Što su Point of sale (POS) materijali i čemu služe?

Home / Biz & Tech / Što su Point of sale (POS) materijali i čemu služe?

POS (Point of Sale) materijal je promotivni materijal koji prati proizvod na prodajnom mjestu. Izuzetno je učinkovit alat ako je dobro osmišljen i pravilno postavljen a svrha mu je da privuče pažnju potrošača i poveća interes za određenom robnom markom ili brandom na tržištu.


Takav materijal, treba biti dobro osmišljen i pravilno izveden. Tek tada privlači pažnju potrošača i promovira brend. Zbog svoje privlačne i informativne prirode, POS materijali imaju moć stimulirati i povećati prodaju na prodajnom mjestu čak i za 50%, bez obzira radi li se o malom štandu ili velikom supermarketu, veleprodaji ili maloprodaji – oni jako utječu na krajnjeg kupca. Osim toga dobro osmišljenim POS materijalima snažno se i trenutno blokira konkurencija.

Zbog svoje vizualne privlačnosti i snažne informativne orijentiranosti POS materijali djeluju trenutno i odmah potiču potrošače na kupnju. Jednostavno govoreći oni su najbrži način da uspješno prenesete jasnu i duboku poruku potrošaču.

Stavite se u ulogu kupca na trenutak. Sjetite se situacije kad ste bili u trgvini, u nekom velikom supermrketu, naravno s popisom za kupnju, a izašli sa najmanje jednim proizvodom kojeg niste planirali kupiti. Taj je proizvod u trenutku postao nezaobilazan, jednostavno neophodan za vaš život. Razumijemo Vas, niste jedini. Stavimo sad ipak šalu na stranu.

Pitanje jeste li proizvod počeli koristiti redovito ili ste ga uočili tek nakon duljeg vremena, onda kad ste pospremali svoje kućne police? Dali vam je proizvod bio doprinos i svjestan izbor ili ste podlegli marketingu i impulzivnoj kupnji?

Više od 80% kupovine odvija se impulzivno na mjestu prodaje, a 90% svih informacija prenosi se vizualnom komunikacijom. Potrebno je samo par sekundi da kupac odluči kupiti proizvod. On ima stav i uvjerenje u skladu s vizualnim porukama koje su nerjetko podsvjesne, pa trud vašeg pordavača može često biti bez rezultata.

Dobar i susretljiv prodavač je danas premalo, a nagovaranje na kupnju često je iritirajuće i donosi suprotne rezultate. Taj je čimbenik izuzetno bitan ako imate kvalitetan proizvod, koji je uz to brendiran te imate dugoročne planove. Primjerice brendiranjem, proizvođač se obavezuje prije svega na kvalitetu. (Više o nužnosti brendiranja saznajte ovdje.)

Sve to kupac prepoznaje!

Kupac prepoznaje vašu namjeru

Impulzivna kupovina a posebno nebrendiranog proizvoda je sve rijeđa radi ekonomskih i drugih faktora.

Kako i zašto? Kupac stvara očekivanja ili ima i duboka uvjerenja, a svrha proizvođača / prodavatelja nije prodati jednom, već stvoriti vjerne klijente kojima ste opravdali očekivanja i podržali bitna životna uvjerenja.

Ako želite povećati prodaju svakako je dobro stručnjaku prepustiti osmišljavanje i izvedbu POS materijala. Za učinkovito kreiranje i izvedbu POS materijala mi istovremeno vodimo računa o 3 bitna čimbenika:

 1. Komunikacija
  Sa potrošačima komuniciramo na različite načine, a najvažnija komunikacija je vizualna komunikacija u skladu s vizualnim identitetom brenda i na mjestu prodaje. 90% posto komunikacije je vizualno jer kupac tako najbolje pamti pa poruka koja je vizualno i informativno dobro odaslana daje za rezultat povečanje prodaje, a ne bezpotrebni trošak
 2. Transakcija
  Transakcija nastaje po donošenju odluke a izbor na mjestu prodaje je u isto vrijeme izazov i smetnja. Amaterski osmišljena ili improvizirana prodaja je velik rizik i neisplativ trošak jer 80% kupovine impulzivno i na prodajnom mjestu.
 3. Relacija
  Potrošač ne kupuje proizvod, on kupuje očekivanja (brendiranjem se obvezujete na određenu kvalitetu a kvaliteta stvara očekivanja). Stoga je potrebno trajno zadržati kupca koji se jednom odlučio na impulzivnu kupnju.
  Stvaranje dobrog (dugoročnog) i kvalitetnog odnosa sa kupcem, nastat će samo onda kada ste ispunili njegova očekivanja.

Point of sale (POS) materijali su dakle marketinški osmišljeni materijali koji prate proizvod na samom prodajnom mjestu. POS materijali obuhvaćaju širok spektar naših proizvoda: letke, brošure, ambalažu, plakate, naljepnice, razne reklamne trake, woblere, displeje, uniforme, promotivne stalke – uređena prodajna mjesta u skladu s definiranim vizualnim identitetom vašeg brenda (potvrđuje očekivanja kvalitete u skladu s vizijom misijom i ciljevima proizvođača).

Obratite nam se s povjerenjem i zatražite osmišljavanje i izvedbu svojih POS materijala.

Izvor: Internet2b media

Odgovori