Što znače uskršnja jaja i boje koje za njih odabiremo

Home / Duhovnost i mistika / Što znače uskršnja jaja i boje koje za njih odabiremo

Jaje je prije svega simbol periodičke obnove prirode. Ono je ilustracija mita o periodičkom stvaranju, no ne pojavljuje se kao mističko – ritualna cjelina baš u mnogim religijama. Jaje potvrđuje i potiče uskrsnuće, koje nije rođenje nego povratak, ponekad tumačimo da ono simbolizira ponovno rođenje i obnavljanje.  Kako se te dvije teorije same po sebi ne isključuju jaje prema najstarijim svjedočanstvima simbolizira zametak ili prvotnu stvarnost, a njegov zaobljeni izgled simbol je i rađanja i obnove.

Jaje izvor života

Također pripada simbolizmu sigurnosti, zajedno s kućom, gnijezdom, školjkom, majčinim krilom. Za mnoge će jaje poput majke ostati simbolom unutrašnjih sukoba između građanina željnog udobnosti i pustolova zaljubljenog u izazov.

Alkemičari su ga povezivali s kućom pojmom klice, ali klice duhovnog života. Ono u mnogim vjerovanjima ima i simbolizam slike – obrasca, odnosno sveukupnosti osobe. Pojam Kozmičko jaje nalazimo odsvukud. Prikazuje ga se na vrhu križa četiriju strana svijeta koje je otvoreno prema dolje i predočava zemljinu maternicu. Ono je prvobitni Duh, nastao iz zvučne vibracije.

Tibetanci spominju kako jaje nije prvobitno, ali je na početku drugog ljudskog rodoslovlja. Iz njega je nastalo bijelo jezero i šest kategorija bića.

Prema Indijcima, jaje je nastalo iz ne-bitka i stvorilo elemente: planine – vanjska opna, oblaci i magla – unutarnja opna, žilice su rijeke, a bjelanjak – voda ocean.

Prema kineskim predajama kaos je prije podjele na Nebo i Zemlju imao oblik kokošjeg jajeta. Kada je proteklo 18.000 godina (broj – simbol za neodređeno vremensko razdoblje) otvorilo se jaje – kaos, pa je od teških elemenata nastala zemlja (yin), a od laganih i čistih elemenata nastalo je nebo (yang). Nebo i zvijezde na unutarnjem su i gornjem dijelu ljuske; zemlja je Žumanjak koje pliva usred prvobitnog oceana koji ispunjava dno jajeta.

Jaje je i glavni ukras velikog hrama Inka. Prema legendi junak moli svoga oca, Sunce da stvori ljude kako bi nastanili svijet. On šalje na zemlju tri jajeta. Iz prvog zlatnog – nastat će dostojanstvenici, iz drugog, srebrnog – nastat će njihove žene, a iz trećeg bakrenog – nastat će puk.Jaja, različite boje, slika

Univerzalan je i sam po sebi jasan simbolizam upravo razvoj. Mišljenje da je svijet nastao iz jajeta zajedničko je Keltima, Grcima, Egipćanima, Feničanima, Indijcima, Vijetnamcima, Kinezima, Japancima, stanovništvu Indonezije i Sibira, mnogima.

U toj sveukupnoj različitosti religija i mitologija zajedničko je da je jaje izvor života. U katoličanstvu jaje ima veliki značaj posebno u vrijeme Uskrsa. Uskrs se uvijek slavi skoro paralelno sa židovskim i kabalističkim Purim-om. Tada je naime i po njihovim vjerovanjima dostupna najveća svjetlost Stvoritelja. Kabalisti i židovi se maskiraju, skidaju maske baš kao što mi šareno bojamo jaja i tradicionalno se njima kuckamo prije nego ih u konačnici kušamo.

Boje – simbolizam i značenje

Kako i boje imaju svoj simbolizam značenje i djelovanje navesti ću ono najbitnije. Iako je po mome najdjelotvornija kreacija spontanošću i srcem, kombinacije prepuštam vama.

Osnovna značajka simbolizma boja je univerzalnost. Ne samo geografska, očituje se na svim razinama bića i spoznaje. Kozmologijskoj, psihološkoj, mističnoj…
Tumačenja dakle mogu varirati što znači da određena boja može poprimiti različita značenja ovisno o kulturama, no ipak svugdje i uvijek ostavljaju simboličke misli.

