Ljekovite mandarine u blagdansko vrijeme

Home / Dom i vrt / Ljekovite mandarine u blagdansko vrijeme

Kada osjetim miris mandarina, sječanja me vraćaju u djetinjstvo. Vraćaju me u ono toplo Božićno vrijeme kada su „ mekani pokloni” imali vrijednost a i radost. Iskreno, teško mi je zamisliti jesen i zimu bez mandarina.

Ljekovite mandarine u blagdansko vrijeme

Ovo sočno voće dolazi nam iz jugoistočne Azije. Vrlo je zanimljiv citrus jer se može se iskoristiti cijeli, čak i kora. Nije tajna da mirisi eteričnog ulja mandarine utječu na bolje raspoloženje. Kada bi samo znali koliko je ova biljka prekrasnog ploda zdrava jeli bi je svaki dan, a njenu koru nikada ne bi bacali.

 Ljekovite mandarine u blagdansko vrijeme

Ljekovita svojstva mandarine:

Ljekovite mandarine u blagdansko vrijeme1. Jača imunitet jer je izuzetno bogata C vitaminom, a u doba zime on nam je neophodan u borbi protiv sezonskih oboljenja kao što su viroze gripe itd. Dakle, bolje spriječiti nego liječiti. Čuvajte svoj DNK!

2. Dokazano da oni koji naginju dijabetesu ili ga imaju, bi trebali bi češće konzumirati mandarinu.

3. Pomaže kod snižavanja viška kilograma. Dakle ako ste u posebnom režimu ishrane mandarine su vaš saveznik, ubrzavaju metabolizam i pomažu kod topljenja masnih naslaga s trbuha. Uravnotežuju šećer u krvi. Pomaže masnoj jetri da se revitalizira.

4. Bijela ovojnica oko mandarine je izuzetno zdrava pa je nemojte skidati puna je vlakana koja ubrzavaju usporenu probavu.

5. Mandarine ili čuvarice srca kako ih s pravom zovu su zdrave za osobe s bolestima srca i krvožilnog sustava, snižavaju kolesterol. Za sobe koje imaju problem s kardiovaskularnim oboljenjima mandarina je kao lijek. Snižavaju krvni tlak, balansiraju ga, sprečavaju nakupljanje kolesterola na sjenkama arterija.

6. Miris mandarine koji je nadaleko poznat i kao parfem sprečava depresiju. Ako samo koru od mandarine stavite na peć, radijator ili pak nakapate par kapi eteričnog ulja depresija će se izgubiti.

7. Kora mandarine se ne bi trebala bacati. Možete ju sušiti (za čaj) pa i miješati s drugim čajevima. Možete ju iskoristiti kao ukusan desert ili dodatak kolačima. Napravite domaće arancine. Možda će vam biti smiješno jesti koru u zimsko vrijeme ali u kori je izrazito puno C vitamina koja bi vas mogla spasiti u ovo zimsko vrijeme. Kore mandarine mogu poslužiti kao lijek protiv glavobolje ili grlobolje.

 

Probajte u crni čaj staviti sušenu koru mandarine. Napravite pekmez od kora ili liker, ali nemojte koru baciti jer činite veliku grešku. Čaj i razne tinkture a i sama mandarina sprečava kancerogena oboljenja, stoga kada kupite mandarinu dobro razmislite jer u rukama imate pravo blago.

Odgovori