Što je SEO i zašto je bitan za vaše poslovanje?

Home / Biz & Tech / Što je SEO i zašto je bitan za vaše poslovanje?

Kada god tražite nešto u svojim omiljenim Internet tražilicama (Google, Yahoo, Bing…) dobijete listu web stranica među kojima trebate izabrati onu koja će vam dati najbolju informaciju. Vratimo li se u eru žutih stranica koga biste prije pozvali – nekog sa naslovnice ili nekog na 20toj stranici? Dakle, sigurno ćete prije posjetiti one web stranice koje se nalaze na vrhu rezultata pretraživanja.

sto-je-seoŠto je SEO i zašto je bitan za vaše poslovanje?

Za bolju poziciju jedne web stranice u odnosu na drugu je zaslužan SEO. Ovaj proces podešavanja pomaže Internet tražilicama da favoriziraju vaše web stranice u odnosu na milione drugih sličnog ili istog sadržaja.

SEO ili “Search engine optimization” je proces podešavanja web stranica s ciljem njihove što bolje prirodne pozicije (“organic” ili neplaćene) u rezultatima pretraživanja Internet tražilica.

Razlikujemo on-page i off-page SEO optimizaciju

On-page optimizacija podrazumijeva elemente koji sadrže web stranicu: tekstualni i multimedijski sadržaj na web stranici, način na koji je stranica podešena u HTML-u…

Off-page optimizacija podrazumijeva backlinkove – linkove sa drugih web sajtova po mogućnosti onih koji imaju dobru poziciju na Internet tražilicama.

Internet tražilice stavljaju na prva mjesta pretraživanja one web stranice za koje smatra da odgovaraju upitu pretraživanja i koje imaju bolji “ugled”. Za sadržaj pretraživanja je odgovorna on-page optimizacija, a za “ugled” off-page – broj kvalitetnih linkova sa drugih kvalitetnih web stranica. Postavite li na web stranicu kvalitetan i zanimljiv sadržaj to će potaknuti ljude da dijele vaše linkove što će tražilice nagraditi boljom pozicijom u rezultatima pretraživanja.

Zašto je SEO bitan za vaše poslovanje?

SEO je u zadnjih nekoliko godina postao dio marketing planova malih, srednjih i velikih tvrtki.

SEO je po troškovima u velikoj prednosti u odnosu na druge kanale Internet marketinga kao što su plaćanja po broju klikova, oglašavanje na društvenim mrežama ili strategije prikupljanja baze podataka potencijalnih kupaca.

S obzirom da može privući jako kvalitetne klijente, SEO može donijeti jako dobar ROI (Return on investment). Studije su pokazale da je SEO ROI bolji od velikih kanala tradicionalnog marketinga (čak i od televizije i tiskanih materijala).

Što se češće prikazujete u rezultatima pretraživanja češće ćete se prokazivati svojim potencijalnim klijentima te će vam i vjerovati više. Zato je SEO izvrstan za gradnju brenda.

Foto: Saša Ćetković
SEO je u zadnjih nekoliko godina postao dio marketing planova malih, srednjih i velikih tvrtki. Foto: Saša Ćetković

Naravno postoji i velika šansa da kliknu na vaše stranice te ostvare kupovinu, ali profitirali ste i samim prikazivanjem.

SEO donosi veliki broj posjeta vašim web sajtovima. Naravno veliki broj posjeta nužno ne znači i veliku zaradu, ali da li biste radije imali poslovni prostor u centru Zagreba ili u Mariji Gorici? Imate li veliki broj posjeta veća je i šansa da ostvarite prodaju svojih proizvoda i usluga. Koristite li i Google Analytics alate dobiti ćete vrijedne podatke o vašim posjetiteljima: koje sadržaje gledaju na vašem sajtu, gdje se nalaze, koji jezik govore itd.

Ne zaboravite da i vaša konkurencija radi SEO.

Kako bi SEO još mogao pridonijeti poslovanju? Podijelite sa nama u komentarima ispod…

Izvor: internet2b.com

Odgovori