Zašto Google kažnjava web sajtove?

Home / Biz & Tech / Zašto Google kažnjava web sajtove?

Negativni SEO je trenutni problem za mnogo web sajtova. Ne pratite li redovito ažuriranja Google algoritama i ne pridržavate li ih se možete svoj web site dovesti u ozbiljne opasnosti. Budete li se pridržavali smjernica koje preporučuje Google i prakticiranja sigurne SEO optimizacije izbjeti ćete opasne kazne.

Foto: Saša Ćetković
Foto: Saša Ćetković

Zašto Google kažnjava web sajtove?

Google već godinama analizira manipulaciju svojim algoritmima. Matt Cutts, voditelj Google spam tima je već u nekoliko navrata upozoravao na loš utjecaj kupovine linkova i gradnje linkova loše kvalitete. Ovo su u međuvremenu svi radili a kako Google nije striktno definirao pravila čak se i izgradila cijela SEO industrija oko gradnje loših linkova. Dosta tvrtki je izgradilo svoje poslovanje na manipuliranju Google algoritama da bi dobili što više web prometa po niskim cijenama.

Ovo je se već počelo i mijenjati 2012. godine kada se Google posvetio sprječavanju manipuliranja njegovim algoritmom. Namjena novog anti-spam algoritma nazvanog “Pingvin” je bila da kažnjava sajtove koji manipuliraju sa linkovima loše kvalitete. Primjena algoritma je rezultirala kažnjavanjem nekoliko desetaka tisuća loše rangirannih web stranica koji su uklonjeni iz rezultata pretraživanja. Danas nakon tri nadogradnje ovog algoritma se pokazalo da ni veliki brendovi nisu imuni od njegove primjene.

Velike i male tvrtke u SEO šeširima

Google je odlučio da sve postupke koji se ne slažu sa njihovim smjernicama (Webmaster Guidelines) smatra “Black Hat SEO” postupcima i da će isti biti kažnjeni. Tako je Google čak penalizirao i neke velike popularne web sajtove, među kojima su: Expedia, Halifax, Interflora, RapGenius…

Zašto je Google kaznio velike brendove? Analizom njihovih postupaka SEO optimizacije je utvrđeno da koriste puno starih SEO trikova. Naravno veliki brendovi nisu potpuno izbačeni iz rezultata pretraživanja jer osim loših imaju puno i prirodnih linkova. Također, ovi brendovi su preveliki da bi mogli tako lako nastradati. Na primjer Expedia je jako izgrađen brend a u svojim marketinškim kampanjama su izgradili i općenite pojmove npr. “najpovoljnija putovanja” koji su im izgradili hrpu prirodnih linkova.

Male tvrtke za razliku od njih osim što imaju nedostatak gradnje brenda često imaju samo u svojoj SEO taktici puno neprirodnih linkova iz “SEO sweatshopova”, što je i velika razlika u odnosu na velike brendove.

Negativni SEO od strane konkurencije

Negativni SEO se obično spominje u kontekstu akcija koje provodi konkurencija kako bi naštetila nekom web siteu. U nekim slučajevima Googleove algoritamske promjene idu na ruku ovim akcijama pa je nekima jednostavnije naštetiti konkurenciji nego raditi na dizanju svog brenda.

Negativni SEO – posljedica loše SEO strategije

Loša SEO strategija se također može odbiti o glavu te je možemo također definirati kao negativni SEO. Precijenite li svoj brend i mislite da će sam od sebe dobiti puno prirodnih linkova a uz to ne pratite izmjene Googleovih algoritama na dobrom ste putu da uđete u ovu kategoriju.

Siguran SEOgoogle-pingvin

Backlink strategija je cijelo vrijeme bila aktivna u SEO taktikama zbog boljeg položaja nad konkurencijom. Ovaj proces se definira kao “link risk management”. Vrijeme postavljanja jeftinih linkova je prošlo, danas bi samo jedan loš postupak Google mogao kazniti što bi moglo biti katastrofalno za promet na vašem web siteu.

Negativni SEO kao kolateralna posljedica

Web sajtovi koji automatski skupljaju linkove mogu također izgraditi loše linkove prema vašem web sajtu. Ovi linkovi mogu povećati rizik u vašoj SEO strategiji. Ovaj problem se može ublažavati prakticiranjem sigurne SEO strategije i upravljanja rizičnim linkovima.

SEO izmjene i opasnost od SEO trikova

SEO postupci i pravila se drastično mijenjaju u zadnje dvije godine. Neki SEO trikovi ne samo da više ne rade nego su i štetni. Sa druge strane mnoge SEO tvrtke i dalje nude ove usluge i postupke. Raditi SEO na ispravan način je bitnije nego prije, a brze jeftine SEO kampanje sa sumnjivim taktikama mogu izgledati atraktivne ali nisu rješenje za gradnju brenda na duže staze.

Prevencije i liječenje

Bilo bi dobro da provjerite linkove na sve svoje domene uključujići i preusmjerene. Fokusirajte se na kvalitetu linkova a ne kvantitetu. Zaposlite neku aplikaciju ili alate koji rade “link risk management” jer nitko ne može ručno provjeriti sve linkove koji vode do vaših stranica. Veliki web siteovi imaju i milione ovih linkova.

Odgovori