Make-up kao osobni trend - šminkanje očiju i lica
Lifestyle

Make-up kao osobni trend – šminkanje očiju i lica

Zanimljivo mi je koliko su trend i osobnost povezani kada gledam make-up na licu mlade djevojke koju sretnem i zajedno čekamo da se upali zeleno svijetlo za pješake. Samo ona stoji na drugoj strani semafora i kad se upali zeleno, za par koraka ćemo se mimoići, a ja ću kraičkom oka, kao tihi promatrač “skinuti pogledom” make-up s njezinog  lica. Šećem dalje  i razmišljam o povezanosti osobnosti i trenda u make-up-u, i mislim si…  oni su dvije strane istog novčića!

Make-up kao osobni trend
foto: Sanja Jakupec

Osobnost

Lice je naša “osobna iskaznica”: jedinstveno, neponovljivo, pokazatelj naših emocija i misli. Svako je lice drugačije, premda svi imamo na istom mjestu oči, nos, usne – ali desna i lijeva strana lica nije ista.

Lice je  jedinstvena vizualno prepoznatljiva osobnost, jedino ako nije namjerno operativno pretjerano kopiranje.

Da li se trebamo onda šminkati?

Od kad je Narcis vidio svoj odraz u vodi jezera, čovjek je rekao DA, a povijest stalno to potvrđuje.

Boje na licu mijenjamo ovisno o trenutku i ulozi koju živimo, ali osobnost će prevladati kao ponavljanje teme make-up na licu – što će biti prva vizualna prepoznatljivost nas u drušvu, kad dolepršamo na zabavu.

Make-up-om pričamo drugima o svojim osjećajima, o tome da li smo samozatajni i volimo samo naglasiti svoje oči ili smo dobri govornici pa posežemo najčešće za crvenim ružem za usne.

Bojama na licu istaknut ćemo svoju osobnost, ulogu u koju se oblačimo za  odlazak: na posao, na drušveni događaj ili pak nešto privatnije kao što je kava s prijateljicom. Način šminkanja može reći da li smo više svoji i hrabri ili idemo na sigurno u želji da pokažemo u kojoj smo drušvenoj i kulturnoj ekipi u gradu. Također šminkanjem lica često jednostavno želim i samo izgledati sebi lijepo i dotjerano.

Neovisno što će nametnuti  slijedeći globalni  trend htjela bih ponoviti misao koju sam napisala u knjizi “Lice u ogledalu”:

“Ljudska kreativnost uvijek donosi nove zamisli te tako idemo dalje u obliku spirale kroz prošlost – slično, a opet neponovljivo drugačije. Svaka kreativna faza u šminkanju ima svoj početak, rast, pad i stvaranje novoga izričaja. Sve počinje kreativnom zamisli pojedinca, a onda ta zamisao prerasta u trend.“

Trend

Trend je super! Čovjek je drušveno biće i potvda pripadnosti svima nam je bitna. Ne mora se puno misliti, najbitnije je da se dobro tehnika kopiranja svlada i pomno preslika. Ne želim da negativni osjećaj date ovoj mojoj iskazanoj misli, dapače, ona je pozitivnog preznaka. Kopiranje je odlično učenje. Od nekuda se treba krenuti u novo, pogotovo kada je riječ o djevojkama koje tek ulaze u make-up svijet. Prvo je to pitanje kopiranja i drušvene pripadnosti. Jest da zna “izluditi”, ali tako se raste i stvara vlastiti make-up potpis. Samo se trebamo usuditi pogledati u svoje šminkerske želje čime dolazimo do današnjeg razmišljanja u svijetu make-up-a.

Šminkanje očiju i lica kao osobni trend

Sve više, ljudi shvaćaju da je dualnost dio cjeline.

Vratimo se onom novčiću na početku priče, samo je pitanje na koju stranu će kod koga pasti, na osobnost ili na trend, pa se vraćamo na početak ili ćemo se nasmijati i reći pola-pola.

Tako make-up može biti pokazatelj osobnosti na jednoj osobi, a na drugoj kopija. Zašto je to tako? Mislim da je možda odgovor u karakteru osobe i njezinom stavu i emocijama prema sebi. Da li je unutarnji poriv uljepšavanja lica  točno određenim bojama i tehnikom šminkanja izvor vlastitog odabira koji nas  veseli i kažemo si “To sam Ja”! Ili tako treba biti jer “tako se nosi”.

Mala je granica koja dijeli ta dva mišljenja, ali vrlo vidljiva.

To se može primjetiti kada se pogleda cjelokupan izgled osobe te koliko make-up odskače od same osobe ili bolje “skenirati” kako to osoba “nosi” make-up. Ako malo promatrate lice, mimika lica pokazuje kako se žena osjeća sa bojama na licu. Sreća i sigurnost je vidljiva kad se osjećamo sami sebi lijepi, “zbigecani” i uživamo u tome! Pozitivan stav raste!

Također se nameće pitanje: “Koliko se s šminkom želimo sakriti ili pokazati drugima?”. Našminkano lice nekim djevojkama daje osjećaj samopouzdanja, a nekim ženama i gospođama ističe samopouzdanje.

Inspiracija make-up trendom odlična je za naglasiti vlastitu neponovljivu osobnost tako da se osmijeh na usnama i u očima pokazuje koliko se volimo  te gradimo novu stepenicu samopouzdanja i cijenimo osobnost, a toleriramo različitosti drugih u njihovom make-up  izboru.

Trendovi kozmetičke dekorativne industrije itekako nam to omogućuju, a osobna make-up inspiracija je stav slobodne volje osobe kada se pogleda u ogledalo i odluči kojim make-up pravcem želi poći.

Uživajte u šminkanju i s ljubavlju prijateljima  reci: “To sam JA!”.

Pozdrav iz sve snage!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *