Istraživanje Facebooka: koliko posao roditelja utječe na karijeru i zanimanje djece

Home / Biz & Tech / Istraživanje Facebooka: koliko posao roditelja utječe na karijeru i zanimanje djece

S preko 1,5 milijarde aktivnih korisnička, Facebook raspolaže sa velikom količinom podataka o svojim korisnicima. Nedavno objavljeni Facebook blog daje rezultate istraživanja vezano sa utjecajem zanimanjem roditelja na karijeru i posao njihove djece.

Posao i karijera djece, slikaOvo istraživanje je napravljeno na uzorku od preko pet miliuna roditelja i njihove djece, te su napravljene vizualizacijske mape koja prikazuje veze između zanimanja roditelja i karijere njihove djece koje vam donosimo i ovdje.

Koji poslovi roditelja utječu na karijeru djece a koja ne?

Istraživanje pokazuje da neka zanimanja roditelja često utječu na odabir istih zanimanja kod njihove djece, na primjer kod roditelja koji su u vojničkim, policijskim, medicinskim i nekim drugim zanimanjima.

Ali za neka zanimanja djeca u malom broju slijede svoje roditelje (poljoprivreda, ribolov, šumarstvo…). Također je velika razlika od nasljeđivanja zanimanja otac-sin i majka-kći.

Naravno ovo istraživanje za nas i nije previše relevantno jer je rađeno samo za profile na engleskom jeziku, a i naravno da i svi nemaju Facebook profil.

U svakom slučaju je zanimljivo za pogledati rezultate ovog istraživanja

Majka - kći: koliko posao majke utječe na karijeru kćeri.
Par majka – kći: koliko posao majke utječe na karijeru kćeri.
Otac - sin: koliko posao oca utječe na karijeru sina, slika.
Par otac-sin: koliko posao oca utječe na karijeru sina.

Cijelo istraživanje i ove mape u interaktivnom obliku možete vidjeti ovdje: Do jobs run in families?

Odgovori