Kada je vrijeme da mijenjate svoje web stranice?

Home / Biz & Tech / Kada je vrijeme da mijenjate svoje web stranice?

Ankete pokazuju da polovina posjetitelja web stranica za ključan faktor u odluci za odabir nekog proizvoda ili usluge smatra kvalitetu web dizajna ili stranica. Ako su vaš poslovne web stranice zastarile, izgubiti ćete korisnike jer će im takvim web stranicama poručiti da ne brinete dovoljno o svom poslu pa tako i o svojim klijentima. Tako ćete klijenti posumnjati i u kvalitetu vaših proizoda i usluga.

Kako to nije poruka koju želite poslati, bilo bi dobro da izdvojite malo vremena i pregledate svoj web da li zadovoljava dalje u tekstu nabrojane kvalitete. Ne zadovoljava li ih, vrijeme je da razmislite o redizajnu.

Prilagodljivost mobilnim uređajima (responsive design)

Da vidimo na primjer statistiku posjeta našeg portala Iz sve snage:

  • posjetioci sa stolnim računalom 47%
  • posjetioci koji dolaze sa mobilnim telefonima 49%
  • posjetioci koji su web stranice gledali preko tableta 4%

Kako vidimo, 53% posjetioca je “došlo” sa mobilnih uređaja, dakle vaše web stranice bi trebao biti izgrađen ne samo za stolna računala nego i za pametne telefone ili tablete. Nije li tako izgubiti ćete veliki broj potencijalnih korisnika.

Da ne napravite grešku, nije dovoljno da se vaše web stranice samo prikažu na pametnom telefonu. Mora biti podešee za mobilne telefone, na primjer da ne moraju ljudi skrolati lijevo-desno da bi pročitali neki tekst, ili da jednostavno uvečaju neki dio da bi ga bolje vidjeli. Naročitu pažnju bi morali obratiti na navigaciju, da mogu u svakom trenutku otići na stranicu koju žele.

Vaše web stranice treba novi izgled?

Postoji puno web stranica kod kojih kada ih vidite imate osjećaj kao da ste se vratili nazad u vrijeme prije desetak godina. Ne dozvolite da i vaše web stranice budu ovakave.

Ako je “retro” riječ koja opisuje vaše web stranice vrijeme je da prihvatite neki noviji dizajnerski trend.

Tehnologija izrade vaše web stranice je prestara

  • Ima li vaš web stranice uvod izgrađen u Flash animaciji i/ili nekakv drugi “ulazni tunel”?
  • Da li na vašim web straniama postoje informacije na PDF stranicama?
  • Da li vaše web stranice koristi HTML tablice a ne <div> elemente?

Odgovorite li na bilo od kojih pitanja potvrdno vaše web stranice je sigurno zastario tehnološki ali i vjerovatno treba i novi izgled jer je rađen u vremenima ovih tehnologija.

Nadogradnjom ovih elemenata neće samo modernizirati vašu tehnologiju izrade i izgled, nego će i biti pristupačniji širem krugu ljudi, a također će pomoći i boljem rangiranju Internet tražilica.

Nužno je stalno objavljivati novi sadržaj na web stranicama

Google i ostale Internet tražilice vole web sajtove koji stalno objavljuju nešto novo. Zato su i blogovi jako bitni za vaše poslovanje. Novi sadržaj će vam dovesti nove posjete na web sajt. Bilo bi dobro da imate jednostavan sistem u kojem možete sami objavljivati sadržaje, s čim bi ubrzali objave i uštedjeli na troškovima.

Imate li statistiku posjeta na svojin web stranicama?

Statistika vam može datu pono podataka o web sajtu. Saznati ćete odakle dolaze vaši posjetitelji (pa možda i pojačati oglašavanje na tim izvorima), odakle su posjetitelji, kojoj dobnoj skupini pripadaju. Možete saznati i kada se vaše posjete povećavaju ili padaju, da li imate dobru konverziju posjeta u ciljeve (prodaju, upis u newsletter…)

 

Nakon analize svih parametara možete razmisliti u kojem smijeru trebate mijenjati web stranice i koje izmjene raditi. Možda je dovoljna mala izmjena u izgledu, možda u navigaciji.

Imate li osjećaj da imate dosadan izgled web stranica, pogledajte koji su novi trendovi i koji su primjenjivi vašoj djelatnosti. Razmislite koje bi vam tehnologije odgovarale. Nemate li u svojoj tvrtci ljude koji će analizirati ove elemente i usporediti ih sa vašom konkurencijom javite nam se.

Odgovori