Celijakija – gluntenska enteropatija

Jedna od sto osoba u Europi boluje od celijakije. Što je to zapravo?
Ovu bolest je zapravo nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži ječma zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem.

Celijakija

Smatra se da je celijakijom zahvaćeno 1% populacije što znači da jedna od sto osoba boluje od ove bolesti. Ako ste primijetili u zadnjih par godina sve je češće prisutna.

celijakija-1

Kakao prepoznati celijakiju?

Nekada je ova bolest jasno prepoznatljiva, međutim može biti izuzetno tiha pa se često brka sa nekim alergijama, riječ je o najraširenijoj autoimunoj bolesti i to vrlo podmukloj.

Obolijevaju i djeca, strija dob i mlađa pa simptomi mogu biti različiti ovisno o životnoj dobi.

Kod skroz male djece simptomi mogu biti povraćanje, proljevaste stolice, gubitak na težini, umor, slabost. Starija djeca i adolescenti: smanjen rast, anemija-slabokrvnost, oštećenje zubne cakline, sluznice usne šupljine.

ccelijakija
Dobro testirati se i maknuti sumnju s vrata i prilagoditi prehranu

Odrasli: umor,iscrpljenost, promjene na koži, osip, osteoporoza, migrene, nadutost, povišeni jetreni enzimi, problemi sa jetrom,  poremećaji zubne cakline i sluznice zubne šupljine. Oštećenje mišića i živaca koji ako se ne liječe mogu izazvati paralizu.

Ako se ova bolest ne liječi puno je veći rizik od osteoporoze, oboljenja drugih autoimunih bolesti, rizik od limfoma raka crijeva, rizik od pobačaja.

Ako osoba ne drži pod kontrolom i ne prepozna je na vrijeme patit će od anemije, i kroničnog umora … a sve se to može razviti čak i u leukemiju.

Zato je dobro testirati se i maknuti sumnju s vrata i prilagoditi prehranu.

Liječenje celijakije

Celijakija je kronična bolest, može se divno živjeti ako se rano dijagnosticira i započne sa bezglutenskom prehranom.
Ako postoji bilo kakva sumnja kod vas ili kod vaših bližnjih napravite test. Jer iz jedne kapljice krvi za samo 10 minuta možete saznati rezultat.

celijakija-2

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *