Duhovnost i mistika

Dvadeset pravila za život mudrih Indijanaca

Dvadeset predivnih  pravila za život mudrih  Indijanaca  koja oplemenjuju svaki um i duh.

indijanaca-2Duga kosa, perjanica i ratničke boje

Kada razmišljamo o Indijancima uvek se nameće ista slika: duga kosa, perjanice, ratničke boje. Ali, ovaj ponosni narod je mnogo više od toga, magično privlačan i duboko duhovan. Kada tražimo razloge za poremećaje u svijetu kome živimo i kada se zapitamo gdje to griješimo, možda nam odgovor da naš odraz u ogledalu. Indijanci to oduvek znaju, kao i sve stare kulture i civilizacije.

Dvadeset predivnih  pravila za život mudrih  Indijanaca

 1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.
 2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vođstvo.
 3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – Drugi mogu ići s tobom, ali niko ne može ići umesto tebe.
 4. indijanaca-1Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih sa najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.
 5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.
 6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.
 7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i reči. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na lično izražavanje.
 8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratit će ti se višestruko.
 9. Svi ljudi čine greške. Sve greške mogu biti oproštene.
 10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj optimizam.
 11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne porodice.
 12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih  mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu.
 13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov tog bola će se vratiti tebi.
 14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog univerzuma.
 15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Tjelesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zrdava. Jačaj tjelo da ojačaš um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlječiš emocionalne rane.
 16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.
 17. Poštuj privatnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.
 18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.
 19. Poštuj tuđa vjerska opredeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.
 20. Djeli svoju dobru sreću. Djeli i sudjeluj u davanju milostinje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *