Čudesni svijet boja

Priroda nam nudi neopisivi spektar boja u svako godišnje doba. Nudi nam iscjeljenje samo trebamo naučiti dobro gledati. Hvala joj na tome. S bojama priroda nam je dala jedno od najmoćnijih sretstva za postizanje boljeg raspoloženja, zdravlja, naprosto krijepi dušu i tijelo.

Čudesni svijet boja

Sjetite se kako se osjećate kad vas iz dubokog razmišljanja prene crvena ruža u cvatu. Koje asocijacije budi? Koja sjećanja? Prva ruža koju smo dobili ili možda na nekog koga jako volimo. Njen miris osvaja naša osjetila. Sve to ne bi bilo moguće da nam pozornost nije zakupila ta predivna crvena ruža.
To je ono što vam boja može priuštiti. Vibracija boje odjekuje i mami jednakom bojom na našem tijelu. Boja može učiniti čudo. Može nas opskrbiti vibracijom kojom uspostavljamo balans u našem tijelu, jer nam možda nedostaje jedna boja u određenom razdoblju, ili pak vam ta vibracija te i te boje baš nedostaje u vašem tijelu.

čudesni svijet boja Cijeli svijet boja čeka da se upusti u igru s našim energijama i s našim bićem. Jednostavno je trebamo samo otvoriti oči i zamijetiti, prepoznati i zavoljeti mogućnosti.
Koliko puta ste se uhvatili da često kupujete plavo jer vam baš treba nešto plavo. Koliko puta ste to radili a radili ste nesvjesno. Priroda buja zahvaljujući dinamičnoj ravnoteži.

A mi? Mi se čudimo kako lijepo izgleda makovo polje ili kako suncokret ponosno diže svoje latice suncu u svoj svojoj raskoši . Probajte sjesti pored mora i u prekrasnoj vodi pružite sav nagomilani stres tijekom dana. More se neće naljutiti, zagrlit će vas svojom predivnom bojom. Učinite to pored bilo koje rijeke i za čas osjetit će te olakšanje. Boja je jedan od ambasadora univerzalnih znanja pohranjenih u prirodi. Ona pomaže ponovno oživjeti realnost.

O bojama bih vam mogla puno pisati ak pokušat ću biti kratka i sažeta.

Boje u drevnom dobu

putem boja ili terapija bojom (kromoterapija ) prakticira se još od drevnog doba.
Od Heliopolisa, u Egiptu, Irana, Kine, Indije, Afrike.

U hramu u Heliopolisu posebne prostorije su bile projektirane tako da se sedam sunčevih zraka prelama.
U Iranu su pocakljene keramičke pločice različitih boja i geometrijskih oblika a koristile su se pri izgradnji đamija u svrhu pročišćenja duha, te za poučavanje prirodnih zakona svjesnosti. Boja
se koristila i još se koristi i u arhitekturi.Svijet boja, čudesni svijet boja
Stari narodi u svojim ritualima koristili su boju pogotovo crvenu, zelenu, crnu i indigo.
Kaže se da slikari imaju različite palete boja kojima se koriste da bi izrazili ono što žele i osjećaju.
Zapisi napisani u Grčkoj koji su zapisani u četvrtom ili petom stoliću prije Krista govore o četiri primarne boje bijela, crna crvena i žuta. Stoljećima se zna da vidljivi spektar boja čine sedam boja
crvena,narančasta, žuta, zelena, plava i indigo plava. U skorije vrijeme dodana je grimizno indigo ljubičasta. Koje se savršeno podudaraju s čakrama na našem tijelu. Usporedo s evolucijom svijesti
razvijaju se naše sposobnosti za prepoznavanje važnosti utjecaja boja na nas i našu okolini.

U svakom slučaju boje mogu sigurno:
1. Ubrzati psihički i fizički oporavak
2. Popraviti raspoloženje
3. Potaknuti nas na akciju ili omogućiti opuštanje
4. Razbuditi nas ili umiriti
5. Napuniti nas onom vrstom energije koja nam ovog trenutka nedostaje
6. Pomoći pri ostvarenju zadanih ciljeva i privlačenju pozitivnih ishoda

Saznajte više o terapiji bojama, postizanju balansa i revnoteži te o psihologiji boja.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *