Psihologija boja (s infografikom)

Home / Biz & Tech / Psihologija boja (s infografikom)

Osnovna značajka simbolizma boja je univerzalnost. Ne samo geografska, očituje se na svim razinama bića i spoznaje. Kozmologijskoj, psihološkoj, mističnoj… Boje, psihologija boja govori mnogo o estetici ali i emocijama, posebnim strastima. Govore i koliko podliježete kupovini i marketingu.

Naravno i znate li prezentirati svoj brend na način koji je u skladu s  vizijom, misijom i ciljevima vašeg poslovanja. Tumačenja dakle mogu varirati što znači da određena boja može poprimiti različita značenja ovisno o kulturama, no ipak svugdje i uvijek ostavljaju simboličke misli.

Psihologija boja (s infografikom)

Kako boje imaju svoj simbolizam značenje i djelovanje navesti ću ono najbitnije. Pogledajte našu infografiku, a ako vas zanima nesto više pročitajte u nastavku. Boje govore i o estetici ali i emocijama, posebnim strastima. Govore i koliko podliježete kupovini i marketingu.

Dugine boje

Sedam duginih boja ima više od 700 nijansi. Neke boje simboliziraju elemente: crvena i narančasta vatru, žuta i bijela zrak, zelena vodu, smeđa zemlju. Simboliziraju i prostor, pa je tako plava boja simbol vertikalne dimenzije a crvena horizontalne. Tamno plava će biti u podnožju a svijetla na vrhu (nebo).

Crna boja simbolizira vrijeme, izmjene svjetlosti i sjena, slabosti i snage, sna i budnosti. Bijela je simbol svega izvanvremenskog, također svijetla i sjene, jer sa svojom suprotnom crnom simbolizira dualnost bića.

Stvorena i nestvorena Svjetlost

Tako se u kršćanstvu spominje stvorena i nestvorena svjetlost. Ne smatrajući to apsolutnim pravilom kršćanska umjetnost došla do toga da bijelu boju pridaje Ocu, plavu Sinu, crvenu Duhu Svetome, zelenu nadi, bijelu vjeri, crvenu ljubavi i milosrđu, crnu pokori, bijelu čistoći.

Liturgija i svečana odjeća govori jezikom četiri boje i elementa: bijela boja – zemlja, zelena boja – voda, ljubičasta boja – zrak, crvena boja-vatra i tako cjelovitost univerzuma povezuje s obrednim radnjama.

Psihologija boja zapadne civilizacije

Evo kakva je psihologija boja, bez nekih većih odstupanja primjenjiva zapadnoj civilizaciji.

Crvena boja radi intenziteta ostavlja dubok utisak na sve. Ona može biti razdražljiva jer pobuđuje i uzbuđuje. Asocira na krv, vatru i često na revoluciju. Crvena se povezuje sa strasti i seksualnosti, ona signalizira opasnost i često se koristi kod raznih upozorenja. Djeluje tako da potiče mišićnu snagu i stimulira cirkulaciju. Primarno je ljudi povezuju s primitivnim, osnovnim nagonima.

Narančasta, mješavina žute i crvene, zrači snagom i toplinom asocira na veselje, ponos, ali i blaženstvo. Opisuje je pozitivnost, strpljivost i posvećenost duhovnom razvoju.

Žuta je vesela i topla simbol je sreće i uspjeha. Najsvjetlija je boja, u čistom je tonu sjajnija i primjećenija od bijele. Raspon njena značenja je širok. Vrlo je osjetljiva i najmanja primjesa druge boje ga mijenja. Žuta se uvijek povezuje s raskoši, strasti (svjetlija) pa čak i oholosti, nečasnosti negdje i sramotom (tamnija). Ona je živahna, energična radosna i tako djeluje na psihu.

Zelena boja simbolizira zdravlje, plodnost,prirodu, samopoštovanje. S dodatkom plave posebno umiruje i osvježava dok sa žutom poziva na akciju. Djeluje jako umirujuće, odmara fizički – naš je vidni sustav najosjetljiviji u ovom području boja pa se najmanje napreže i psihički. Značenje joj je odmor, oporavak i novi početak.

Plava boja simbolizira mudrost, vjernost, snagu, nepokolebljivost, nedostižnost i beskonačnost. Također i plemenitost, pobuđuje na meditaciju, podiže unutarnji i mir. Često upućuje na prošlost.

Ljubičasta kao kombinacija crvene i plave predstavlja kombinaciju suprotnosti. Toplo hladna ona ima psihološko djelovanje takvo da pobuđuje mistiku, magiju. Asocira na odricanje i tajnovitost ali i strpljivost i unutarnje bogatstvo. Kad je tamna potiče osjećaje tuge, patnje i asocira na žalost.

Bijela boja simbol je nevinosti, čistoće i poštenja, za izradu pisanica je naravno nebitna no možete ukrasiti svoj svečani stol cvijećem.

Izvor: Internet2b-media

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori