Restrikcija, reaktivnost i životni neuspjeh

Home / Duhovnost i mistika / Anđeli / Restrikcija, reaktivnost i životni neuspjeh

Restrikcija,  je sposobnost da kontroliramo našu reaktivnost. Ona nije kazna nego naša potreba da maksimalno iskoristimo sve svoje potencijale. Dobili smo  priliku da, unatoč izborima i djelima iz prošlosti, otvorimo i pokrenemo  našu pozitivnu stranu. U tome je naša moć. Ono što je uništeno iz bilo kojeg razloga, i stavljeno je u stanje nejedinstva, može se obnoviti. 

Restrikcija, reaktivnost i životni neuspjeh

Nikada ne treba zaboraviti da smo mi ti koji smo producent, režiser i glumac u našem životu. Ovdje, na zemlji  imamo priliku restrukturirati ono što je naša prošlost i što nas je dovelo do ograničenja. Mi nikada nismo kažnjeni, u propustu smo –  izboru, koji nazivamo nemogućnosti da svoju potrebu za kontrolom usmjerimo na uspjeh.

Restrikcija, reaktivnost, životni neuspjeh

Katka priča, drevne mudrosti koja je prethodila današnjoj znanosti to potkrepljuje.

Iz Zohara znamo kako se Bog pojavio pred Abrahamom koji je sjedio na otvoru šatora. Abraham nije razgovarao s Bogom, ali podigao je oči i uočio tri čovjeka koji su hodali po njemu.

Tri anđela

Bog je poslao tri anđela u posjet Abrahamu, uči Zohar  i objašnjava da je svaki anđeo imao jednu misiju, jer oni ne mogu učiniti više od jedne misije u isto vrijeme. Anđeli imaju sposobnost da se prilagode  i izgledaju kao ljudi.

Anđeo Raphael, anđeo ozdravljenja, poslan je Abrahamu nakon njegovog  obrezivanja kako bi mu pružio neki oblik liječenja. Anđeo Gabrijel je poslan mu je da uništi djelovanje blizine Sodome i Gomore, gdje je bila najviša razina zla i nečovječnosti.  Anđeo Mihael, anđeo dobre vijesti poslan je da obavijesti Abrahama i Saru da će imati sina,  spasi  Lotovu obitelj od uništenja.

Sustav kabale star  4000 godina otkriva kako možemo pozvati anđele da izbjegnemo katastrofu prije nego što se situacija odvije. Anđeli mogu donijeti dobre vijesti ili pomoći na drugi način.

Ali zašto baš tri anđela?
Stari zapisi govore o značenju broja “tri”; kako se svaka stanica u prirodi sastoji od trilijuna atoma.

Tri anđela su poslana kako bi nam pokazala da moć nije u tome da se podijelimo, već kako da  iskoristimo ovu jedinstvenu energiju i sustav te oblikujemo razne kombinacije kako bi bile  što učinkovitije,  kako bi naš imunološki sustav  bio djelotvorniji.

Božji dar nama ljudima je da možemo preuzeti kontrolu nad svakim aspektom tjelesnosti. Ali većina ljudi ni ne sanja o toj mogućnosti.

Ova vrsta fenomena, koja ne postoji u bilo kojoj drugoj duhovnoj disciplini, naglašava sustav triju sustava: desnog, lijevog  i središnjeg stupa i naglašava važnost ograničenja.

Postoje tri elementa atoma: proton (pozitivan ili desni stup), elektron (negativan ili lijevi stupac), neutron (ograničenje ili središnji stup), zbog čega je atom toliko moćan.

Dobili smo  priliku da se unatoč našim  izborima i djelima iz prošlosti možemo otvoriti i pokrenuti  našu pozitivnu stranu. Nikada ne treba zaboraviti da smo mi ti koji smo producent, režiser i glumac u našem životu. Ovdje, na zemlji  imamo priliku restrukturirati ono što je naša prošlost.

