Doziranje i djelovanje homeopatskih lijekova kroz primjere prve pomoći

Različite studije pokazuju da antibiotici nisu uvijek učinkoviti posebno ako se koriste kod djece oslabljenog imuniteta. Ako se prerano krene sa liječenjem  antibioticima kod osoba u razvoju može biti izazvana ovisnost o lijekovima te još više ugroziti mladi imunološki sustav.

Blagi ljekovi

Tako taj mladi sustav nikada ne nauči prepoznavati ono što ga je zarazilo a organizam (posebno mladi) tada postaje ovisan o antibioticima u borbi protiv zaraze za koju nije uspio razviti imunitet. Homeopatija koristi puno blaže lijekove koji ne izazivaju ovisnosti a koriste se i male potencije tih lijekova, točnije C6 i C30. Potenciranje znači proces postepenog razrjeđivanja i ritmičnog protresanja. Homeopatski lijekovi su energizirani, a što su razrjeđeniji to koriste oznaku veće potencije.

homeopatija-lijek-prva-pomoćMale potencije koriste se više za prvu pomoć i razna akutna stanja. Veće potencije daju se kod mentalno emocionalnih blokada i iluzija, a pri tome se uzima anamneza pacijenta (njegova slika i uzrok).

Tada se propisuje lijek koji liči pacijentu, jer homeopatija  se bazira na liječenju sličnog sličnim.

Primjerice, kod homeopatske prve pomoći koriste se lijekovi kao što su Arnica i Aconitum.

 

arnika-homeopatija-1Arnica i Aconitum

Arnica se u homeopatiji koristi kao lijek za prvu pomoć kad je pacijent u stanju šoka koji je rezultat fizičke traume. Na primjer kod modrica, iščašenja i ozljeda glave.

Takvi pacijenti osjećaju se ranjivo i natučeno te se uglavnom boje dodira. Obično iako su lošeg stanja govore da se osjećaju dobro, a u biti mogu biti ozbiljno bolesni.

Nadalje, Arnica se koristi kod srčanog i moždanog udara. Pri porođaju prilikom svake kontrakcije, kod nagnječenja ili udarca koristi se za smanjenje boli tako da se topi u vodi ili pije u granulama.

Prije i poslije operacija Arnica se koristi kako bi se ubrzao oporavak pacijenta i to 4x na dan prije i 4x nadan kroz 3 dana poslije.  Nakon porođaja pogodna je i za majku i bebu a pri tome je preporučeno uzimati potenciju C6 ili C30.

Za ozljede i rane uzima se Arnica, Hypericum (kada se radi o ozljedi živca ili Ledum kod probodnih rana) te kod ponovljenih unutarnjih nagnječenja ili nakon operacije abdomena (trbuha) – Bellis Perenis.

Za primjerice, modrice na oku preporučujem uzimati prvo Arnicu a zatim i Ledum, i to u  potenciji C6 a ukoliko je intezivna povreda lijek treba uzimati/davati čak svakih 5 min i ponavljati 3 puta. C30 je veća potencija i dozira se dakle u većem vremenskom razdoblju, ponavlja se svaka dva sata do tri puta. Čim se pacijent osjeti bolje, lijek odmah prestati uzimati.

Aconitum je također lijek za prvu pomoć, no on se koristi kod raznih stanja uzrokovanih fizičkom ili drugom traumom, te u stresu. Propisuje se kod paničnih napadaja, posebno stanja straha od iznenadne smrti, nakon ozbiljnog šoka, kod intenzivnih zabrinutosti ili tjeskobe.

Radi raznih vanjskih ali i unutarnjih događaja, na primjer jakih palpitacija. Nadalje propisuje se kod ubrzanog disanja, visoke temperature (do 40C) kod dojenčadi i odraslih.

Svi navedeni lijekovi biljnog su porijekla i vrlo blagog djelovanja, bez nuspojava. Oni neće narušiti imunosustav, niti djeteta niti odrasle osobe a neće ni stvoriti bilo kakvu ovisnost.

Budinka Karadžić

Homeopatkinja LICH reg.HUH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *