Sam svoj Copywriter

Home / Biz & Tech / Sam svoj Copywriter

Vodite li svoj biznis sa malim budžetom za marketing ili imate potrebu da se tekstualno predstavite na webu, u tiskanom mediju, katalogu, letku? Treba li vam tekst ili slogan za audio, video reklamu? Možete se poslužiti pravilima copywritinga. Copywriting je pisanje komunikacijskih poruka. To je djelotvorna praksa tržišne komunikacije.

Moć riječi

Moć riječi je ogromna. Vrlo je važno kako pišete kad predstavljate svoje proizvode i usluge. Ovisno o stilu pisanja – razlika u odazivu kupaca može biti deseterostruko veća. Samo jedna pravilno napisana riječ može povećati prodaju za nekoliko puta. I obrnuto. Samo jedna riječ iz vašeg oglasa može biti kriva za neuspjeh cijele prodajne kampanje.copywriting-team

Copywriter je osoba koja osmišljava imidž  brenda, kao i njegovu komunikacijsku nadogradnju, radi njegove bolje prepoznatljivosti kod svakodnevnih potrošača. Pored navedenog, copywriter osmišljava scenarija za reklame, slogane, reklamne kampanje. Taj podatak ionako zasigurno znate.

Kada se takav profesionalac “primi posla” on oko svakog brenda napravi određenu priču koja ima svoje emotivne atribute i koja može uspješno rasti s potrabama tržišta.
Često su nam potrebe velike, no ako si ne možete dozvoliti profesionalca radi premalo sredstava ili ste kreativna osoba puna ideja pomoći će vam ovih  nekoliko najvažnijih smjernica za kreiranje teksta ili poruke.

Sam svoj Copywritercopywriting

Tekst ili poruku kojom se obraćate klijentima može se napisati na bezbroj načina. Najvažnije je imati na umu kako doprijeti do onih kojima se obraćate. Naime oni vas trebaju jako dobro razumjeti.

Prilikom pisanja teksta ili poruke ne treba se koristiti visoko stručni jezik već ga treba prevesti na jezik običnog i prosječnog korisnika koji  možda i nema potrebno obrazovanje. Ono što je vama uobičajeno mnogima je možda potpuno strano pa da bi ste bili razumljivi što većem broju osoba, nužno je koristiti uobičajeni govor kakvim inače komunicirate, kad niste na svom radnom mjestu, poštujući pritom pravila marketinških tehnika i psihologije.

Cilj vam je ovdje jednostavan:  da vaša poruka stigne do onoga kome je namijenjena u obliku koji želite.

Tekst treba biti zanimljiv, visoko informativan te “pogađati” u srž. Treba  odgovarati karakteru proizvoda ili usluge kojeg nudite. Tekst treba biti pozitivan, reflektirati kvalitete proizvoda i usluga  koje predstavljate. Dobro je na primjer napomenuti  da se gubi ako se ne izabere ponuđeno. Izbjegnite dug slijed riječi koje pričaju jednu te istu stvar i ne djeluju uzbudljivo.

Sve što navodite te način na koji to napravite znatno utječe na krajnji ishod. Tekst može uzrokovati nestrpljenje ili dosadu kod klijenata.

Ukratko prevelik ili neodgovarajući tekst znači da gubite potencijalnog korisnika vaših usluga ili proizvoda.

Najbitniji dijelovi teksta su naslov i uvod – prvih 50 riječi.  Ako zadržite interes sa prvih 50 riječi velika je vjerovatnost da će nastaviti čitati dalje.

U komunikaciji s kupcima osobito je važno  biti izravan  i uspostaviti emotivnu vezu, prilagođenu specifičnom načinu razmišljanja odredjene ciljane grupe. Koristite snažne, utjecajne riječi koje će prodati  proizvod ili uslugu. Trebaju vam riječi koje potiču. Sjetite se reklama iz djetinjstva, siguran sam da postoje one koje i danas jako dobro pamtite.

Vašeg potencijalnog kupca ili klijenta treba uvjeriti da imate ono što njemu treba. Međutim, događa se da iako realno imate ono što kupcu treba, vaša poruka ne dopire ili ne stiže na pravi način do kupca. On tada donosi “pogrešan” zaključak da vi nemate predmet njegove potrebe te odlazi od vas u daljnju potragu.Sam svoj Copywriter - slika

U praksi se gotovo nikada sadržaj izvorne poruke ne uspije prenijeti u potpunosti u istom značenju do onoga kome smo je uputili.  To je zbog raznih ometanja da se poruka prenese onako kako ste zamislili ili htjeli, odnosno da se na pravi način dešifrira. Iako ste vrlo kreativni i  stručnjak u svom području a ne polučujete rezultate možda ste zanemarili neke od čimbenika tih ometanja: nerazumljiv jezik, pažnja sugovornika, sposobnost razumijevanja poruke od strane klijenta …

4 načina da jednostavno zaobiđete loš rezultat

  1. Jezik i stil  kojim se obraćate  prilagodite onome kome se obraćate – nije isti jezik, stil, žargon kada  se obraćate starijoj, mlađoj, urbanoj, obrazovanoj, manje obrazovanoj, muškoj ili ženskoj osobi.
  2. Suzite ili preciznije odredite ponudu – ako je ponuda previše široko određena i općenita izgubiti će te pažnju osobe ili grupe kojoj se obraćate. Odredite ponudu precizno tako da “pogodi” interes vašeg potencijalnog klijenta.
  3. Sada precizno odredite ciljanu skupinu kojoj se obraćate – nemaju svi iste interese, i zato vaša poruka treba ciljati točno određenu publiku.
  4. Uvijek tražite povratne informacije – ovo je kontrolna ili korektivna metoda uklanjanja ometanja u komunikaciji. Putem povratne informacije dobivate uvid da li vas je sugovornik dobro razumio, usmjeravate i održavate njegovu pažnju. Istovremeno vam omogućuje korigirati informaciju i način njenog prenošenja. Povratna informacija se dobiva putem statistika, anketa, sudjelovanjem na forumima, traženjm komentara od klijenata…

Ne zaboravite da vam je cilj stvoriti sadržaj koji mami, potiče, stvara interes i uvjerava.
Predstavite se vjerodostojno da vas razumiju i da doprete do onih do kojih želite. Uspjeh neće izostati!

Odgovori