Ovo je naše pravo i prvenstvo sve dok ne radimo ništa da poremetimo atome svijeta.  Tu nije bitno pitanje tko je u pravu ili krivu. Ako se u nama pojavi nešto negativne prirode, Bog nas ne kažnjava!

Ništa protiv prirode

Patnja, bol i nesigurnost nikada neće dovesti do ujedinjenja ovoga svijeta pa ni nas samih.

Kako onda, što možemo to učiniti?

Zohar nas podsjeća da je naša moć ispraviti stvari koje idu protiv prirode i čine ih ispravnim. Ono što je uništeno iz bilo kojeg razloga, i stavljeno je u stanje nejedinstva, može se obnoviti. Ako želimo možemo  nadići katastrofu, no  morat ćemo naučiti suočiti i saznati što je istina i što nije. Spoznati našu prirodu, te da nismo odvojeni.

No kako znati  da ograničavate?

Ako imate mišljenje, recite to, učinite to, živite svoj život na ovaj način. Nitko nema pravo prisiliti nikoga drugoga. Međutim, Zohar kaže da je od presudne važnosti ograničiti, bez obzira na to kako ste u pravu, jer se tako svjetlo otkriva u mraku.

Izbor

Dakle Kabala uči da nam je dan izbor: ili možemo iskoristiti izvanredno moćnu silu želje na destruktivan način, ili ju  možemo okrenuti i koristiti je tako da može postati čista Svjetlost.

Svjetlost stvaramo kada ograničavamo ili zadržavamo svoje uobičajene negativne, sebične reakcije i dopustimo proaktivnoj, zajedničkoj prirodi da se pojavi.  Svoj ego, svog najvećeg oponenta.

To naravno ne znači da treba potisnuti svoje osjećaje. Samo je potrebno postati svjestan i tako barem malo osloboditi  svoje zaustavljanje u tom  lošem reaktivnom osjećaju dopuštajući tako drugom dijelu nas –  prirodu dijeljenja Svjetlosti, otrkrivenje svog bića u  Svjetlosti i slavi.

Ograničavanje i nelagoda

Oporavljanje ili negiranje naših osjećaja često je olakšanje. Evo mali primjer:  “Nisam uzrujana” ili “Ono što mi je rečeno nije toliko uvredljivo i štetno” – nije ograničavajuće. Ograničenje je – “Ja sam uzrujan” ili “Ono što mi je rečeno je ranjivo, zlo, destruktivno za mene”. Nije sada mudro nakon ovakvog zaključka koristiti svoj uobičajeni odgovor kojim isključujete ili zanemarujete cijelu bit.

Dobro je  koristiti proaktivnu formulu  koja u praksi izgleda ovako:

  1. Kada dođe do prepreke prepoznati da je prepreka dolazi iz Svjetlosti!
  2. Shvatiti da je osobna reakcija, a ne prepreka,  tu pravi neprijatelj.
  3. Isključiti (svjesno i namjerno) svoj reaktivni sustav i propustiti svjetlost.
  4. Sada sam spreman i izražavam svoju proaktivnu prirodu.

Ograničenje je neugodno. Zahtijeva pauzu, svijest, trud i izbor. Ono što je najvažnije, stavlja nas u ulogu uzroka. No represiju treba izbjeći iako ublažava nelagodu. Ona omogućava da stavimo glavu u pijesak, da ostanemo u stanju u kojem smo zapeli,  biti žrtva, a što je najstrašnije, stavlja nas u ulogu onoga koji djeluje reaktivno.

Ograničavanje je važno, pa zato često svojim učenicima i studentima kada kažu da im je nešto važno postavljam pitanja koja potiču spoznaje, izbore i odgovornost, nikad ne dajem odgovore. Što je veće veće ograničenje i veći je trud uložen, to je veće Svjetlo ; lakoća i radost koje će otkriti.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori