Ispunite interaktivni test i saznajte koliko bespotrebnog tereta nosite kroz život

Jednostavno možete poboljšati svoj odnos prema drugima i sebi, iako to nije baš uvijek lak zadatak. Što ste sve sebi obećali, pa prekršili, koliko puta se zavjetovali sebi i drugima i tko zna u kojem sve životu? Sve se to na neki način reflektira u vašem svakodnevnom životu. Mnoga ograničenja, mnogi neuspjesi, blokade mogu biti uzrok. Ispunite test, saznajte koliko  ste slobodni od tereta koji vam više ničemu ne služi.

Poruke koje određuju život

Većinu primjera za ponašanje naučili smo u najranijem djetinjstvu. Način na koji su svijet gledali naši roditelji obilježiti će i život svakoga od nas.

To je način koji će sigurno obilježiti osnovno mišljenje u životu.

Čak i ako ne želimo biti kao naši roditelji, ta potreba sigurno će oduzeti dosta našeg vremena u nastojanju da budemo upravo suprotni, barem u nekim aspektima postojanja.

Teret koji bespotrebno nosimo kroz život
 

Zastarjele poruke su teret

Možete li drugima vjerovati ili ne? Hoćete li svoje osjećaje pokazati ili ih sakriti?  Hoćete li radije pobjeći pred poteškoćama ili se s njima nositi? Ova gledišta se često prihvaćaju a da ih se ne preispita u stvarnosti. Malo je ljudi svjesno koliko su preuzeli od svojih uzora u obitelji.

Takvi načini razmišljanja suodgovorni su za način kako sebe vidimo, spoznajemo te kako procjenjujemo druge i prema njima se ophodimo. Mnogi od tih načina mogu postati nepromjenjiva osnovna uvjerenja.

 • Ako se zaista voli, nikada nema svađe.
 • Sve što radim radim savršeno.
 • Ako se nešto započne to se mora i završiti.
 • Ako netko ima problema to se mora ticati i mene.
 • Nesreća uvijek dolazi izvana a ja ne mogu ništa protiv toga učiniti.
 • Moja prošlost određuje moj život jer svatko svoja sjećanja nosi sa sobom.

Ispitajte primljene poruke

S ovakvim mislima svaki život može biti tragedija. Zbog toga se isplati pitati ima li svaka od ovih rečenica iznimku. Možda će te otkriti da su iznimke zapravo pravila i da se odnose na suprotnosti:

Bespotrebni teret koji nosimo kroz život
Možete li svoje osjećaje pokazati ili ćete ih sakriti? Djeca traže oslonac u roditeljima i mnoge primjere u ponašanju preuzimaju od njih.
 • Mogu voljeti i svađati se. Pa ja se i svađam samo sa ljudima koji su mi važni.
 • Mogu li sam priznati ako sam razočarao sam sebe. Moje nježne i slabe strane također pripadaju meni.
 • Mogu se u nečemu angažirati a da to i ne završim. Jako volim isprobavati.
 • Ne mogu riješiti sve probleme na svijetu. Ako hoću udovoljiti svojim odnosima, zadacima i sebi moram povući granicu.
 • U mnogim situacijama odgovoran sam za svoje osjećaje i sreću.
 • O meni ovisi hoću li se sjećati iskustva koja mi daju pouzdanje i koja me ohrabruju.

Test – koliko bespotrebnog tereta nosite kroz život?

U slijedećem testu možete sami ispitati koliko snažno poruke i osnovna gledišta određuju vaš život. Mnoge od ovih rečenica sigurno ste čuli bezbroj puta i kada ste ih preuzeli niste provjerili ogdovaraju li one istini uopće. Ove poruke možete i dalje nositi sa sobom kroz život kao teret ili ih možete odbaciti ukoliko odlučujete biti kovač svoje sreće i sami oblikovati svoju budućnost.

Ovisno o tome koliko se neka od ovih izjava vas tiče označite odgovore ovisno o stupnju istinitosti

 A – ponašanje

Ako između tri skupine imate najveći broj bodova u kategoriji A.

To pokazuje da se teško savladavate. Sve izjave ove rubrike izražavaju uvjerenja i predodžbe o vrijednosti te je moguće da vas one spriječe prihvatiti mnoge prilike koje vam život pruža. Hoćete li istaknuti sve što ne možete, što se neda postići, što neće uspjeti – i pasivno prihvatiti život?

Zastarjele neistinite poruke su velik teret.
Zastarjele neistinite poruke su velik teret.

B – ponašanje

Najveći broj bodova u skupini B upozorava na to da svoj život još ne određujete sami u mjeri u kojoj biste mogli. Vi doduše izražavate predodžbe o cilju ali većinom ne idete dalje od želje. Premalo si još uvijek vjerujete i ponekad niste sigurni možete li svakodnevne zahtjeve ostvariti vlastitom snagom.

C – ponašanje

Imate li najveći broj bodova u C skupini pokazujete samopouzdanje i sposobnost sami uređivati svoj život. Pozitivna osnovna izjava u testu koju ste označili pokazuje snažno vjerovanje u sebe. Vaše je ponašenje obilježeno samokontrolom, samoopredjeljenjem i samoodgovornošću.

Saznajte više o ograničavajućim uvjerenjima kojima bespotrebni teret nosite kroz zivot.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *