Pustinjak ili samotnik: „Ima li koga?“

Pustinjak ili kako ga neki zovu Samotnik simbolizira arhetip Starog Mudraca. Kao i Lao Ce čije ime znači „starac“. Ovaj mudri starac predstavlja znanja koja se ne mogu naučiti u knjigama. On ih naprosto zna i on ih živi. Djeluje nekad kao lutalica (karta Lude) ali ovaj lutalica je mudar i jako dobro zna što je naumio.

Pustinjak ili samotnik: „Ima li koga?“

tarot_karta-pustinjakVolim ovu kartu tarota i njen arhetip. Svaki puta kada meditiram na ovu kartu ili je gledam dobro se osjećam… Po Jungovskoj terminologiji Pustinjak ili kako ga neki zovu Samotnik simbolizira arhetip Starog Mudraca. Kao i Lao Ce čije ime znači „starac“. Ovaj mudri starac predstavlja znanja koja se ne mogu naučiti u knjigama. On ih naprosto zna i on ih živi. Djeluje nekad kao lutalica (karta Lude) ali ovaj lutalica je mudar i jako dobro zna što je naumio.

On živi u samoći i s njome se dobro nosi. Ne smeta mu što je sam, jer on zna da i nije. Njegov dar je tako iskonski i tako prirodan kao i luč koju nosi u svojoj svjetiljci. Putuje… Putuje…

Ne haje on za ceremonije, niti mu treba tuđe divljenje. Nema on ništa sem samoga sebe i svoje svjetiljke. Prirodno i jednostavno on nudi sebe. Nema potrebu promatrati u budućnost. Zadovoljan je sa sadašnjim trenutkom.

Njegove oči su širom otvorene i kao da sve govore. Sposoban je primiti sve – ma što god to bilo. On će to primiti i nositi prema vlastitoj svjetlosti .

Ta njegova svjetiljka je zapravo simbol za jednu osobu – jedan dug život. Mistika punog razumijevanja.
Pustinjak nam nudi mogućnost pojedinačnog prosvjetljenja, učenja i kreiranja vlastitog životnog stava.

Plamen, svjetlo kojeg Pustinjak nosi može predstavljati suštinu duha prisutnu u svemu živom – taj neuhvatljivi peti element. Nudi nam svoje svjetlo čiji će plamen otjerati sav duhovni kaos i tminu, osvijetliti nam put. Jer Pustinjakov živi plamen potvrđuje da je sam postigao cilj. Ako smo sposobni čuti i vidjeti njegove poruke.

Ako smo dovoljno otvoreni, ovaj „starac“ će nam pomoći da nađemo vlastitu iskru. vlastitu svjetiljku i da nastavimo svojim putem. svojom istinom. satkanom od mudrosti i znanja.

Ima li koga tamo? Sigurno su i vas bezbroj puta pitali kada ste možda zapeli u nekoj slijepoj ulici svog života.
Volter de la Marov čuveni Pustinjak je postavio ovo pitanje prije pola stoljeća. Svima nam je postavljeno ovo pitanje mnogo puta u našim životima, ali nitko nije dotakao tako suptilno i pomalo misteriozno postavljajući ovo pitanje, tako dirljivo. „Ima li koga tamo ?“ upita Putnik,
Kucajući na vrata osvijetljena mjesecom;
A njegov konj je u tišini grickao izdanke šumsmske paprati :
I ptica je izletjela iz gnijezda
Iznad Putnikove glave :
A on je još jednom ponovio  „Ima li koga tamo?“
Putniku pretpostavljate nitko nije odgovorio, pa je tminu osvijetlio.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *