15 jako dobrih razloga da oslobodite svoju kreativnost

Home / Duhovnost i mistika / 15 jako dobrih razloga da oslobodite svoju kreativnost

Kada ne postoji istinito uvjerenje o smislu života gubimo motivaciju, radost, podložni smo stresu i mnogim drugim bolestima. Uzaludno čini vam se tragate za rješenjima, idejama, ljubavi, tražite no ispunjenja nigdje?

15 jako dobrih razloga da oslobodite svoju kreativnost

Svi poželimo da se makar malo bolje međusobno razumijemo, da živmo ispunjenjiji život, da imamo bogatije iskustvo o tome tko smo i zašto smo ovdje te da budemo veći doprinos svojoj djeci, čovječanstvu. Svi mi želimo biti sretni, a istini za volju, većina nas stvarno želi to i postići.

Čežnja da primimo, čežnja da damo

Kao dijete, sigurno ste pomislili ili (se) pitali:”Što je ovo? Kako radi? Kako sam se rodio? Zašto sam se rodio? Koja je svrha mog života?” Postavljali ste na tisuće pitanja. Mnogi su odgovori možda ostali visjeti u zraku ili bili za vas nepotpuni. Mnogima nije bilo niti dozvoljeno pitati već samo slušati. Zatim ste se prestali igrati. Ubrzo postali odrasli i silno zauzeti. Brinuli o režijama, namirnicama, automobilu, stanarini, karijeri…

Ponekad, od iscrpljenosti, upali u automatiku, skoro robotskog ponašanja i prestali naravno postavljati pitanja, posebno ona duboka kojima smo bili fascinirani kao djeca. Zaživjeli “trebanje”, “željenje” i “moranje”, prihvatili čudne istine i vjerovanja o sreći nesvjesni što sreća i život uopće jesu. Odustali  ste od postavljanja  pitanja, odgovori nisu stizali, počeli donosilti zaključke, stvarati stajališta sa duboko usađenim svim tim čežnjama, sumnjama, strahovima, zaživjeli istinu o neostvarljivom opravdajući i pravdajući se istovremeno sa 1000 potpuno lažnih alibija.

Izgubili spontanost i opuštenost i naravno zapostavili ili zloupotrebili kreativnost.

Možda se tek sada upitali: “Koliko je djelotvorno i ispunjavajuće to što vjerujem i živim svaki dan?”. Mnogi se izgube već pri spomenu smisla svog života.

Kabala primjerice, Boga naziva Kreator a kreativnost božanskom disciplinom, uči o primanju, odnosno jednostavno rečeno uči da ukoliko ne spoznamo vrijednost primanja ne možemo niti davati. I obrnuto. To je sveti balans.

Dug je put njegovog dokazivanja a samo učenje o tome puno zahtjevnije. No činjenica je da možemo uzimati (možda i krasti), tražiti i očekivati od drugih, optuživati, biti suludi automat… ali i biti zahvalni i kreativni.  Svatko od nas ima mnogo toga za dati i trebao bi se usredotočiti na svoje davanje, stvaranje ili kreativnost. Većina osoba kojima sam ikad predstavila učenje Kabale je reagirala: “Ja jedva krpam kraj s krajem kome da išta dajem, od mene samo uzimaju! Vidiš li ti pod kolikim sam ja stresom? Nemam što za dati a niti vremena za takvo filozofiranje, ne trebam ja znanja i savjete, ja trebam novca!”.

Sigurni ste da baš ništa nemate? Kao dijete ste imali. Većina osoba koja u tako vjeruje i tako  živi  je u, kako Kabala uči, 1% realnosti. No oni su uvjereni da je obrnuto, da je 99% realnosti njihova svijest i da im samo fali novaca  i malo više sreće u ljubavi.

I svi koji vide drugačije su im loši i zapravo  su dužni upravo to njima i dati (“ako je pravde i Boga ja trebam primati”). Te osobe ne djele, jer nemaju iz koje posude, zapravo i ne vide što bi mogle podijeliti osim materjalnog dobra iz  zamiljive točke gledišta, svog materjalnog svijeta.

Njihov je svjetonazor uzak. Kreativnost u najboljem slučaju poistovjećuju sa nekim vidom umjetnosti.  One su nerjetko dobre i vole pomoći ali kad malo bolje pogledate uvidite da pate od mnogih problema i briga i sumnji  (često “iskorištene i prevarene, napuštene, zanemarene” čak često sa vrlo malo ili bez novca, krova nad glavom ili ga imaju više nego žele i mogu podnjeti, slabog imuniteta, lake žrtve stresa i drugih bolesti…). Često, jako često i u ljubavi nesretne i neispunjene.

To definitivno nisu kreativne osobe. Ne brinite se pretjerano ako se  prepoznajete u ovom opisu.  Nije baš sve to vaše, ili otišlo u nepovrat. Ne govorim o nekoj  utopijiskoj imaginaciji već o snazi, životnoj snazi i maksimumu naših potencijala. Namjeri i odluci da  približimo sebi ono božansko i takvi postanemo koliko  je to najviše moguće svakom od nas.

Moć kreativnosti

Evo što to u praksi znači i koja je dobrobit kreativnosti za svakog od nas.

 1. Kreativnost je multidisciplinarna
 2. Dozvoljava samoizražavanje i preduvjet je za inventivnost
 3. Kreativnost produbljuje razmišljanje i pojednostavljuje rješavanje problema
 4. Znatno reducira stres i tjeskobu!
 5. Kreativna osoba  ima jači imuno sustav, bolje se nosi sa starenjem i bolestima, te je dimamičnija
 6. Kreativnost omogućava lak ulazak u “sretnu zonu”. Kreativnost je ispunjavajuća i zabavna
 7. Kreativnost podiže dostojanstvo i samopouzdanje
 8. Pojačava sposobnost fokusiranja
 9. Pojačava odlučnost i preuzimanje životnih rizika
 10. Kreativnost razvija emocionalnu inteligenciju osobe, je često i poslovno  i financijski uspješnija
 11. Kreativnost  spaja istomišljenike istih strasti,  poboljšava međuljudske odnose
 12. Poboljšava seksualni  život
 13. Pojačava osjećaj postignuća,  podiže samopouzdanje
 14. Kreativci rijetko pate od usamljenosti
 15. Omogućava dugoročno stjecanje znanja

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori