Meditacija skeniranja tijela – Body Scanning

Home / Duhovnost i mistika / Meditacija skeniranja tijela – Body Scanning

Meditacije koje uključuju skeniranje tijela, pomažu izvući izvor boli ili nelagode privlačenjem pažnje na nju, bez pokušaja da je se promijeni. Namijenjene su suprotstavljanju neugodnih i negativnih osjećaja prema i u našem tijelu, bez ikakvih predrasuda ili prosudbe.

Što je to Body Scanning (skeniranje tijela)?

Skeniranje tijela posebna je i jedinstvena prilika da postanemo svjesni našeg tijela. Body Scanning omogućuje umu da postane svjestan potrebe tijela, skrivenih bolova ili nelagode u tijelu. Pomaže nam da ostanemo u skladu s našim fizičkim potrebama i senzacijama.

Body Scanning, meditacija skeniranja tijela je stvarno korisna, posebno ako svome fizičkom tijelu želimo bolju skrb. Ako želimo donijeti neke zdrave i za naše tijelo korisne odluke, uvesti promjene, vezane za količinu sna, izbor hrane ili vježbu.

Jednostavnim riječima, skeniranje tijela ili Body Scanning nam dopušta da primijetimo i korigiramo napetost u bilo kojem dijlu tijela, bez obzira radi li se o bolnoj krvžici na leđima koju često zovemo brigom, laganom grču u želucu, ukočenoj čeljusti ili sl.

Sve to možemo s lakoćom otpustiti, onemogućiti daljnje gomilanje, povezati naš um s tijelom.

Često nismo svjesni tih fizičkih senzacija, često ih zanemarujemo i tako nakupljamo dok ne prijeđu u nešto ozbiljnije. Meditacija kojom skeniramo vlastito tijelo može nam puno doprinjeti, razviti ili povratiti osjećaje, onu prirodnu zaštitu i brigu o tijelu.

Meditacija skeniranja tijela

Meditacije koje uključuju skeniranje tijela, pomažu izvući izvor boli ili nelagode privlačenjem pažnje na nju, bez pokušaja da je se promijeni. Namijenjena je suprotstavljanju negativnih osjećaja prema i u našem tijelu, bez ikakvih predrasuda ili prosudbe. Ponekad se osjećaji gnjeva ili stresa prenose na tijelo kao bol. To utječe na naš balans i život. Vrlo je važno ispraviti te pronaći fizičko i mentalno olakšanje a to je vrlo lako upravo meditacijom skeniranja tijela.

Tijelo nam govori, i tijelo pamti! Ponekad je vrlo teško čuti što nam naše tijelo poručuje, navikli smo zanemarivati potrebe i poruke našeg tijela. Tek kad obolimo trudimo se dovesti ga u balans. Tada uzimamo lijekove, počinjemo jesti zdravije kretati se i vježbati.  Slušamo različite savjete, što je “zdravo” no uistinu nismo sigurni dali je  upravo to nešto zdravo i potrebno našem tijelu. Mnogu posustanu ili žive sa uvjerenjima koja njihovom tijelu ne odgovaraju.

Ako želite saznati što vam vaše tijelo poručuje i što mu je potrebno da bi bilo zdravo i u balansu započnite s jednostavnom meditacijom skeniranja svog tijela.

Kako to učiniti? Za početak smjestite se u neki vama ugodan položaj.

Počnite s usmjeravanjem pažnje na svoje tijelo.

Duboko dišite.

Sada, nježno osvijestite svaki djelić vašeg tijela, jedan po jedan. Dišite u svaki dio tijela i obratite pažnju na osjećaje. Osjetite svaki dio, svakog dijela tijela; senzaciju hladnoće, topline, kontakta, težine ili čak nelagode ili boli. Promatrajte i za sada ih samo budite svjesni.

Opustite se, prepustite promatranju a zatim počnite otpuštati napetost kroz izdah.

Polazeći od vrhova prstiju, lijeve pa desne noge, gležnjeve,koljena, bedra, sve do bedra i kukova. Nježno udišite i svjesno otpuštajte izdahom svaku napetost, nelagodu na koju naiđete.

Opustite se više i osvijestite svaki dio vašeg tijela, jedan po jedan, trenutak po trenutak. Sada, usmjerite pažnju na zdjelice zatim na donji dio leđa, trbuh, i na prsa. Izdišite sve što vam je neugodno. Usmjerite se zatim na svoje ruke, dio po dio sve do vrhova prstiju.

Pređite na usta, lice, zatim na čelo i konačno do krune glave.

Trenutačno se malo usredotočite na krunu. Ovdje pustite da misli dolaze i odlaze.

Sada vratite zatim pažnju na svoje tijelo i promatrajte kako reagira na disanje.

A kada budete spremni, otvorite oči, lagano se protegnite, pa ako je potrebno polako ustanite i nastavite svoje svakodnevne obaveze. Što češće budete radili skeniranje svoga tijela ono će biti ono će se bolje osjećati, a vi ga bolje upoznati, znati što je to što je za vas zdravo i dobro.

Odgovori