Simboli i znakovi

Simboli danas ponovo privlače veliku pažnju, i premalo bi bilo reći da živimo u svijetu simbola – simboli žive u nama. Prema nastanku, poretku i tumačenju predmet  su zanimanja mnogih disciplina i vrlo ih je teško definirati.

kriz-simbol
Simbol

Dakle, prema nastanku, poretku i tumačenju predmet  su zanimanja mnogih disciplina: povijesti, religija, lingvistike, antropologije, umjetnosti, psihologije i medicine. Ne smijemo zanemariti intenzitet interesa koji su za simbole u posljednjih nekoliko desetljeća pokazali marketeri i političari.

Simbol je vrlo teško definirati. Znakovi i simboli zato se često i miješaju, jer generalizirajući ih i jedni i drugi prije svega daju informaciju.

Razlika između simbola i znaka

Znam da je mnogima to isto ili vrlo teško uočavaju razliku. Ti  elementi nikako nemaju isto značenje i jako se razlikuju prema dubini djelovanja na osobu.

kriz-znak
Znak
bijeli-golub
Simbol

Pri definiciji  najčešće zabune nema kada se radi o religijskim, arhetipskim ili umjetničkim simbolima, ali kada se pojave u algebri, matematici, kemiji… (znanosti) tada se mnogi zbune.

 

 

Znak je informativan i nimalo apstraktan

kriz-simbol
Simbol
mir-znak
Znak

Znak se zapravo  bitno razlikuje od simbola. Prije svega po tome što je znak proizvoljan (arbitraran) ali i po tome što oznaka i označitelj uvijek ostaju razdvojeni.  Znakovi su isključivo informativni, obvezujući, upozoravajući … ali nemaju dubinu i ne potiču emocionalnu vezu s promatračem. Objektivni su razumljivi svakom, nikad i nimalo apstraktni.

Kod simbola je obrnuto. Tu dolazi do homogenizacije objekta i subjekta. Drugim riječima simbolu je u naravi da razbija čvrste okvire i spaja krajnosti u jedinstvenu viziju. Njegova je vrijednost u prevladavanju poznatog na putu prema nepoznatom.

Razumijevanje simbola ne ovisi o racionalnom

8_kriz_zivota_-_eskulap
Znak

Osnovno svojstvo simbola je u njegovoj moći i za razliku od znakova oni su uvijek višedimenzionalni.

Odražavaju veze zemlje i neba, prostora i vremena imanentnog i transcendentalnog. Simbol ima obično svoje dnevno i noćno lice i mnoge suprotnosti, i povezan je sa takvim sveobuhvatnim iskustvima. On uvijek ima neku edukativnu ali i imaginativnu i terapeutsku ulogu.

Prije svega bavi se osjećajem i identifikacijom, vrlo dubokog značenja.  Simboli oblikuju naše želje, potiču nas na kakvo djelo, upravljaju našim postupcima, začetak su naših uspjeha i neuspjeha.

Simboličko izražavanje pokazuje da čovjek pokušava odgonetnuti i savladati sudbinu koja mu izmiče u tami koja ga okružuje.

Znakovi doslovno imaju vlastiti i vrlo jednostavan jezik, simboli  i simbolizam su apstraktne ili subjektivne prirode i uvijek zahtijevaju interpretaciju.

 

simboli

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *