Kako odrediti budžet za marketinšku komunikaciju

Home / Biz & Tech / Kako odrediti budžet za marketinšku komunikaciju

“Koliki je vaš budžet?” je jedno od prvih pitanja koje će vam postaviti i u marketinškoj agenciji odlučite li se za bilo koju vrstu oglašavanja, poželite profesionalno uređen izlog ili više od toga.

Pojedina poduzeća bez obzira na veličinu i djelatnost odlučuju o budžetu po principu priuštivosti, odnosno određuju iznos na način da od ukupnih prihoda oduzmu troškove poslovanja i kapitalne izdatke pa od preostalog iznosa odvajaju iznos za različite oblike integrirane marketinške komunikacije.

Kako odrediti budžet za marketinšku komunikaciju?

Na koji način i koliko uložiti u marketinšku komunikaciju među najtežim je odlukama u marketinškom planiranju.

Zanimljiva je poznata izjava Johna Wanamakera, magnata robnih kuća:

“Znam da je polovica mojeg oglašavanja potrošena uzalud, ali ne znam koja polovica. Utrošio sam dva milijuna dolara na oglašavanje i ne znam je li to polovica dovoljnog iznosa ili dvostruko previše.”

Iznosi koji se ulažu u marketinšku komunikaciju razlikuju se po djelatnostima. Neka će kozmetička industrija potrošiti i do 30 % svog prihoda, dok će u proizvodnji industrijske opreme izdvojiti samo 3 % . U automobilskoj industriji se budžet najčešće izračunava metodom postotka od trenutne ili buduće prodaje, odnosno odlučuju se za fiksni postotak temeljen na cijeni automobila.

Poduzeća koja proizvode robu široke potrošnje određuju budžet prema postotku predviđene prodaje.

Ova metoda je jednostavna i stvara konkurentsku stabilnost jer u istim djelatnostima konkurenti ulažu slične iznose u marketinšku komunikaciju. Marketinški stručnjaci smatraju da ova metoda nije ispravna ni opravdana jer se budžet ne temelji na tržišnim prilikama, a prodaja bi trebala biti rezultat, a ne uzrok marketinške komunikacije.

Ako poduzeće kreira budžet koji odgovara ulaganju konkurencije, riječ je o metodi pariteta konkurentnosti iako ova metoda nema objektivnih prednosti.

Definiranje budžeta prema metodi ciljeva

Najmudriji potez je definiranje budžeta prema metodi ciljeva i zadataka, odnosno određivanjem ulaganja, uzimajući u obzir određene ciljeve marketinške komunikacije, definiranjem zadataka koje treba realizirati da bi se ostvarili ciljevi te procjenom troškova koji će biti potrebni za provođenje zacrtanih zadataka.

Ova metoda je najteža jer zahtijeva poslovno planiranje u kojem će se prvo definirati željena zarada, a tek onda odlučiti o koracima koji će dovesti do željenog cilja.

Usporedbom troškova koji su potrebni za ostvarenje cilja s očekivanom zaradom može se doći do rezultata, odnosno financijske održivosti promotivne kampanje.

Zašto je odluka o budžetu i poruci najteža u marketinškom odlučivanju?

Marketinški stručnjaci moraju posebnu pozornost posvetiti definiranju marketinških ciljeva i razmišljanju o trendovima u budućnosti.

Za uspjeh na tržištu je potrebno znanje, vještine, iskustvo i puno osjećaja.

“Puno je lakše napisati deset osrednjih soneta nego jedan oglas koji
će privući nekoliko tisuća indiferentnih kupaca.” –
Aldous Huxley

Ukoliko vam je potrebna pomoć vezana za planiranje i savjetovanje,   ili bilo koji oblik oglašavanja obratite nam se s povjerenjem.

Izvor: Internet2b media

Save

Save

Odgovori