Samsung Galaxy S7 Edge – pametni telefon godine

Home / Biz & Tech / Samsung Galaxy S7 Edge – pametni telefon godine

Samsung Galaxy S7 Edge je po mnogima proglašen najboljim telefonom godine. Da li je u ovom trenutku ovo idealan telefon s odličnim karakteristikama: kamerom, procesorom, baterijom… Po mnogima i dizajnom zaslužuje titulu telefona godine.

Samsung-Galaxy-S7-Edge-rubovi-zaobljeni3Samsung Galaxy S7 Edge je najbolji a po nekima i najljepši pametni telefon u ovom trenutku. Odličan procesor, 4 GB RAM memorije, najnoviji Android, najbolji ekran, odlična kamera za fotografije i videa, odlična baterija, vodonepropusnost…

Magazin ZDNet je Samsung Galaxy S7 Edge  proglasio prvim  na  listi od 10 najboljih telefona za 2016. godinu.

Da vidimo koje su prednosti i mane ovog telefona…

Noviteti: proširiva memorija i vodonepropusnost

Čitač otiska prsta smo već viđali u Samsungovih telefona, nekome će dobro doći i senzor otkucaja srca.

Galaxy S7 Edge ima IP68 certifikat, što znači da bi pod vodom trebao izdržati 30 minuta  na dubini od 1,5 m.

Samsung-Galaxy-S7-Edge-rubovi-zaobljeni
Nekome ne odgovaraju, ali su stilski dotjerani – zaobljeni rubovi

Dizajn

Dizajnom dosta sliči predhodniku S6 Edge s razlikom da je ekran veličine 5.5″ (S6 je imao 5.1″), ali na S7  Edge zaslon zauzima veći dio prednje površine pa se cijeli telefon ne čini prevelik, kućište je veliko kao kod sličnih telefona sa dijagonalom 5″.

Stražnja strana nije potpuno ravna na rubovima je lagano zakrivljena, također su i rubovi zaobljeni. Da li je ovo prednost ili mana morali biste sami provjeriti kako vam odgovara u ruci. Čini mi se da bi ovi rubovi mogli smetati u radu.

samsung-s7-edge-lighting
Samsung Galaxy S7 Edge – primjena zaobljenog ekrana kod alarma ili poziva

Tipke za glasnoću su s lijeve strane telefona, a s desne je tipka za uključivanje i zaključavanje.

Home tipka je hardverska s čitačem otiska prsta. Za razliku od prijašnjih modela rad s otiskom prsta se čini brži i bez problema. Do nje su kapacitivne tipke.

S donje strane su mikrofon, micro SD konektor i 3.5mm audio izlaz za slušalice. Sa zadnje strane se uz kameru nalazi i senzor otkucaja srca. Na gornjoj prednjoj strani su kamera, zvučnik i svjetlosni senzor.

Ekran

Samsung-Galaxy-S7-EdgeSamsung mobilni telefoni novije generacije su na glasu da imaju najbolje ekrane pa tako i ovaj od S7 Edge. Ekran se zove Super AMOLED, kako smo prije naveli 5.5 inchni je, rezolucije 2560 x 1440 px, gustoće 543ppi. Ima odličan kontrast, po proizvođaču poboljšanu vidljivost na suncu i dobar kut vidljivosti.

Na ekranu je i Gorilla Glass 4 zaštitni sloj. Slike su na njima zbog velike rezolucije  te jako oštre a boje vjerne.

Baterija

Loša vijest je da se baterija ne može mijenjati, a dobra je da je kapacitet ugrađene Li. Ion baterije oko 3600 mAh što bi po proizvođaču bilo dovoljno za cijeli dan bez obzira na način korištenja ovog telefona. Baterija podržava Quick Charge 3.0, koji bi za pola sata trebao napuniti nešto više od polovine baterije. Ovaj telefon je moguće puniti i bežično.

Geekbench 3 Battery Testu je za ovu bateriju pokazao da izdrži 13 sati (LG G4 je 5,5 sati).

Softver

U Samsungu Galaxy S7 Edge je ugrađen Android Marshmallow 6.0.1 i Touch Wizz sučelje. Sučelje je za razliku od prijašnjih verzija izgleda dosta ubrzano.

Kamera

S7 Edge ima novu kameru sa 12 MP dijagonale 1/2.6″ u 4;3 formatu. U 16:9 formatu fotografije su 9 MP.  Ova kamera zahvaljujući većim pikselima od 1.4µm bilježi više od 50% svjetla u odnosu na prijašnje kamere Samsunga. Otvor blende je F1.7 što je odlično za fotografiranje sa manje svjetla, a možda najbolja vrijednost od svih mobilnih telefona na tržištu. Od specifičnosti kamere bih još naveo HDR pregled u stvarnom vremenu. Ova kamera ima i jako brz autofokus.

Kamera snima i odlične video zapise, sa 50 fps, pri čemu odlično radi i video stabilizator. Za videa snimljena ovom kamerom se ne bi moglo reći da su snimljena mobitelom.

Generalno, oni koji traže pametni telefon sa savršenom kamerom ne mogu naći bolji telefon od ovog.

Hardver

U ovom mobitelu za europsko tržište je ugrađen Exynos 8890 procesor, a za američko Qualcomm Snapdragon 820 ali su ovo procesori sličnih performansi, mada je Exynos 8890 osmojezgreni, a Snapdragon četverojezgreni. Samsung-Galaxy-S7-Edge-rubovi-zaobljeni2Exynos je 64 bitni, radnih frekvencija od 2.3 GHz do 2.6 GHz. Pri projektiranju ovih procesora se dosta vodilo računa o potrošnji baterije.

RAM Memorija od 4 GB je 32 bitna Dual Channel, LPDDR4, a radi na 1800 MHz. Grafika je Mali T880MP12 na 650 MHz. U prodaji su telefoni sa 32 GB interne memorije, koju je moguće proširiti memorijskim karticama do 200GB.

Hlađenje procesora je riješeno toplinskom pumpom, radi se o tehnologiji gdje fluid isparava na toplom mjestu a kondenzira na drugom gdje otpušta toplinu. Dođe li do jačeg zagrijavanja ono će dakle biti raspoređeno po većoj površini uređaja pa se neće toliko ni primjetiti.

Audio

U ovaj telefon je ugrađen 32 bitni DAC (digital audio converter) što je izvrsno (CD se kodiraju u 16 bitnoj kvaliteti). Zvučnik također reproducira jasan zvuk.