Duhovno slavlje Uskrsa

Home / Duhovnost i mistika / Duhovno slavlje Uskrsa

Duhovno slavlje Uskrsa – umjetničke meditacije o porukama Uskrsa, likovnoj apstrakciji kao putu ka Bogu i supermatističnim pisanicama.

Zadnjih petnaestak godina slavio sam Božić predavanjem i meditacijom Anđeli Božića. Prošle, 2015. godine, Željka Tokić i ja objavili smo i knjigu Anđeli Božića i božićni običaji. A Uskrs predavanjem Anđeli Uskrsa i izložbom pisanica, koje su rezultat mojih meditacija na simbole Uskrsa.

Youtube video izložba:

Pripremajući se za predavanja koje je bilo dio otvorenja izložbe mojih uskršnjih pisanica u Muzeju Anđela u Varaždinu pažnju su mi privukla dva likovna djela Kazimira Maljevića.

Nekako su se preklopile dvije stvari: uvid koji je sazrio kroz predavanja Zorana Kurelića, mog srednjoškolskog prijatelja i profesora na Fakultetu političkih znanosti, i kroz naše razgovore da umjetnička djela, za razliku od racionalnog pristupa, donose spoznaju na poseban, drugačiji, mističniji način. Da taj način spoznaji daje novu dimenziju, točnije približavanje onom što racinalnom umu spoznajno izmiče. I želja da prijateljima, Željku Prstecu i Darwinu Butkoviću, likovinim umjetnicima, umjetničkim jezikom govorim o Uskrsu i mojoj meditaciji na uskršnje simbole.

Bog je Jedno. I nije li logično k njemu se uzdizati apstrakcijom? Apstrakcijom iskoračiti u onostrano.

Malevich-crni-kvadrat-na-bijeloj-podlozi
Prvo djelo Maljevića, koje je s ovu stranu naše dualnosti, s ljudske strane predmetnosti, je Crni kvadrat na bijeloj podlozi.

White-on-White,1918-Museum-of-Modern-Art-New-York
Drugo djelo, koje nadilazi predmetnost, postaje bespredmetna, supermatistička, je bijeli kvadar na biloj podlozi.

To je kvadrat kao i na slici Crni kvadar na bijeloj podlozi, no zarotiran oko donjeg desnog vrha kvadrata, kako bi gornji uglovi unutarnjeg bilog kvadrata dosegnuli granicu, rub većeg bilog kvadrata.

Suprematističke EggArt pisanice, slavlje Uskrsa

Taj pomak je kao u nutrini ljudskog bića (manji bijeli kvadrat)  kada u tijelu, veći bijeli kvadrat, nutrina, duša napravi pomak i dosegne svoja ograničenja. i nadiđe ih! Kada smrtnost tijela nadiđe duša kroz svjesnost u vječni život! Uskrsnuće snagom božanske prirode!

Ovakav doživljaj ovih slika nadahnule su me da napravim četiri  suprematističke EggArt pisanice.

Duhovno slavlje Uskrsa: Suprematističko-jaje-na-kvadrat, slika
Prva je pisanica supermatističko jaje na kvadrat

Duhovno slavlje Uskrsa: Suprematistički doživljaj križa, slika
Suprematistički doživljaj križa

Duhovno slavlje Uskrsa: Suprematističko žalovanje, slika
Supermatističko žalovanje

Duhovno slavlje Uskrsa: Suprematistička točka na "i", slka
Supermatistička točka na „i“

Živjeti iz sve snage znači živjeti potpuno – bez ostatka – kao Jedno – na obje dimenzije materijalnoj i spiritualnoj!

Odgovori