Mirisi i raspoloženje

Kako mirisi mogu utjecati na nas, na naše raspoloženje o tome može doista svako od nas reći neku svoju priču. Mirisi dižu emociju u vašem biću i vraćaju neka stara sjećanja. Miris baš kao i lagana muzika vas mogu natjerati da kupite nešto što vam nije bilo niti na kraju pameti.

Mirisi povezuju iskustvo i događaje

kava-cimet-anisČesto će te u velikim trgovačkim lancima pogotovo za vrijeme blagdana kada se najviše troši osjetiti miris bora i cimeta.

Prolazite blizu pekare a miris friškog kruha i finih peciva vabi vas da uđete u pekaru i kupite pecivo. Mirisi govore više od slika. Ne moramo niti osjetiti miris dovoljno da ga neko spomene pojavit će se kod vas sjećanje na recimo prvu ljubav.

Sigurno vam se desilo dok ste pričali o nekom događaju sjećate se i mirisa koji vas vraća na taj događaj, priča o roštilju često se povezuje s ugodnim društvom, jer miris roštilja vas opušta i oveseljuje. Mirisi povezuju iskustvo i događaje. Neko voli miris klora a neko zbog istog ne želi posjetiti bazen.

Mirise dijelimo na ugodne i neugodne. Ono je kod nekoga neugodno kod nekoga je ugodno ovisno koju sliku i koju emociju diže. Filozofija mirisa se još istražuje i naravno reakcije na sam miris.

Opće je poznata stvar da parfem na svakoj koži miriše drugačije i šalje drugačiju poruku. Želimo li poboljšati dojam o sebi, mirisu su snažno oružje. S mirisima treba oprezno jer danas kada je marketing i tržišna ekonomija toliko jaka ne smijemo zanemariti da se svašta skriva i u maloj bočici najfinijeg parfema.

Postoje neke kategorizacije kome paše koji miris, međutim ja bih ipak
zastala kod toga jer miris je ipak nešto osobno. A činjenica je da niti svaka nosnica ne funkcionira isto.

Haljina krasi to što je vidljivo, parfem je unutrašnja mjera ženstvenosti

Jacques Polge, glavni dizajner tvrtke Chanel, rekao je: “Haljina krasi to što je vidljivo, parfem je unutrašnja mjera ženstvenosti”. Zato dopustite sebi uđite u carstvo mirisa jer par kapi vašeg baš vašeg osobnog otkrit će cijelu priču o vama. Ne zaboravite um mirise pamti zato mudro s njime.mirisi-1

  1. Crvena mandarina sadrži male količine N-metilantranilata koji pokazuje snažna umirujuća svojstva. Umanjuje nemir, naročito kod hiperaktivne djece te pomaže kod nesanice, stresa i depresije.
  2.  Manuka djeluje umirujuće, smanjuje stres i napetost, ublažava bolove te opušta napetost u mišićima.
  3. Limunska trava smanjuje glavobolju i migrenu te ublažava grčeve u mišićima tako što smanjuje stres u tkivu te pomaže opuštanju mišića.
  4. Lavanda, između ostalog, pomaže kod glavobolje, migrene i astme, a otjerat će i insekte koji mogu zalutati u automobil.
  5.  Arapski jasmin djeluje smirujuće te pomaže kod anksioznosti. Lijepo se kombinira s citrusima, drvenastim uljima poput plavog čempresa i sandala.
  6.  Jabuka će svojim mirisom odagnati migrene, dok će vas jasmin probuditi i otjerati depresivne misli.
  7.  Cimet ima slatki, topao miris koji mozak čini bržim i jača kognitivne funkcije, stoga, nije ga loše imati pri ruci za trenutke kad vam je potrebna koncentracija za učenje ili rad na nekom zahtjevnom projektu na poslu.
  8. Citrus razbuđuje i daje energiju, pa kad ste tijekom dana umorni, ne morate popiti još jednu kavu, iscijedite svježe limune i Narandže i pustite da vas obuzme njihov miris.
  9. Mentol potiče koncentraciju i čisti dišne kanale, a maslinovo ulje smanjuje apetit, dok ćete sreću i radost osjetiti kad udahnete miris svježe trave ili vanilije.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *