TO ili crveni ruž

Home / Lifestyle / TO ili crveni ruž

Ona koja se usuđuje nositi crveni ruž za usne dobrodošla je, ali i uz niz pretpostavki o njenom karakteru. Stoljećima su crvene usnice uglavnom bile vidljive kao pečat nemoralnosti. U srednjovjekovnim vremenima vjerovalo se da je isticanje usana sigurna i brza karta za pakao.

TO ili crveni ruž?

To ili crveni ružGwyneth Paltrow je jednom rekla: “Za mene je ljepota kad se osjećaš dobro u svojoj koži. To ili crveni ruž za usne.”

I drage moje dame i gospodo njene riječi su velika istina, to znate, posebno ako ste vlasnik/ca 🙂 nekog crvenog ruža.

Nanesem crveni ruž i pokrenem se od 0 do 100 u 5 sekundi. Obično se ne šminkam dulje od pet minuta dnevno. Volim prirodnost, jednostavnost i – crveni ruž. Uvijek je sa mnom, moj pouzdani crveni ruž za usne! S njim se u sekundi osjećam živo i osvježeno.

Crveni ruž za usne mi se oduvjek činio snažnim i ženstvenim. Uvijek odgovara svakoj garderobi :). Crveni ruž odgovara i svim tonovima kože. Ženama svih dobi, rasa… i sve tražimo tu neku najljepšu ili našu crvenu.

Crveno može izgledati poprilično agresivno, privlačiti pažnju, ali istovremeno može izgledati udobno i nekako – uvijek ispravno. Većina žena koje poznajem odlučuju se za crveni ruž, naravno radi se o različitim nijansama, ali jednostavno pristaje svakoj. Vjerujem da je dio njih, nas… dio koji niti ne možemo zamisliti na neki drugi način.

Crveni ruž, kažu psiholozi, nose karizmatične, samopouzdane, pametne i neustrašive žene.

Povijest crvenog ruža

Ona koja se usuđuje nositi crveni ruž za usne dobrodošla je, ali i uz niz pretpostavki o njenom karakteru. Stoljećima su crvene usnice uglavnom bile vidljive kao pečat nemoralnosti. U srednjovjekovnim vremenima vjerovalo je isticanje usana sigurna, jednosmjerna i brza karta za pakao.

Nekoliko stotina godina kasnije, donesen je i zakon koji osuđuje žene s crvenim ružem na usnama, bio je to znak vještačenja. Sumerani su ga “izmislili”, a egipatske žene u potpunosti prihvatile za produbljivanje boja usana, i koristile ga, čak pokapane tako uređene.

Kraljica Elizabeta I, poznata po svojim crvenim usnama, podigla je kraljevstvo na noge, umjesto da se nasmije. Naime, nosila je crveni ruž, unatoč uvjerenju iz 16. stoljeća da će ONA koja nosi crveni ruž za usne izazvati gnjev Boga. Postigla je snažan kontrast na usnama bojom od alabastera pomoću bijelog praha napravljenog od smrtonosnih kemikalija, posebno bijelog olova.
Crveni ruž je naposljetku izgubio svoj visoki statusni simbol jer je postao sinonim za žene slabog ugleda.

U kasnim 1800-im, kraljica Victoria dala je na znanje da je kozmetika “nepristojna” pa je uporaba svake kozmetike pala kao i njena popularnost. Tek sa Zlatnim dobom Hollywooda, s Technicolor filmovima i glamuroznim studio portretima, crveni ruž za usne postao je ponovo široko prihvatljiv – čak i težnja.

Mnoge žene su se kroz povijest bavile nijansama grimiznih usnica kako bi prenijele svoj društveni status, vodstvo i veliku moć.
Cleopatra je stvorila svoje vlastite nijanse crvene mrvljenjem mrava i kornjaša radi njihovog bogatog pigmenta. Također je koristila cvijeće, pa čak i riblje ljuske.

Početkom 20. stoljeća, filmska glumica Sarah Bernhardt šokirala je mase “krivom” crvenom bojom preko usana. Bila je neumoljivo zaljubljena u tu nijansu. Pozvala se na svoj omiljen stick za usne kao na njezin “style d’Amor” – ljubavnu olovku. Izazivala sve ono što se smatralo nepristojnim za ženu toga doba, i još s crvenim ružem za usne!?!

Crveni ruž i revolucija

Godine 1910. Elizabeth Arden također je lomila socijalne propise, kalupe, otvaranjem crvenog salona na petoj aveniji u New Yorku. Bila je rijetkost da žena posjeduje posao u to doba. Bilo je to samo nekoliko desetljeća otkad je postalo pravno da žene uopće imaju imovinu. U želji da osnaži sufražetkinje koje su se borile za pravo glasa djelila je crvene ruževe svima koje prođu njenim salonom s namjerom da upravo ta boja bude simbol nade, snage, snage i druženja, za one koji marširaju. Zamislite kakav je to inspirativni prizor morao biti!

Crveni ruž je postajao popularniji tijekom sljedećih nekoliko desetljeća. Stare holivudske glumice poput Grete Garbo, Clare Bow, Gloire Swanson i Louise Brooks koristile su ruž za promjenu oblika usta i rođen je poznati “Cupid’s Bow”. Usavršavajući usne unutar prirodne linije kako bi stvorile mnogo manja usta. Tek 1930-ih, kada su predstavljeni Technicolor filmovi, potrošači su mogli napokon vidjeti bogate boje usana kojima se dive.

Te su rane holivudske zvijezde zaokupljale pozornost javnosti. Žene su željele oponašati njihovo samopouzdanje i počela je nasovnija proizvodnja ruževa u nijansama crvene.

Ili TO ili crveni ruž

Crveni ruž za hrabrost

Tijekom Drugog svjetskog rata crvenim ružem žene su iskazivale domoljublje, što je, nećete vjerovati, povećalo zapošljavanje žena jer se smatralo kako time doprinose ratnim naporima. U tvornicama streljiva gdje su žene radile nosile su crveni ruž kako bi pojačale moralnost. Toaleti tvornica u kojima su žene bile zaposlene bili su opskrbljeni s ruževima.
Tada je Elizabeth Arden osmislila ruž za usne koji se zvao “Victory Red” i mnoge druge kozmetičke marke su je slijedile.

Naime, bilo je poznato da je Adolf Hitler prezirao crveni ruž. Žene koje su ga posjećivale bile su upozoravane da se suzdrže od nošenja bilo koje nijanse crvene na usnama. Tako su američke žene nosile crveni ruž u znak prkosa. Ipak, do danas, mnoge žene osjećaju buntovništvo i osnaženje s crvenim ružem.

Crveni ruž kao izvor snage

Poppy King je rekla: “Stavite ga i odjednom ćete se osjećati sposobnijom.” Debbie Harry se nametnula na za muškarce rezerviranoj rock sceni samo s talentom i – crvenim ružem. Gwen Stefani je rijetko bez svog crvenog ruža. I stidljiva Heather Sweet iz Michigana vjerojatno ne bi imala isti kulturni utjecaj kao Dita Von Teese bez crvenog ruža.

Neke od najinteligentnijih i najkarizmatičnijih žena koriste crveni ruž. Žene koje imaju samopouzdanja nose crveni ruž! Ako je to istina postavlja se pitanje – zašto tako mnogo žena izbjegava crveni ruž?

Psihologija crvenog ruža

Bojanjem usana u crveno privlačimo pozornost, osobito usta pa i riječi koje iz njih proizlaze. Crveni ruž je simbol snage. Za razliku ostale kozmetike, koja ispravlja i maskira ono što nam se ne sviđa, crveni ruž je tvrdnja.
Samopouzdanje zapravo može biti posljedica i razlog zašto nosimo crveni ruž na usnama. To je kao priča o jajetu i kokoši, nitko ne zna što je došlo prvo.
Konačno, to je boja s najjačim utjecajem na ljudsku psihu. Dobro ju je nositi ako želite privući pažnju, iako to ne može osigurati da će ta pažnja biti dobra. Konačno, to je vjerojatno najskuplje seksualnom smislu, ponegdje i još uvijek.

Iako je istina da crvene usnice povećavaju povjerenje, psiholozi potvrđuju puno dublji učinak. Psihološki učinak ruževa kao na primjer podizanje raspoloženja, dokumentiran je u ekonomskoj teoriji poznatoj pod nazivom “Efekt ruževa”.
Kada su u poteškoćama, žene imaju tendenciju da odaberu ruž za usne, kao neki svoj luksuzan izbor. Leonard Lauder (Estée Lauder) tvrdi da se prodaja ruževa povećala od terorističkog napada Americi, 11.rujna.

Tijekom Drugog svjetskog rata prodaja ruževa se povraćvala također.

Tijekom povijesti žene su suočene s mnogim poteškoćama često morale u “kompromis” ali mnoge su za utjehu pronašle tu malu udobnost – crveni ruž. Trendovi ruževa za usne dolaze i odlaze, međutim crveni ruž je bezvremenski. Samopouzdane žene nose crveni ruž, druge samo pokušavaju!

TO i crveni ruž!

Posebno mi je inspirativna povijest koja dolazi uz jednu od mojih najdražih crvenih nijansi ruža, i sve ga je ugodnije nositi.

Kad sam prisiljena na kompromis ili suočena s poteškoćama, nanesem svoj crveni ruž i “marširam”, kao žene na petoj aveniji tražeći pravo glasa, kao sve one koje su se usudile “nepravilno ponašati”, zanemariti krute socijalne propise.

Zato vjerujem da je izjava Gwyneth Paltrow poštovano istinita. Bitno je kako se osjećaš u svojoj koži. TO ili crveni ruž? Nekad oboje.

Žene uvijek bile jake, posebno u vremenima nevolje: elastičan, snažan, odlučan, hrabar i neupadljiv i baš po našim uvjerenjima.

To ili crveni ruž

Odgovori