Sva lica života (kolumna Željke Tokić): Tko je ukrao vrijeme

Home / Lifestyle / Sva lica života (kolumna Željke Tokić): Tko je ukrao vrijeme

U nekoliko posljednjih godina čini se da je najčešći izraz u komunikaciji «Dobar dan» zamijenilo «U gužvi sam» ili «Nemam vremena». Samu sebe uhvatim kako nešto slično često izgovaram i čini mi se da je jurnjava postala sastavni dio naših života. Ili se naš život sveo na jurnjavu?

Jurimo na posao, jurimo u kupovinu, jurimo po djecu u vrtić, jurimo kući, jurimo u kuhinju, jurimo u kupaonicu, jurimo na izvan nastavne aktivnosti, veče provedemo jureći , a zatim se kasno bacimo onesviješteni u krevet. I sutra opet ispočetka!

Gdje je tu vrijeme namijenjeno za hobije, obiteljska druženja, kino, kazalište, koncert ili dobru knjigu? Za stvari koje nas vesele imamo sve manje vremena. Ako nam se u rasporedu i pojavi neki slobodan termin, ubrzo ga popunimo poslovima koje ranije nismo stigli završiti.

Tko je ukrao vrijeme?

Što je rezultat takvoga života? Iscrpljeni smo, umorni, nervozni, bezvoljni… Kad napokon uspijemo «ukrasti» vrijeme za neku sitnu radost, ne možemo potpuno u tome uživati jer mozak i dalje vrti popis obaveza: «Što još nisam učinio? Što još moram dovršiti? Što je sljedeće na redu?»…

Ponekad hodam zagrebačkim ulicama, gledam zabrinuta, razočarana, namrgođena lica i tražim bar nekoga u toj rijeci života tko ima razlog za osmijeh. Tužno je, ali često se dogodi da ne sretnem ni jedno sretno lice. A ponekad i sama jurim i možda me slučajni prolaznik ne bi izdvojio iz gomile sličnih…

Što se to dogodilo s nama? Tko nam je ukrao vrijeme? Tko je ukrao naše živote?

Pamtim vrijeme svoga odrastanja kad su izleti vikendom u prirodu i obiteljska okupljanja bili uobičajena stvar. Čini mi se da je bilo dovoljno vremena za sve: posao, hobije, prijatelje, druženja, izlaske… Vrijeme kao da se mjerilo nekim drugim satom.

Danas su znanja i informacije dostupniji nego ikada do sada, na materijalnoj razini nikada nije postojalo toliko obilje automobila, računala, raznih uređaja… Pa ipak nas svo znanje svijeta i svi uređaji ne mogu učiniti sretnima i zadovoljnima.

Zar smo napredak platili vlastitom srećom?!?

Dok mi se bezbroj pitanja vrti po glavi i pokušavam pronaći odgovore, u svome unutarnjem biću začujem topli, blagi glas moga duhovnog Učitelja: “Život je sada i ovdje… Živi u sadašnjem trenutku i raduj se svemu što vidiš oko sebe… Stvoritelj je svu ovu ljepotu stvorio za tebe… Život je prilika za slavlje, a ti si na njega pozvana… Upravo ovoga trenutka imaš mogućnost biti sretna… Često jurimo i pravimo planove za budućnost, a onda se dogodi da se netko jednog jutra ne probudi… Sadašnji trenutak je sve što imaš… U njemu je sadržana beskonačnost… Uživaj!”

 

Zrnca mudrosti na temu…

Nećete pronaći vrijeme za bilo što. Ako želite vrijeme, morate ga napraviti.
Charles Buxton

Što je više pijeska iscurilo iz pješčanog sata našeg života, jasnije trebamo vidjeti kroz njega.
Jean Paul Sartre

Za nas fizičare koji vjerujemo, razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti samo je
privid, makar i tvrdoglavi privid.
Albert Einstein

Iskreno vjerujem da pojednici mogu promijeniti svijet. Vrijeme promjena tako rijetko dolazi, a na svakom od nas je da najbolje iskoristimo upravo ovo vrijeme u cilju stvaranja sretnijeg svijeta.
Dalaj Lama

Nemoj provoditi vrijeme s nekim kome nije stalo provoditi ga s tobom.
Gabriel Garcia Marquez

Oduvijek sam se čudio onima koji razumiju znakove u kalendarima, datume, mjesece,
stoljeća ili stanu pred sat i pročitaju vječnost. To mora biti suluda i neobična hrabrost
usuditi se komadati i usitnjavati vrijeme.
Miroslav Mika Antić

Ništa nije bilo, ništa neće biti, sve jest, sve ima svoje bivanje i sadašnjost.
Herman Hesse

Komadić vremena komadić je zlata. Ali komadićima zlata ne možemo kupiti komadić vremena.
Kineska poslovica

Vi možete odgađati, ali vrijeme neće.
Benjamin Franklin

Negdje postoji jedan veliki sat koji otkucava, otkucava dosta glasno… Iz nekog čudnog razloga, ne pitaj me zašto, ja mogu čuti tu prokletu napravu i to me stvarno zabrinjava.
John Grisham

Odgovori