegodišnji zeljasti grm, može narasti do 1m u visinu.

Biljka stevija

Stevia je iz porodice glavočika – Asteraceae, a poznato je oko 150 vrsta stevije. To su na primjer: stevia eupatoria, stevia ovata,  stevia serrata. Stevia rebaudiana za razliku od ostalih vrsta iz navedenog roda sadrži značajne količine slatkih glikozida.

Stevija je višegodišnji zeljasti grm, može narasti do 1m u visinu. Listovi stevije su dugi oko 5 cm i široki oko 2 cm. Svježi listovi sadrže u sebi osam različitih glukozida među kojima su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid. Svježi listovi imaju slatkast okus. Ekstrakt glikozida stevozida je oko 250 puta slađi od šećera, dok je posušeno lišće stevije 40 puta slađe od šećera.

stevija1
Stevija se koristi u salatama, jelima od sira, tjesteninama, juhama, umacima, začinima

Ljekovito djelovanje stevije

Stevije stimulira rad gušterače jer se stvara više inzulina pa je stevia odlična za dijabetičare, stevija je bez kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0

Primjena stevije

Osušeno lišće stevije poboljšava probavu, stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu.

Stevija pospješuje aktivaciju enzima u cijelom organizmu i smanjuje razinu lošeg kolesterola LDL te razina glukoze u krvi i usklađuje rad endokrinih žlijezda. Smanjuje visoki krvni tlak i posjpješuje prokrvljenost u cijelom tijelu, djelije na poboljšanje funkcije miokarda.

Stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje). Stevija ne izaziva karijes za razliku od šećera a sprječava i nastajanje zubnog plaka.

Stevija jača regeneracijske procese u organizmu, neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide).

Ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože),
Korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd.

stevija-3
Stevia rebaudiana za razliku od ostalih vrsta iz navedenog roda sadrži značajne količine slatkih glikozida.

Stevija se koristi u salatama, jelima od sira, tjesteninama, juhama, umacima, začinima a kako je stevija stabilna i na 200°C koristi se u proizvodnji slastica, kolača, keksa…

 

Kako stevija ne fermentira umjesto šećera se koristi i u konzerviranju voća i povrća.

Uzgoj stevije

Stevija se može uzgajati iz sjemena ili reznica. Nakon što se sjeme posije u zaštićenom prostoru nakon 50tak dana se može presaditi u posudu promjera 10 cm. Na otovrenom se sadi nakon prestanka mrazova u svibnju. Sade se oko 4 biljke na kvadratni metar.

Preuzeto sa: http://eco.centarnet.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *