Crna rotkva s medom – za regeneraciju

Ovu biljku koristili su svi drevni narodi Planeta. Kinezi, Egipćani, Japanci, Grci, Rimljani…

Crna rotkvica

crna-rotkvicaEgipćani su koristili intenzivno crnu rotkvu radi zaštite od bolesti. Naime ova biljka ima iznimno velika ljekovita svojstva. Koristili su je za iscjeljivanje bronhitisa, kašlja, puna je C-vitamina. Iscjeljuje i regenerira organizam. Ona je prirodan antialergen, antibiotiotik, detoksikant, diuretik i laksativ. Pomaže kod iscjeljenja jetre, odstranjenju bubrežnih kamenaca, plućnih bolesti, čistač je krvi. Poznato je da crna rotkva djeluje na način tako da dovodi štitnjaču u balans.
Koristi se i kao osvježavajuća salata, začin i lijek.

U staro vrijeme Egipćani su uzgajali crnu rotkvu za hranu.

Iz sjemenki crne rotkve dobiva se ulje. Ulje crne rotkve je otrovno, zato s njime treba pažljivo postupati. Koristi se u malim količinama. Ne preporučuje se trudnicama niti osobama koje su već imale žučni kamenac ili čir na želucu. Ulje crne rotkve pomaže  kod bolesti jetre, bubrega, išijasa, problema s apetitom. No u svakom slučaju savjetuje se oprezno korištenje. Koristi se kao preventiva.

Crna rotkva s medom

crna-rotkva-i-medOvaj se sirup spravlja na jednostavan način. Koristi kod upala sinusa, dišnih oboljenja, kod česte opstipacije, astme, bronhitisa, suhog kašlja u zimskom periodu.
Izreže se jedna rotkva pravilnog oblika (tako da imate i gornji dio kao poklopac) izdubi se i stavi se u udubinu 3 do 4 žlice meda i tako odstoji jedan dan poklopljeno s gornjim dijelom. Rotkva će pustiti svoj sok. Potom ju možete koristiti.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *