Prijateljstvo i zablude o prijateljstvu

Prijateljstvo bi trebalo biti istinsko njegovanje odnosa. U odnosu dvije osobe koje nisu braća ili sestre, krvni rod, supružnici i slično. Prijateljski odnos zahtjeva predanost, odanost, iskrenost, bezgranično povjerenje, privrženost i posebnu neobjašnjivu temeljnu posvećenost drugoj osobi u dobru i zlu.

Prijateljstvo i zablude o prijateljstvu

Jednostavno je za reći: prijatelj je prijatelj.

Od prijatelja treba znati primiti kritiku kao i zagrljaj i toplu riječ, ali isto tako jednako i dati. Nema trgovine u tom odnosu.

prijateljstvoPrimjerice; vaša prijateljica možda želi više pozornosti, neprestano jadikuje, a prema vašoj procjeni i mišljenju nema nikakovih razloga za to. Trebali bi shvatiti zbog čega to čini. Možda se samo manifestira njena skrivena potreba za tuđom pozornošću , možda nema sa kime podijeliti misli ili je njezin problem stvarno dublji nego što li se na prvi pogled čini.

Ukoliko jadikovanje postane preučestalo, treba joj zapravo reći što sebi tom energijom čini, ne treba uvijati istinu, nego joj doslovce i direktno reći da uništava i vašu i svoju energiju.

Treba li ju u tome trenutku pitati što je zapravo muči i o čemu želi razgovarati? Naravno da jest. Nisam pristalica „bijele laži“ i uvijenih odgovora.

Da bi se prijateljstvo sačuvalo i opstalo potrebne su dvije strane, kao i u svakom odnosu. Možda će vam se prijateljica požaliti na nešto što je vama zapravo potpuno besmisleno. Naravno, ukoliko joj to toliko teško pada, očito je nešto što drugima predstavlja nebitnu sitnicu.

Nije umjesno reći ovakove odgovore:

„Ma ništa ti nije, samo si se umislila“

„Ništa te ne boli ,to si ti samo umišljaš“

„Nemože ti biti vruće u prostoriji kad je ovdje hladno“

Zbog toga što time ništa ne rješavamo.  Jedna poljska poslovica  kaže;

„Riječi treba vagati, a ne brojati“

Mi ne živimo u koži druge osobe, da možemo biti silno empatični i suosjećajni ali svejedno ne možemo znati što ta druga osoba stvarno osjeća.

To je osnovni razlog zašto trebamo cijeniti i poštivati svoje prijatelje.

samoca

Takvi su, kakvi su. Sa svim svojim manama i vrlinama. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, oni baš takvi kakvi jesu su na svoj način pridonose našem zadovoljstvu u životu.

Trebali smo katkad postaviti i koje pitanje o sebi i o tome koliko smo mi pridonjeli u ovom posebnom odnosu .

Skloni smo precjenjivati svoje vrline, svoj način života, svoja iskustva, i tako bi u nedogled mogla nabrajati…

Bilo bi razumno upitati se da li mi drugima idemo „na živce“, ali nam to ne pokazuju? Možda smo mi recimo, vrlo marljivi, ali naši prijatelji smatraju to pretjerivanjem? Možda nam ne vjeruju kako nas naš vlastiti rad veseli, ali ipak nam to kažu.

Njegovati prijateljstvo znači da prijatelje treba uzeti kao partnere, takve kakvi jesu; bez pokušaja naknadnog mijenjanja ili ispravljanja njihovih životnih navika, mišljenja ili stavova.

Razmislite, kad vam je netko tako važna osoba u životu da ga možete nazvati prijateljem, znači li to da se stvarno dobro razumijete i da vas ništa ne smeta kod te osobe, pa ako vas čak nešto nekada i zasmeta, reći ćete joj istinu i za to izrečeno dobiti jedno obično „hvala ti!“.

U dugogodišnjim prijateljstvima puno togo ste sigurno zajedno „prebrodili“, ali ipak ste ostali prijatelji.

Prijatelj je ona osoba koju možeš nazvati u sred noći i reći: „imam potrebu podjeliti sa tobom ovo sada“ i ta će te osoba poslušati bez prigovora ili prosudbe.

Ako vam iz nekog razloga vaši prijatelji postanu pretjerano zavidni ili prekritične sveznalice, pa nam stalno „sole“ pamet svojim savjetima, možda je ipak sa pravim prvotnim istinskim prijateljstvom odavno gotovo ili to možda nije niti bilo ono što ste mislili da jeste.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *