Tibetanske vježbe za mladost i vitalnost

Home / Duhovnost i mistika / Tibetanske vježbe za mladost i vitalnost

Ostati zauvjek mlad i vitalan, a sve što treba je 20 min vašeg vremena dnevno. Zvuči kao loš reklamni oglas za „eliksir života“, no uistinu je riječ o vještini koja se stoljećima prenosila preko grupe tibetanskih redovnika. Ove neobično djelotvorne rituale mnogi smatraju korjenima joge. Ustrajete li u njima nestat će bezvoljnost, nesanica, iscrpljenost, depresija i alergije te bolovi u leđima.

Iako je njihov samostan bio toliko udaljen i izoliran da su praktički bili odsjećenji od vanjskog svijeta vremenom je usmenom predajom šest rituala tzv. „sedam Tibetanaca“ došlo do zapadne civilizacije.

Rituali, točnije jetibetanci-1dnostavne vježbe koje tibetanski redovnici svakodnevno prakticiraju omogućavaju životnoj energiji ispravan protok organizmom. Time se usporava starenje i osigurava dobro zdravlje. Naime, ljudsko tijelo ima sedam energetskih centara koja možemo zamisliti kao energetska polja koja se vrte.

Svaki od tih sedam vrtloga je u vezi sa sedam hormonskih žljezda u endokrinom sustavu tijela a djeluju tako da potiču izlučivanje hormona svake pojedine žljezde.

Ti hormoni upravljaju svim tjelesnim funkcijama uključujući i proces starenja.

U zdravom tijelu svaki se od vrtloga vrti velikom brzinom  omogućavajući životnoj energiji tok kroz endokrini sustav.  Kada se jedan ili više vrtloga uspore blokiran je tok energije, a  organizam postaje podložan bolestima i stari.

Slijedeće jednostavne vježbe osiguravaju nesmetano kretanje energije što rezultira zdravljem i vitalnošću. Posebno je zamimljivo, tvrde znalci, da ovim vježbama mladost mogu povratiti i starije osobe.  Važno je znati da jednom kada počnete vježbati nebi smjeli gubiti kontinuitet već nastavljati iz dana u dan  i vrijeme koje vam za vježbu najbolje odgovara.

Za početak svaki ritual u prvom tjednu vježbajte tri puta dnevno te svaki sljedeći pojačavajte za dva puta dok ne stignete do 21 puta za svaki ritual.

Svaki je od sedam rituala važan, no ako neki nikako ne možete izvesti ispustite ga i vježbajte ostale. Poslje nekoliko mjeseci pokušajte ponoviti ritual koji predhodno niste mogli.

Tibetanac 1

Pojačava tjelesnu i duhovnu pokretljivost i stabilizira psihičko stanje.

Stanite uspravno i raširite ruke, paralelno s tlom. Desni dlan je okrenut prema dolje a ljevi prema gore. Okrenite glavu udesno a oči usmjerite na dlan. Okrećite se lagano u smjeru kazaljke na satu (udesno) na mjestu. Ako vam se zavrti ili kada ste gotovi, zaustavite se spojite ruke ispred sebe (pratite ruku da vam se ne zavrti) i dotaknite spojenim kažiprstima čelo.

Tibetanac 2

Vraća vas u osobno središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Ispružite se leđima na pod. Ruke podložite duž tijela te položite dlanove na pod sa skupljenim prstima

Pri udahu privucite bradu na prsa dok leđa ostaju priljubljena uz tlo. Istovremeno podignite noge u okomiti položaj pri čemu ne treba saviti koljena. Nekoliko udisaja ostanite u ovoj poziciji. Pri izdisaju spustite noge i glavu nazad na pod. Opustite sve mišiće i ponovite ritual bez suvišnog naprezanja. Kod svakog ponavljanja potrebno je održavati ritam disanja.

Tibetanac 3

Širi grudni koš, pomaže u jasnijem sagledavalju životnih ciljeva.

Ruke stavite sa strane na mišiće bedara. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema nazad, ali samo do granice ugode. Istodobno se izvijajte prema natrag oduprite se rukama o bedra ili zdjelicu.

Opustite vilicu, lagano otvorite usta i nekoliko puta udahnite. Nakon toga se vratite u izlazni položaj i ponovite vježbu.

Kada se savijate prema nazad duboko udahnite, kada se vraćate u uspravni položaj, izdahnite.

Tibetanac 4

Izravnava vrat, jača kralježnicu i potiče probavu.

Ovaj se ritual u početku može činiti teškim, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostali. Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema napred s razmaknutim stopalima – oko 30 cm. Tijelo neka vam bude uspravno a dlanove položite na tlo porkraj tijela te privucite bradu na prsa.

Spustite glavu unazad istodobno podižući tijelo tako da se koljena savijaju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s nadkoljenicama treba činiti ravnu liniju parelelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. Donju vilicu olabavite i ostanite nekoliko udisaja u ovom položaju. Bez zaustavljanja daha nakratko zategnite svaki mišić na tijelu. Pri izdisaju se vratite u prvobitni položaj i opustite se. Kako biste sjedili u uspravnu položaju poduprite se snažno šakama.

Tibetanac 5

Pročišćava um i tjera loše raspoloženje.

Legnite trbuhom okrenuti prema tlu, a ruke postavite  visinu grudi. Oduprite se nožnim prstima o pod i pri udisaju podignite na ispruženim rukama gornji dio tijela. Glavu polako zabacite na potiljak i uz nekoliko smirenih udisaja ostanite u ovoj poziciji kobre.

Šake i stopala trebale bi biti udaljene oko 60 cm jedne od drugih.

Kod sljedećeg udisaja iz sredine tijela zauzmite obrnutu ” V” poziciju (položaj psa). Pete spustite na tlo a bradu povucite na grudi, kratko zadržite dah te se preko kobra pozicije vratite u ležeći položaj. Pri podizanju tijela udišite, pri spuštanju izdišite.

Pri udisanju stražnjicu podižite prema gore i istodobno prema natrag. Vježbu izvodite bosi na podlozi koja se ne kliže.

Tibetanac 7

Stanite uspravno a bradu stavite na grudi. S udahom glavu polako zabacite na potiljak. Udah kroz nos i kada vraćate glavu izdišite na usta.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori