Mistika i 3 potoka Kabale

Home / Duhovnost i mistika / Mistika i 3 potoka Kabale

Dali vjerovati u kvazi čarobne tehnike koje će izliječiti, ili ekstatičku praksu koja nam može dati staloženost i osloboditi nas beskrajnog ciklusa želje i patnje. Zbunjenost nastaje radi neznanja o 3 smjera ili uvida u Kabalu.

Mistika i 3 potoka Kabale

Postavimo na primjer pitanje:”Ako je Bog sve, zašto se stvari ne čine takvima?”. Kabala  nudi tri vrste odgovora na ovo pitanje. Odgovori su vrlo različiti, a ovise o različitim duhovnim tehnikama koje su u odgovaranje uključene.

Kabalisti  se i sami prepoznju unutar 3 potoka, trenda ili smjera Kabale, ali opet se ne vide  različitima  jer  se često se ali ipak različito  (ovisno o stupnju znanja) prožimaju sva tri.

Teozofska Kabala

Prva je Teozofsko kabala , ili Kabala Sefirota. Klasični Teozofskog tekst , kao što je Zohar, poučava nas o obliku Božanstva; kakav je naš utjecaj na naša  djela- život, akcije koje živimo a  na ogledalo Boga. Bazira se na 10 deset Sefirota, koji uže  govore i uče o beskrajnom svjetlu. Svijet postoji a Bog se pojavljuje , jer se očituje kroz Sefirot.
Teozofska Kabala daje naše razumijevanje svijeta; a sve, baš sve,  svaka riječ, svaki trenutak je kao simbol za bivanje u Bogu. Tako duboka struktura stvarnosti, otkrivena kroz  veću osjetljivost i uranjanje u simboličku strukturu kabale širi našu svijest.  Tako je i svaka vlat trave cijeli svemir.

Proročka Kabala

Druga po redu bila bi proročka Kabala (Kabala nevuit). Proročka Kabala, u spisima Abraham Abulafia, sadrži metode, alate za postizanje sjedinjenja s Božanskim, što je dovelo do proroštva. Proročka Kabala također koristi konceptualnu strukturu Sefirota, ali se fokusira na puno manje razumijevanja složenih mističnih i simboličkih struktura, a više na tehnike za promjenu uma, kako bi ga otvorili za stvarnost ovog trenutka –  sada i ovdje.

Kao i u drugim oblicima meditacije – konekcije, mnoga iskustva mogu biti rezultat tih ekstatičnih tehnika, a taj smjer se ponekad od strane znanstvenika naziva “Presretnom Kabalom”.

Međutim, taj pojam malo dovodi u zabludu, jer iskustva su manje važna od uvida koji primamo.
To su uvidi iz aktivnog intelekta, mudrosti božanskog koje oblikuje i održava svemir, koji  su potrebni razvoju čovječanstva i znanosti, višem cilju ili svrsi.

U praksi Proročke Kabale, individualna duša bude uništena; svijet doživljava se kao ništa, a Božanska Svjetlost, je jedini izlaz na sjaj tog svjetla, koja je izvor proročanstva. Proročka Kabala je mističnija od teofizijske kabale i nalikuje na mističnu praksu raznih religijskih tradicija, od meditacije do i drugih sredstava za pročišćavanje percepcije, kako bi prihvatli beskrajno.

Praktična Kabala

Treće  je Praktična kabala (Kabala ma’asit), ponekad se naziva “Čarobna Kabala”.  Ako Teozofska Kabala nastoji shvatiti beskonačno i konačno, Proročka Kabala traži  presljenje iz konačnosti do beskonačnosti, onda Praktična Kabala traži preseljenje iz beskonačnog u konačno.

Praktična Kabala uključuje različite ezoterične prakse kao što su proricanja; doktrine poput transmigracije duša; svijet anđela i demona; čak i  legende poput one o Golemu. Teozofski kabalisti skloni su omalovažiti magiju sa stavom da se praktičarima um kreće upravo u pogrešnom smjeru.

Međutim, neki od najstarijih kabalističkih tekstova koje imamo su čarobne formule, a najpopularniji oblik Kabale danas više nije lak za korištenje;  za talisman treba poznavati Zohar i preuzeti odgovornost.
Kabala  je uglavnom zainteresirana za odgovor na pitanje kako se beskrajno se odnosi na konačno. To je stvarno pitanje koje trebamo živjeti, jer kao što smo shvatili pravu prirodu stvarnosti, možemo dobiti duboko razumijevanje o tome. Kako provesti svoj život u svjetlu toga.
Dakle možete vjerovati u kvazi čarobne tehnike koje će izliječiti, ili ekstatičku praksu koja nam može dati staloženost i osloboditi nas beskrajnog ciklusa želje i patnje.
U svakom slučaju izučavanje i studij Kabale služi uistinu da živimo mudrost u svakom našem djelu i ulozi života,  da razumijemo i djelujemo u  svjetlu istine.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori