Rukopis i karakter. Saznajte što s lakoćom svatko može saznati o vama!

Home / Biz & Tech / Rukopis i karakter. Saznajte što s lakoćom svatko može saznati o vama!

Rukopis otkriva puno više o vašoj osobnosti nego što možda mislite. U stvari, postoji znanost grafologija, koja proučava i analizira rukopis odnosno osobine ličnosti.

grafologija 2Grafologija

Prva poznata javna knjiga o toj znanosti objavljena je 1622. godine. Riječ grafologija prvi se puta pojavljuje 1870 od strane Jean Michon. Pojava psihologije kao struke krajem stoljeća tek daje najveći napredak u tom području. Tek u 19. stoljeću grafologija dobiva istaknuto mjesto.

Danas se grafologija koristi za razne svrhe, u obrazovanju (odnos nastavnika i učitelja), kod zapošljavanja a korporativne tvrtke sve češće koriste analizu rukopisa kako bi spoznale zapošljavaju li odgovarajuću osobu. Neizbježna je u istragama posebno kod identificiranja osumnjičenih.

Grafologijom se također dobiva uvid u nečije zdravlje. Na primjer, utvrđeno je da pogoršanje sposobnosti za pisanje (prepoznatljivi po drhtavim slovima ili nečitljivom potpisu), signalizira “pad” osobe ili Alzheimerovu bolest.

Četiri osnovna područja fokusa u grafologiji

U grafologiji postoji: veličina, nagib, pritisak i razmak. Analizom svakog od njih, mogu se utvrditi određene osobine ličnosti. To je naravno samo mali djelić ove nauke. Kathy McKnight, stručnjak grafolog ukazuje na više od 5.000 osobina ličnosti koje se mogu odrediti analizom rukopisa. Evo kako se tumači.

grafologijaVeličina slova

Pišete li krupna slova to može značiti da ste otvorena osoba. Možete uživati u velikom krugu ljudi. Možete s lakoćom uživati u društvenim okupljanjima, sastancima i drugim interakcijama s ljudima.

Pišete li sitno to može značiti da ste introvert. Također, pišete li tako upućuje na jaki fokus, visoku razinu koncentracije što su vaše jake osobine. Ako radite na nekom kreativnom projektu kao što je dizajniranje web stranica, to svakako znači da se s lakoćom možete se usredotočiti i ignorirati vanjske utjecaje. Ako studirate, pišete sitnim slovima to znači da se možete koncentrirati neizmjerno čak do točke u kojoj profesor može pomisliti da ga se ignorira.

Nagib u pisanju

Desno nakošeno
Vaše emocije upravljaju vama. Vi ste sentimentalni i impulzivni. Prijatelje i obitelj su često u vašoj neposrednoj blizini. Skloni ste izražavati svoje osjećaje tako da oni drugima djeluju glupo. Kada ste s prijateljem moždaće te biti naporni a možda mu dati pažnju i veliki zagrljaj, to se ne može predvidjeti.
Izrazito nakošen rukopis ukazuje na  osobu koja je u stanju spontano napraviti „ludost“ popeti se na krov automobila bez razloga i plana ili  u blažem obliku otići bez obrazloženja, otputovati gdje ih put odvede.

Predmeti koje npr. prime na dar od prijatelja nerijetko mogu imati posebno mjesto u njihovom  domu negdje.

Ravno
Vi ste vrlo pragmatični i logični. Ne  dopuštate da vaše emocije sudjeluju u procesu donošenja odluka.
Poziv na avanturu, vaš logički um procesuira kao „slatkiš“ ali ćete analizirati osnovanost ponude ne ostavljajući ono što trenutno radite. Vi želite točno znati kamo idete.
Lijevo nakošeno
Možete uživati u radu i s objektima, a ne samo s ljudima – posebno onim uzdržanim. Ponekad možete imati takav odmak da osobe ili projekt doživljavate kao objekt. Samoanaliza je ipak dosta uključena.

Pritisak na papir

Jak pritisak na papir
Vaše emocije su jake. Vi ste suosjećajni i osjećate intenzivno. To može također značiti da ste netko tko brzo reagira ali dozvoljavate da vas emocije preuzmu.
Na primjer, ako ste u klubu i vidite nekoga u nevolji, zlostavljanu osobu vi ćete odmah intervenirati a u skladu s emocijama i bez obzira na to da li postoji neka neposredna opasnost.

Blag pritisak na papir
Vi se ne vezujete lako. Možete se i seliti s jednog mjesta na drugo čak kao lutalica. Dopuštate da vas vaše emocije istroše. Odgoditi nešto za vas ne predstavlja problem čak i ako to sa sobom donosi troškove. Vi ćete prihvatiti situaciju prilagoditi se i pronaći nešto drugo da zaokupite svoj um.

Vi ne gubite nepotrebno vrijeme i energiju na pitanja kojima pokušavate shvatiti zašto postoji problem. Vi prihvaćate stvari vjerujući da će bilo kakvo oplakivanje samo uzrokovati nepotreban stres.

Razmak između redova

Mali razmak
Upravljanje i organizacija vremena nije vaša jača strana. Borite se s rutinom. Moguće da ste osoba koja kasni na sastanke i dogovore ili jednostavno samo loše raspoređujete i organizirate svoj dan. Jednostavno osoba ste koja gubi pojam o vremenu.
Veći razmak
Vi ste svjesni granica i točni. Kad je sastanak zakazan za određeno vrijeme vi ćete biti tamo. Kašnjenja vam nisu baš prihvatljiva. Osim toga dolazak ili dovođenje nekoga bez najave nije vaš običaj.

Odgovori