Norveški fjordovi

Zemlja fjordova i ledenjaka, jezera, planina, šuma i drvenih kućica u ribarskim selima te legendarnih mitova. Norveška je prelijepa država u sjevernoj Europi i jedno od najpopularnijih odredišta za putnike brodovima  za krstarenje.

Krstarenje Norveškim fjordovima

Norveška je izrazito planinska zemlja u kojoj se veće nizine nalaze samo u blizini Osla i duž južne obale. Osnovna obilježja zapadne obale su fjordovi, potopljene ledenjačke doline. Klima je, posebice duž zapadne obale, toplija od klima drugih krajeva na istim geografskim širinama zbog utjecaja oceana.

Norveški fjordovi nf-12
Norveška je izrazito planinska zemlja u kojoj se veće nizine nalaze samo u blizini Osla i duž južne obale.

Krstarenje fjordovima sigurno će vas iznenaditi spektakularnim prizorima i jedinstvenim znamenitostima. Iako će te zapravo tek prodisati usuđujem se reći da će vas to iskustvo ostaviti bez daha. Krstarenje Norveškim fjordovima je nezaboravno iskustvo posebno  za ljubitelje prirode.

Putovanje duž zapadne obale Norveške odnosi se predivan krajolik koji varira od slikovitih i nježnih, plitkih uvalica do grubih i uskih  i dubokih uvala nastalih  djelovanjem ledenjaka tjekom milijun godina.

Norveški fjordovi nf-16
Fjordovi su za cestogradnju gotovo nepremostive prirodne prepreke, pa vozačima preostaje ili dugotrajno zaobilaženje po rubovima fjorda ili trajekt.

Grad Oslo  polazna je odnosno odskočna točka putovanja zapadnim fjordovima. Putovanje se nastavlja prema gradovima Bergen (kuće u luci su pod zaštitom UNESCA), Geiranger, Stavanger i Alesund. Mnogi od fjordova jedva su dovoljno široki za prolaz broda, tako da je jedno od najvećih uzbuđenja upravo u blizini kamenih stjena koje je moguće dohvatiti rukom.

Norveški fjordovi nf-10
Nezaboravni doživljaj je svakako kampiranje. Osim krstarenja po fjordovima u Norveškoj vole planinarenje, splavarenje na divljim vodama i skijanje. Veliku većinu slobodnog vremena  norvežani provode u prirodi i svakako će vam ponuditi iskustvo u šatoru.
Norveški fjordovi nf-2
Norveška – “zemlja tisuću fjordova” ili “zemlja polarnog sunca”.
Norveški fjordovi nf-17
Geirangerfjord, jedan od najslikovitijih fjordova u Norveškoj, s najljepšim vidicima s vrha Dalsnibba.
Norveški fjordovi nf-8
Iako je Norveška poznata po šumama, viša područja i sjever zemlje većinom su prekriveni tundrom.
Norveški fjordovi nf-21
Bergen, drugi najveći grad u zaljevu Byfjord. U luci je stara trgovačka četvrt Bryggen sa starim trgovačkim kućama i Hanzeatskim muzejom koji je dio UNESCO-ve baštine.
Norveški fjordovi nf-3
Kao prava umetnička djela prirode našla su se i pod zaštitom UNESCA.
Norveški fjordovi nf-12
Krstarenje fjordovima  je predivno iskustvo za ljubitelje prirode.

Tisuću riječi je premalo

Ove slike, svaka govore  barem 1000 riječi više nego ih mogu ovdje dati. Osim blizine fjordova, također je izazov i posebno uzbuđenje biti u velikoj blizini flore i faune Norveške. Norveške mnoge šarene i rijetke ptice izazivaju divljenje a u svibnju moguće je vidjeti kitove, pliskavice i brtve. No najbolje od svega su tako jednostavni  ljudi Norveške, posebno stanovnici pitomijih krajolika rute koji su vrlo toplo i prijateljski naklonjeni posjetiteljima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *