Namirnica kraljica proljetnih okusa: paski

U kuhinji chefa Vinka svaki dan se stvaraju novi recepti s probranim namirnicama i kreiraju jela koja naglašavaju okus i miris kraja. Tradicionalna kvarnerska kuhinja puna je mirisa i okusa aromatičnih trava i začina. Bilo da je pred vama tanjur maneštre, brodeta, salse ili tek fritaja, bilje, najčešće samoniklo s tragovima morske soli, detalj je koji starim jelima Kvarnera daje onu posebnu, prepoznatljivu notu.

Što je paski?

Ova namirnica kraljica je proljetnih okusa. Paski su mladi izdanci cvjetova češnjaka.

Paski

Izgledaju kao oble sočne debele stabljičice nekog još neprocvjetanog cvijeta poput šparuga. Stabljičice se beru prije nego se razvije cvijet kako ne bi oduzimao potrebne hranjive tvari samom mladom češnjaku koji se počeo razvijati pod zemljom. Imaju poseban miris,  kao mješavina češnjaka i mladog luka, no puno nježniji. Bogat je manganom koji je koristan za kosti i hrskavično tkivo, te vitaminima B6 i C.

 Paski se može jesti u različitim pirjanim kombinacijama i varivima, prženi, u fritaji, u pestu (svjež ili smrznuti) za preljeve, pizzu, tjesteninu te ukiseljeni, na salatu. Može se i zamrzavati.

U kuhinji Chefa Vinka Frlana svaki dan se stvaraju novi recepti s probranim namirnicama i kreiraju jela koja naglašavaju okus i miris kraja.

Tradicionalna kvarnerska kuhinja puna je mirisa i okusa aromatičnih trava i začina. Bilo da je pred vama tanjur maneštre, brodeta, salse ili tek fritaja, bilje, najčešće samoniklo s tragovima morske soli, detalj je koji starim jelima Kvarnera daje onu posebnu, prepoznatljivu notu.

U kuhinji chefa Vinka svaki dan se stvaraju novi recepti s probranim namirnicama i kreiraju jela koja naglašavaju okus i miris kraja. Kompleksnost okusa, raskoš oblika i boja na tanjuru predstavljaju senzaciju za nepce i oči, a ručkove i večere u dobrom društvu pretvaraju u pravu svečanost hrane.

Paski na saltu, fritaja sa paskima, salata od hobotnice s paskijem, salata od sipe s paskijem, emulzija od maslinovog ulja s paskijem,  prave su delikatese koje za Vas priprema chef Vinko, jer u kuhanju ne postoje granice izražavanja osjećaja i zapažanja, koji se mogu prenijeti na tanjur!

Izvor: Stancija Kovačići

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *