Što nam govori broj 13 i karta “Smrt”

Kad pobliže proučimo ovu kartu, primijetiti ćemo mnogo suprotnosti. Kostur bezličan i univerzalan; pa ipak najintimnija tajna, sakrivena stvar, blago zakopano ispod našeg mesa.

smrt
Nitko od nas ne voli ovo monstruozno ime. Foto: Valentina Štefanić

Što govori karta broj 13 ili “Smrt”

Naše kosti ne vidimo osim na rengenskoj slici. Kostur stoji ogoljen pred nama sa svojom kosom u rukama. Ne izgleda nimalo ugodno. Teško je povjerovati da sve što traži od nas jest ono što mi tražimo jedni od drugih: da budemo prihvaćeni.
Njegova kosa povezuje se sa Saturnom, bogom vremena, žetve smrti i propadanja.

Ipak njegova kosa koju drži u ruci, podržava oblik mladog mjeseca – simbol Artemide, nudeći obećanje obnavljanja i regeneracije i sugerirajući neviđene faze, da bi opet došlo do ponavljanja beskrajnog ciklusa.

Simbolizam

Karta 13 obično simbolizira transformaciju i preobražaj u ovom životu, mogući novi uvid, ili pak novu inkarnaciju za života. Konačna transformacija i psihička smrt je često izbjegavana.
Ipak uzeti ovu kartu na nivou psihološke i duhovne promjene je samo izbjegavanje odgovornosti.

Tko god je osmislio ovu kartu, vjerojatno je imao sličnu nelagodu da nazove kostur pravim imenom. U originalnom francuskom izdanju ova karta nema nikakvog naziva, pa se često zove bezimena, u modernom engleskom izdanju naslov ove karte se pojavljuje, ali ne napisan masnim slovima ispod slike, kao na ostalim kartama, već je vrlo obazrivo napisan na desnoj gornjoj margini. Nitko od nas ne voli ovo monstruozno ime.

13 nesretan broj?

Nije slučajno da je broj ove karte 13. Broj koji se smatra nesretnim u našoj kulturi. Trinaest ulijeće u dvanaest sati našeg dana i dvanaest mjeseci naše godine, presijecajući uredan ritam naše svakodnevice.

Nema u našem kalendaru mjesta za ovog nepozvanog gosta. Doživljavamo upad ovog kostura kao izdaju – dvanaestorica i Juda. Filozofski, logički gledano prihvaćamo da smrt nije antiteza životu. Smrt stvara prostor za novi život. Često se možemo uhvatiti kako izgovaramo te riječi. Ali pitam vas kako prihvatiti vlastitu smrtnost, tu zapinje.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *