Nova godina

Home / Duhovnost i mistika / Nova godina
Nova godina

Početak  kalendarske  nove  godine  nekoć  se  proslavljao na sam Božić, a dokaz je naziv za taj dan u nekim hrvatskim krajevima gdje se i danas naziva Mali Božić ili Mladi Božić.

Taj običaj postoji od vremena kad se i nova godina slavila 25. prosinca, a tek se tijekom 16. i 17. stoljeća provodi razdvajanje i nova se godina opet pomiče na 1. siječnja, kako je proslavljamo i danas.

Obiteljsko svetkovanje nove godine u starije vrijeme donekle je slično božićnome, s time da je Božić okrenut užoj obitelji, a Nova godina rodbini i prijateljima.

Danas su doček i proslava nove godine izgubili značenje obiteljskog blagdana, ne samo u gradu, nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara čestitanja koja isprepliću poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovu materijalnom dobru.

Suvremeno je slavljenje nove godine opće, pripada svima, a ne samo kršćanima. Kako su narodni običaji blagoslova i čestitanja nakon odvajanja Božića i Nove godine gotovo zamrli, a nekadašnje čestitanje uživo zamijenili su internet i sms poruke,

u ovom vremenu otuđenja i osamljivanja važno je svim dragim ljudima oko nas čestitati osobno, uza stisak ruke, poljubac i želju: Sretna ti nova godina!

Dok je jelovnik za Božić više tradicionalan, za Silvestrovo i doček nove godine kuhari u hotelima i restoranima natječu se s različitim suvremenim varijacijama klasičnih jela.

Uobičajeni jednostavni jelovnik koji se sastojao uglavnom od svinjske pečenke, francuske salate i sarme zamijenjen je suvremenim načinima pripreme i posluživanja uz izbor nekih novih, egzotičnijih sastojaka.

U novogodišnjoj noći obvezno se šampanjcem nazdravlja u ponoć, pozdravljajući godinu koja dolazi.

Od tradicije se zadržalo još vjerovanje da se za doček nove godine nipošto ne priprema kokoš i ostala perad, jer hodajući bacaju zemlju unatrag.

Budući da sve staro valja ostaviti iza sebe i gledati unaprijed, glavno jelo u većini je domova prasetina ili svinjetina, jer svinje, dok hodaju, zemlju prema naprijed i tako krče sebi put.

Tako i ljudi žele u novoj godini gledati samo naprijed, u novu i sretniju budućnost.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *