Planetarni stilovi

Priznali mi ili ne, ali moda je sastavni dio naših života, od odjeće preko namještaja, pa do stila gradnje kuća. Tranziti planeta itekako utječu na naš odnos prema modi, kako na osobnoj razini kroz natalni horoskop (gdje se kroz znak, podznak, Veneru i Mjesec, ali i vladara 6. kuće može odrediti nečiji stil), tako i na globalnoj razini kada spori planeti poput Urana, Jupitera, Neptuna  mijenjaju znak i dolaze u određene aspekte sa brzim planetima, a pogotovo Venerom, planeta kreativnosti i umjetnosti.

Mješanje stilova

Planetarni stilovi, slika modni trendovi
Modni trendovi jesen /zima 2015-2016.

Najveće promjene se događaju kada Uran iz jednog znaka prelazi u drugi, tada možemo očekivati i promjene u modi, nove pokrete i trendove. Uran mijenja znak otprilike svakih 7 godina, a 84 godine su mu potrebne da obiđe cijeli krug Zodijaka. Ali nije Uran jedini krivac! Jupiter  ima također veliki utjecaj na modne promjene, njemu treba puno manje vremena da napravi puni krug – 12 godina.

Kada se na nebu „sudare“ Uran i Jupiter tada i dolazi do najvećih modnih promjena. Uran (planet promjena, neobičnog i originalnog) i Jupiter (planet ekspanzije, obilja, uživanja) zajedno donose nova saznanja, nove ideje i planove, izume, reforme.

To se dogodilo 2010. godine, na kraju znaka Riba. Zar tada nije pokrenut trend miješanja stilova?

Kako taj aspekt radi svakih 14 godina, sljedeći susret ova dva planeta je krajem travanja 2024. godine u znaku Bika. Mogu samo pretpostaviti da će do tada završiti ova globalna recesija i da će tada biti ekspanzija nekih novih načina dotoka novca, novih poslova, novih životnih vrijednosti, još „samo“ 8 godina do tada. A moda?

Povratak skupocjenih dizajnerskih komada

Planetarni stilovi, Proljeće 1933, slika
Proljeće 1933 kada je bio isti planetarni položaj Jupitera i Urana
Weldon’s Ladies Journal, travanj 1933
Photo: Gold Stars For Tulip

Pa Bik je sinonim za hedonizam. I prilično svjestan šta je vrijedno. Bikom vlada Venera, a Venera vlada ljubavlju, ljepotom, estetikom, uživanjima. Ali i novcem i materijalnim prilikama – ljubav i luksuz zajedno! Povratak skupocjenih dizajnerskih komada.

Zadnji put su na tome istome mjestu bili 1941. godine. Nadam se da se ta povijest neće više nikada ponoviti, osim mode toga razdoblja.

Da se na kraju vratim u sadašnjost. Uran je od ožujka 2011. u Ovnu, ono što se može  primjetiti je da je došlo do promjena u bojama. Utjecaj Ovna se vidi kroz jarke boje, pogotovo crvenu i narandžastu. Ili neobične kombinacije boja – crvene i svih njezinih nijansi (Ovan) i svijetlo plave (Uran). Vladar Ovna je Mars, koji je planet akcije i brzine, a time i sporta, tako da modni stil može biti od sportske ležernosti do spoja nespojivog.

Muška moda se mijenja!

Kada se pogledaju modne revije za ovu sezonu, upravo takve komade odjeće viđamo na pistama.  Napokon i  muška moda postaje zastupljenija i interesantnija, pa tako više nije čudno kombinirati muška klasična odjela sa sportskom obućom umjesto klasične cipele, e tu je opet krivac Uran.

Kako Ovan vlada glavom, šeširi i kape ulaze se vraćaju u modu, ali neobičnog dizajna. Isto tako i neobične frizure, koje se mogu vidjeti kroz nove trendove farbanja kose, poput bojanja kose „ombre“ stilom u duginim bojama ili pastelnim tonovima.

Uran je u Ovnu bio od 1927. – 1934. godine, moguće je očekivati povratak mode, kroz redizajn toga vremena na modnim pistama, što je vidljivo kroz povratak  resa (ne samo na haljinama, zahvatile su i torbe i cipele ove sezone) kao i kroz perle u prošlim sezonama.

Pogotovo kad retrogradna Venera krene u zagrljaj Uranu,  prizivajući povratak u neka prošla vremena, pa tako i modna. To će biti pogotovo izraženo u proljeće 2017. godine.

Planetarni stilovi i boje sezone proljeće/ljeto 2016

Ono što je interesantno, glavne boje za sezonu proljeće/ljeto 2016 su jedna spokojna (serenity) svijetlo sivo-plava boja i roza poput kamena rozenkvarca!

1
Prijedlozi za dnevnu odjeću Weldon’s Ladies Journal, travanj 1933 Photo: Gold Stars For Tulip

planetarni stilovi
Moderna ružičasta / koraljna plava, proljetna moda travnja 1933. godine Weldon’s Ladies Journal Photo: Gold Stars For Tulip

Boje godine 2016. godina, skala - pantone boje, slika
Boje godine 2016. godina

planetarni stilovi
Modni trendovi jesen/zima 2015-2016.

Te iste boje (u tonu malo drugačije) bile su„u modi“ 1933. godine kada je planet Uran bio u Ovnu, a Jupiter u Djevici, u istome aspektu kao i sada! Slučajno ili ne modni znalci su ove godine proglasili te dvije boje, bojama godine. Stilski je povratak romanticizmu, pa tako i 70im godinama 20. stoljeća, traperice opet kreću u blago zvono kao i neobični printevi po materijalima.

Bill Blass, vrhunski američki modni dizajner, davno je izjavio: „Kada niste sigurni, nosite crveno!“ Sve dok je Uran u znaku Ovnu, do 2019. godine! I tako ima ljudi koju modu stvaraju, zato jer ima onih koji je prate

planetarni stilovi

 

Sanja Jakupec

Modni dizajner, Kostimograf +385 98 203 698

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *