Sandale i sokne modni faux pas?

Mnogi londonski butici i priznatije internet trgovine cipelama sada nude sandale u kombinaciji sa soknama. Kako modni trend nalaže, uz neke vrlo trendovske sandale biti će vam obavezno ponuđene i sokne (obično dolaze u paketu od 5 istih pari). O čemu se radi?

Sandale i sokne modni faux pas?

sokne-i-sandale-1Kontroverzni modni detalj – kombinacija sokni i sandala definitivno se više ne smatra modnim neukusom. Nekada vrlo neukusni regionalni fenomen „njemački sindrom“ zapravo je star 2000 godina i pripisuje se starim Rimljanima.

Nijemci su svoj neukus opravdavali ugodom i komocijom. Talijani i francuzi smatrali modnim neukusom, dugi niz godina.

Veliki tabu

Iako je u umjetnosti a samim time i u modi sve dozvoljeno trebalo je poprilično vremena da se trend prihvati.

Točnije koliko moda i umjetnost mogu biti kruti pokazuje ovaj trend.

Sokne i sandale Jeffery Campbell
Sokne i sandale Jeffery Campbell

Prvi dokaz velike promjene leži na pisti.
Modni dizajner Christopher Bailey glavni je “krivac”, onaj koji je slomio ovaj modni i kulturološki tabu. Modeli Burberry –a stali su na pistu predstavljajući kolekciju za proljeće / ljeto 2010. godine u rebrastim čarapama i u “platforma” s otvorenim prstima.

Tada je prvi puta sasvim neočekivano na modnoj pisti viđena ta prkosna i avangardna kombinacija. Naravno, time je Bailey izazvao šokove a zatim i intrige u modnom svijetu.

Mnoge su novine obavještavale o događaju nagovještajući moguć novi modni trend no on radi ukorjenjenosti tabua nije u potpunosti zaživio.

 

Sokne-i-sandale-Mango
Sokne i sandale Mango

Niti kolekcija nije prodana kako je očekivano.

Nova podrška na pistama

Četiri godine kasnije novi stil našao je poneke sljedbenike i novu podršku na modnim pistama. Hermes i Alberta Ferretti sličnu su “drskost” pokazali u svojoj modnoj kolekciji za jesen 2014 . Od tada je postalo sigurno – staro pravilo o neukusu je slomljeno!

Čarape i sandale zajedno forsirali su mnogi poznati i slavni u svom privatnom životu.

Sokne i sandaleandale Giuseppe Zanotti
Sokne i sandale Giuseppe Zanotti

Mnogima je sada dozvoljenija kombinacija pružala mogućnost za udobni svakodnevni stil a neki su namjerno prkosili tabuu ne bi li privukli pažnju. Mlade svakodnevne djevojke su zapravo ovaj trend podigle na višu razinu.

Nakon početnog šoka, doduše, iznenađujuće nježna kombinacija počela je vabiti.

Trend 2016. godine

Unatoč šokantnoj promjeni pravila bilo kakva kombinacija čarapa i sandala ipak neće funkcionirati. Lijepe pastelne boje čarapa u kombinaciji s metalnim sandalama je trenutni trend za mlađe i one hrabrije.

Dokoljenice-i-sandale,-sportski
Dokoljenice i sandale, sportska varijanta

Mogu se kombinirati čarape sa zaigranim točkastim uzorkom i trakaste sandale. Sportska trendovska varijanta bila bi cipela sa visokom potpeticom i jednobojne upečatljive sokne.

Dior, Burberry i Hermes su upravo kombinacijom pastelnih boja uspjeli transformirati modni promašaj u simpatičan modni stil.
Ako vas je zastrašio ovaj trend možete se odlučiti  za manje upečatljive kombinacije: cipela i čarapa u istoj boji jer se ovaj trend kako sada izgleda neće prestati širiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *