Kako pravilno skuhati hobotnicu + recept: hobotnica sa salatom od paskija i nektarinama by Chef Vinko Frlan

Home / Lifestyle / Kako pravilno skuhati hobotnicu + recept: hobotnica sa salatom od paskija i nektarinama by Chef Vinko Frlan

U kuhinji chefa Vinka Frlana svaki dan se kreiraju jela koja naglašavaju okus i miris kraja iz koga potiče i gdje danas radi. Vlasnik je i glavni kuhar restarana Satancija Kovačići. Kako bi ostvario svoje snove ovaj izrazito renomirani kuhar potpuno je obnovio i prenamijenio staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji je dobio ime po nadimku Frlanove obitelji. Chef Frlan stjecao je znanje u obližnjim čuvenim kuhinjama, no za njegove kulinarske vještine presudno je osmogodišnje iskustvo u Kastavskom restoranu Kukuriku. Koautor je avangardne hrvatske gastroscene čiju filozofiju i danas njeguje u svojoj Stanciji. Chef Vinko Frlan izvrsno kombinira lokalne namirnice i vrsno ih obrađuje s elaboriranim stilom posluživanja.

Frlan svoju kuhinju opisuje kao tradicionalnu mediteransku, primorsku, istarsku. Naravno u prvom planu su tradicionalna jela Kvarnera i Istre. Osobito je ponosan na svoju domaću tjesteninu i svježi kruh od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja.  Donosimo vam sjajnu recepturu za salatu od hobotnice ali i malu tajnu njegove kuhinje; kako uopće isprevno skuhati hobotnicu.

Kako pravilno skuhati hobotnicu

Kako pravilno skuhati hobotnicu, Recept: hobotnica sa salatom od paskija i nektarinama by Chef Vinko Frlan

Da bi hobotnica nakon kuhanja bila mekša:

1.  Hobotnica mora biti smrznuta
2.  stavlja se u proključalu vodu
3.  u vodu staviti i plutani čep
4.  kuhati 1:15 h
5.  pred kraj kuhanja dodati prstohvat soli
6.  ocjediti hobotnicu
7.  zamotati u foliju, staviti u pleh i poklopiti nečim teškim
8.  obavezno pustiti preko noći u frižideru

Recept: hobotnica sa salatom od paskija i nektarinama

• 2 kg hobotnice
• 30 dkg paskija
• 2 nektarine
• maslinovo ulje, cvijet soli i papar

Kako pravilno skuhati hobotnicu, Recept: hobotnica sa salatom od paskija i nektarinama by Chef Vinko Frlan

Priprema:

Hobotnicu je najbolje skuhati dan ranije. Ukoliko je prethodno bila zamrznuta bit će mekša i brže će se skuhati. Za kuhanje hobotnice prokuha se voda i u nju stavi hobotnica i plutani čep. Nakon sat vremena kuhanja u vodu treba dodati malo soli.  Kad je kuhana, hobotnicu stavimo na pleh da se ocijedi i odmah je stavljamo u kalup. Mali kalup (20 x 30cm) obložiti prozirnom folijom i u njega zamotanti hobotnicu, poklopiti s nečim teškim i staviti u frižider preko noći.

Salata od paskija i nektarine

Paski se skuha al dente, blanšira 2-3 minute u kipućoj slanoj vodi, nakon čega se procijedi i „šokira“ hladnom vodom kako bi se zadržala boja i čvrstoća. Nektarine se narežu na listiće, spoje se s paskijem i sve zajedno  začini sa maslinovim uljem, cvijetom soli i paprom.

Ohlađenu hobotnicu narezati na komadiće od oko 1 cm, složiti na pjat, preliti maslinovim uljem za bolji okus i dekoraciju. Servirati uz salatu od paskija i nektarine.

Dobar tek!

Izvor: Stancija Kovačići

Odgovori