Dugine boje

Sedam duginih boja ima više od 700 nijansi. Neke boje simboliziraju elemente: crvena i narančasta vatru, žuta i bijela zrak, zelena vodu, smeđa zemlju. Simboliziraju i prostor, pa je tako plava boja simbol vertikalne dimenzije a crvena horizontalne. Tamno plava će biti u podnožju a svijetla na vrhu (nebo).

Crna boja simbolizira vrijeme, izmjene svjetlosti i sjena, slabosti i snage , sna i budnosti. Bijela je simbol svega izvanvremenskog, također svijetla i sjene, jer sa svojom suprotnom crnom simbolizira dualnost bića.

Simbilika jaja i boje koji za njih odabiremo, slikaTama je mjesto zametka pa je crna boja mjesto klijanja, uči Jung, boja porijekla, početaka.
Asteci i američki Indijanci su primjerice imali samo jednu jednu riječ (naziv)  i za plavu i zelenu boju. Simbolizam može imati i religijsku vrijednost.

Stvorena i nestvorena Svjetlost

Tako se u kršćanstvu spominje stvorena i nestvorena svjetlost. Ne smatrajući to apsolutnim pravilom kršćanska umjetnost došla do toga da bijelu boju pridaje Ocu, plavu Sinu, crvenu Duhu Svetome, zelenu nadi, bijelu vjeri, crvenu ljubavi i milosrđu, crnu pokori, bijelu čistoći.

Liturgija i svečana odjeća govori jezikom četiri boje i elementa: bijela boja – zemlja, zelena boja – voda, ljubičasta boja – zrak, crvena boja-vatra i tako cjelovitost univerzuma povezuje s obrednim radnjama.

Psihologija boja zapadne civilizacije

Evo kakva je psihologija boja, bez nekih većih odstupanja primjenjiva zapadnoj civilizaciji.Boje koje odabiremo za jaja, slika

Crvena boja radi intenziteta ostavlja dubok utisak na sve. Ona može biti razdražljiva jer pobuđuje i uzbuđuje. Asocira na krv, vatru i često na revoluciju. Crvena se povezuje sa strasti i seksualnosti, ona signalizira opasnost i često se koristi kod raznih upozorenja. Djeluje tako da potiče mišićnu snagu i stimulira cirkulaciju. Primarno je ljudi povezuju s primitivnim, osnovnim nagonima.

Narančasta, mješavina žute i crvene, zrači snagom i toplinom asocira na veselje, ponos, ali i blaženstvo. Opisuje je pozitivnost, strpljivost i posvećenost duhovnom razvoju.

Žuta je vesela i topla simbol je sreće i uspjeha. Najsvjetlija je boja, u čistom je tonu sjajnija i primjećenija od bijele. Raspon njena značenja je širok. Vrlo je osjetljiva i najmanja primjesa druge boje ga mijenja. Žuta se uvijek povezuje s raskoši, strasti (svjetlija) pa čak i oholosti, nečasnosti negdje i sramotom (tamnija). Ona je živahna, energična radosna i tako djeluje na psihu.

Zelena boja simbolizira zdravlje, plodnost,prirodu, samopoštovanje. S dodatkom plave posebno umiruje i osvježava dok sa žutom poziva na akciju. Djeluje jako umirujuće, odmara fizički – naš je vidni sustav najosjetljiviji u ovom području boja pa se najmanje napreže i psihički. Značenje joj je odmor, oporavak i novi početak.

Plava boja simbolizira mudrost, vjernost, snagu, nepokolebljivost, nedostižnost i beskonačnost. Također i plemenitost, pobuđuje na meditaciju, podiže unutarnji i mir. Često upućuje na prošlost.

Ljubičasta kao kombinacija crvene i plave predstavlja kombinaciju suprotnosti. Toplo hladna ona ima psihološko djelovanje takvo da pobuđuje mistiku, magiju. Asocira na odricanje i tajnovitost ali i strpljivost i unutarnje bogatstvo. Kad je tamna potiče osjećaje tuge, patnje i asocira na žalost.

Bijela boja simbol je nevinosti, čistoće i poštenja, za izradu pisanica je naravno nebitna no možete ukrasiti svoj svečani stol cvijećem.

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori