Pisanje za web – savjeti i najčešće pogreške

Home / Biz & Tech / Pisanje za web – savjeti i najčešće pogreške

Na internetu je puno informacija pa posjetitelji vaših web stranica, bloga ili objave neće puno izgubiti ako ne pročitaju vaš tekst. Morate im dakle prezentirati tekst na način koji im odgovara.Ljudi sporije čitaju tekst na ekranu nego na papiru, a istraživanja pokazuju i da tekst zapravo ne čitaju nego “skeniraju”.

Mapa najčešćih mjesta pogleda posjetitelja.
Mapa najčešćih mjesta pogleda posjetitelja 3 web sajta: Crvena područja su mjesta posjetitelji gledaju najviše, žuta pokazuju nekoliko pogleda, plava pokazuju zadnje poglede. Siva područja nisu privuklapozornost.

Postoje i različiti načini pisanja za različitu ciljanu publiku, ali ću ovdje navesti samo neke generalne smjernice.

Zadobijte pozornost

Naslov vašeg teksta mora upasti u oko i zaintrigirati posjetitelja. On mora čitatelju prenijeti poruku cijelog teksta. Istaknite ključne riječi u tekstu: podebljajte ih, stavite ih u podnaslove, ponovite ih. Dati ćete im veću vrijednost i ako možete staviti linkove na njih.

Budite sažeti i konkretni, a zaključak stavite na početku

Morati biti kratki sa svojim tekstovima.

pisanje-za-web-internet2b

Čitateljima morate dati ono što žele, a da biste ih zadržali na cijelom tekstu morate im na početku teksta (ili u naslovu) reći o glavnoj misli teksta.

Napravite prostora u tekstu

Zamislite pogled na svoj tekst kao klaustofobičan prostor. Nikako ne smijete tekst staviti na jednu hrpu – morate ga “razbiti” prostorom.

Napravite više paragrafa, prirodno vezujući sadržaj u njima – stavite jednu misao u jedan paragraf.

Upotrijebljavajte liste i nabrajanja gdje je to moguće kada navodite neke informacije. Nemojte u stavku liste ili nabrajanja staviti više od 7 riječi.

Pokrijepite tekst infografikama, ilustracijama ili fotografijama. Linkove nastojte što više skratiti.

Cijelo vrijeme pisanja morate misliti na svoje čitatelje

Svojim tekstom ne samo da morate privuči pozornost nego morate i svoje čitatelje zadržati do kraja svog teksta. Evo primjera da se malo vježbamo sa bulletima :-)))

  • Da li će nastaviti čitati vaš tekst?
  • Koji je cilj vašeg teksta?
  • Trebate li im prenijeti neku poruku?
  • Trebate li ih pozvati na neku akciju (prodajnu, poziv na događaj, poziv da ponovo dođu na vaš blog, časopis i pročitaju neki drugi tekst…)?

Budite vjerodostojni

Dajte svojim čitateljima informacije o sebi ili drugim autorima teksta, o izvorima podataka koje objavljujete, navedite druge svoje radove, blog ili web sajt.

Govorite onako kako govore vaši čitatelji

Uvijek koristite one riječi i kratice koje vaši čitatelji znaju. Bombastičnim i prestručnim riječima i kraticama koje ne poznaju nećete impresionirati vaše čitatelje. Obračajte se čitateljima na onaj način kako biste im se obračali kada razgovarate sa njima. Budite što više osobni.

Preuzeto sa www.internet2b.com

Odgovori