Pozitivci i veliki optimisti nisu empati i loše prosuđuju tuđe emocije tvrdi znanost

Osobe s izrazito pozitivnim stavom teško da će suosjećati s ljudima koji prolaze neko negativno, teško iskustvo. Ironija je što će pozitivci sebe prepoznati i prezentirati kao osobe koje su kompetentnije i bolje  u prosuđivanju emocija, za razliku od negativaca.

Pozitivci i osobe pretjerano optimističnog ponašanja nisu empati, imaju prevliko samopuzdanje u vlastu empatiju odnosno loše prosuđuju tuđe emocije tvde najnovija istraživanja na tu temu.

Za potrebe studije, koje je obavljeno na sveučilištu Yale, sudionicima su prikazivani videi u kojima ljudi iznose svoje životne priče: dva sretna i dva tužna događaja.

Gledatelji su zamoljeni da mjere razine pozitivnih i negativnih emocija za koje su smatrali da govornik osjeća. Alex Fradera, sa “Research Digest”, Britanske udruge psihologa opisao je rezultattog istraživanja:

“Sudionici s  pozitivnijom osobnosti pretjerano vjeruju u točnost svojih prosudbi, a prema rezultatima testa ispada da su znatno lošije procijenili prave osjećaje od onih sudionika koji po svojoj naravi nisu toliko optimistični i pozitivni. Emocionalni ton kojim se osoba obraćala prosudili su kao negativan monolog čak i kada je osoba opisivala smrt svojih roditelja.”

Znanstvenici su također zaključili  da empatija nije samo osobna kvaliteta neke osobe, empatija je  bitna  i kao poslovna vještina, kvaliteta  a korporacije je  moraju imati kako bi njihovi zaposlenici ostali ili postali inovativni ali i da bi stvorili lojalne kupce svojih proizvoda.

Izvor: Research Digest

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *