Pravilna i uravnotežena prehrana

Uglavnom termin pravilna prehrana poistovjećujemo sa terminom zdrava prehrana. No, možemo li uopće govoriti o prehrani kao zdravoj ili lošoj? Što bi uopće bila zdrava prehrana?

Način na koji živimo i ubrzan tempo života ne ostavlja puno prostora za svakodnevnu brigu o prehrani i pripremanju obroka od svježih namirnica pa često posežemo za procesiranom hranom.

Procesirana hrana

Je li procesirana hrana nezdrava? Pojam procesirane hrane uključuje svaku hranu koja je promijenjena od svog prirodnog stanja. Tu spada smrznuta, konzervirana, dehidratizirana, termički obrađena hrana. Ali također i rezana, mljevena te zapakirana hrana kojoj moguPravilna i uravnotežena prehrana, slika biti dodane i druge komponente koje su dozvoljene u proizvodnji hrane. Sa procesiranom hranom susrećemo se svakodnevno. Ona uvelike olakšava pripremu obroka u ovom užurbanom načinu života, omogućuje dostupnost namirnica tokom cijele godine a koje bi inače na policama bile samo u određeno doba godine. Naravno doprinosi unosu hranjivih tvari u organizam i također dio je pravilne prehrane. Ne možemo o procesiranoj hrani govoriti kao nezdravoj ali važna je količina i učestalost konzumacije takve hrane.

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana je ona koja nam tokom cijelog dana osigurava sve potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje organizma. Pravilna prehrana ne podrazumijeva odricanja od hrane koju volimo, već podrazumijeva zadovoljenje osnovnih principa pravilne prehrane kao što su  umjerenost, raznolikost i ravnoteža.

Jednolična prehrana neće opskrbiti organizam svim potrebnim nutrijentima te će dovesti organizam u stanje neravnoteže. Raznolikost je ključna unutar pet osnovnih skupina namirnica (žitarice i proizvodi od žitarica, voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mahunarke) ne bi li osigurali dnevne potrebe za mikro (vitamini, minerali) i makronutrijentima (proteini, ugljikohidrati, masti, voda) ali i drugim ne nutritivnim tvarima (primjerice pigmenti voća i povrća).

Uživanje u jelu trebalo bi biti u umjerenim količinama – niti previše niti premalo. Zamislite kada bi konzumirali velike količine hamburgera, prženih krumpirića ili pizza, zasigurno bismo osjetili posljedice takvog načina prehrane.

Također je bitna ravnoteža u konzumaciji hrane unutar pet osnovnih skupina namirnica. Ako smo ručali komad mesa i tjesteninu, za večeru bismo mogli uključiti obrok sa više povrća.Web

Osim toga, prehrana nam je uravnotežena ukoliko kalorije koje smo unjeli potrošimo tjelesnom aktivnošću ili uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Laura Gežin

Nutricionist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *